Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Před minulostí se utéct nedá, John Searles: Zvláštní, ale pravdivé

Searles John: Zvláštní, ale pravdivé

Philip Chase je po nehodě donucen dočasně se vrátit do domu své matky, které se již pět let utápí v žalu a jídle. Poté, co se její mladší syn Ronnie zabil, ztratila nejen manžela, ale i vůli žít. To se ovšem změní, když se znenadání objeví Ronnieho bývalá přítelkyně s tvrzením, že čeká dítě. Je vůbec možné, aby opravdu patřilo mrtvému, jak tvrdí?

Začíná podivuhodný příběh plný vzpomínání na minulé činy a dávno ztracené naděje. Těhotná Melissa je až chorobně připoutaná k odkazu své tragicky zesnulé středoškolské lásky. Nedovede si připustit, že by její potomek neměl být Ronnieho dítětem. Introvert Philip se zase nemůže dočkat, až ze sebe shodí sádru a opět uteče do New Yorku, tak jako před lety po smrti bratra. I když tím změní pouze místo pobytu. Jeho pocit osamění, utužovaný psaním poezie a náhodnými setkáními za účelem sexuálního vybití, se tím pochopitelně nikterak nevyřeší.

Philipova matka se zase ztratila ve vzpomínání na doby, kdy byla mladší a bláznivě zamilovaná do svého manžela. Její život měl mnohem víc smyslu než pouhé bezduché sledování teleshoppingu a nekontrolovatelné záchvaty žravosti. Ústřední trojici doplňují svými osudy Melissiiny sousedé a domácí v jednom. Alespoň jeden z postaršího páru ukrývá tajemství, jehož odhalení by mohlo vnést přinejmenším trochu světla do tohoto obzvláště zamotaného případu.

John Searles v pěti bodech

  1. Narodil se ve městě Monroe v Connecticutu.
  2. Po studiu na Connecticutské státní univerzitě se začal věnovat literatuře.
  3. První zkušenosti začal sbírat na univerzitě v New Yorku, kde se zaměřil právě na tvůrčí psaní.
  4. Pracoval v časopisech Redbook a Cosmopolitan.
  5. V současnosti se kromě psaní románů věnuje literární kritice.

John Searles se vší silou snaží nabídnout čtenářům ucelený náhled na osudy hlavních postav. Trpělivě a pečlivě kolem nich staví vyprávění, které všem zúčastněným dodává na uvěřitelnosti. Jenomže tato snaha, tolik typická pro některé slavnější spisovatele (málokoho by hned nenapadla podobnost se stylem Stephena Kinga), zde bohužel vychází naprázdno. Děj se vpřed posouvá jen velmi pozvolna a je neustále potlačován dalšími a dalšími vsuvkami, které popisují motivy a charakterové vlastnosti postav.

Philipova touha prosadit se coby básník a začít konečně žít daleko od domova je načrtnuta pouze zběžně. Mnohem víc se toho čtenáři dozví o jeho příjezdu do velkoměsta než o jeho životě v něm. Philipova matka má v tomto ohledu nesrovnatelně víc prostoru, ačkoli její apatická existence postrádá jakékoli jasné vyvrcholení, jak příběh plyne. O Melissině současném životě je zase známo pouze to, že jako středoškolačka plánovala nezapomenutelný zážitek v podobě první společné noci s přítelem, jenom aby se oba stali obětmi automobilové nehody, při níž on zahyne a ona ztratí kontakt s rodiči.

Až příliš pozdě se na scéně objeví první náznaky napětí vycházejícího z děsivého tajemství Melissiiných sousedů. I když jde najednou o holý život, objevují se další vzpomínky ve stále nezmenšené míře. Ty sice pomáhají čtenářům pochopit veškeré pozadí příběhu a starých vztahů, nicméně jejich rozsah brání v úspěšné gradaci celého příběhu.

Rozkošatělost vzpomínání nedusí jenom samotný příběh, ale i jakoukoli snahu o úspěšné vcítění se do jednotlivých postav. Je tak vlastně jedno, kdo a jestli zemře. Veškeré napětí pramenící ze situací, kdy někdo čelí smrtelnému nebezpečí, naráží na čtenářský nezájem. Vždyť co horšího se stane, dojde-li někdo v příběhu újmy, než jen že vyprávění přijde o další zdroj vzpomínání? Kdyby se autor o něco víc soustředil na aktuální události a ponechal vzpomínkám punc tajemnosti, rozhodně by tím dokázal získat tolik potřebný prostor pro vybudování náležitě napínavé atmosféry. Takhle zůstala jeho snaha o dechberoucí vyprávění někde na půl cesty. Zvláštní, ale pravdivé je knihou, která od čtení neodrazuje, ale která se bohužel nikterak nezapíše do paměti čtenářů.

  • John Searles: Zvláštní, ale pravdivé
  • Mystery Press, 2017
  • Překlad: Kateřina Niklová
  • Obálka: Jindřich Janíček
  • 368 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 244 Kč)
26. prosince 2017, Tomáš R. Tokoš