Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pražské Podsvětí aneb Tunely metra trochu jinak, Michal Šefara: Podsvětí

Šefara Michal: Podsvětí

Michal Šefara, mladý český autor, má na svém kontě již pár románů. S tím nejnovějším s názvem Podsvětí se rozhodl probádat hlubiny pražských tunelů metra, ve kterých se v černém hávu temnoty ukrývá cosi, co by rozhodně technickou kontrolou neprošlo. Skrývá metro opravdu něco, co si pomalu podmaňuje své okolí a rozšiřuje sítě svého teritoria, aby v příhodný okamžik mohlo zaútočit na lidské pokolení, které ve své nevědomosti a pýše zapomnělo na existenci věcí tak prastarých, jako je svět sám? Nebo jde jen o výmysl unavené mysli hlavních hrdinů, kteří mají starosti se svým životem v dnešní uspěchané době?

Vedoucí techniků s přezdívkou Haďák. Farmaceutička Nina. Člen pořádkové policie Kerber. Na první pohled trojice, která nemá nic společného. Všechny však spojuje jedno – metro. Výdobytek moderní doby, rychlá a těžká mrška, která zajistí spojení z bodu A do bodu B. Lidé si na jeho přítomnost natolik navykli, že ani nevnímají tíživý sestup několik desítek metrů pod povrch. Všudypřítomné stánky ve vestibulu s voňavým pečivem a kávou zastiňují ponurou atmosféru, která je umocněna mlčenlivými, nehybnými stěnami. Kdyby však stěny mohly mluvit…

Podivné výpadky proudu, těžce vysvětlitelný zvýšený úhyn holubů ve vestibulu, objevy zvláštních oltářů v metru. To všechno naznačuje, že v pražském metru je něco špatně. Možná jde o nejapné vtípky neznámých šprýmařů, možná je to něco víc. Každopádně prapodivné úkazy se stupňují a jejich četnost vytrhuje z letargie i mnohdy nevšímavé cestující. Hlavní trojice hrdinů se nezávisle na sobě rozhodně zjistit, co se děje tam dole, v temnotě, v podsvětí. Tunely totiž nepřestávají opakovat jejich jména a vábení se každým dnem stupňuje.

Podsvětí je románem z pera českého autora, s originálním námětem a zajímavou obálkou, jež upoutá. Asi každý nový návštěvník pražského metra pocítil některý ze škály pocitů ohromení, bázně, úcty a respektu. Rodilý Pražák, otupělý každodenní rutinou jízdy metrem, už atmosféru metra nevnímá tak jako člověk, který poprvé pronikl pod povrch matičky Prahy.

I přítomnost rozličných stánků a přehršel cestujících mění prostory metra. Ale představa prázdného metra s tlumeným osvětlením, bez návštěvníků a stánků, kdy každý krok se rozléhá a přináší ozvěnu každého klepnutí podpatku o kamennou zem – taková představa už nepůsobí tak vřele jako přeplněné metro v provozu. Temnota a ticho přináší spoustu otázek. Mihl se támhle jakýsi stín? Nebo to byla pouze představivost? Je možné, že i bez lidí metro zeje prázdnotou, nebo si žije vlastním životem?

Námět je to vskutku pozoruhodný a mnohým Pražákům poskytne jiný pohled na prostředek, kterým se každým dnem dostávají do práce. Tento bonus moc neplatí pro čtenáře, který žije na druhé straně republiky, a není tudíž častým návštěvníkem pražského metra, avšak přímočarost nápadu ho i přesto může zaujmout.

Michal Šefara v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1991 ve Valticích.
  2. Debutoval s válečným románem Banda lvů.
  3. Jeho kniha Banda lvů byla nominována na několik prestižních literárních cen.
  4. V současné době žije v Břeclavi.
  5. Věnuje se psaní prozaických textů a divadelních her.

Michal Šefara není na literárním poli nováčkem, již má na kontě pár knih, Podsvětí však působí trochu jako typický začátečnický nešvar. Má skvělou myšlenku, bohužel provedení už není tak zářivé. Zprvu zajímavé, posléze pak matoucí je zakomponování řecké mytologie do příběhu. Tato myšlenka není ani na konci vysvětlena a hází pochybné stíny na jinak osvětlená místa.

Čtenářské soustředění může rovněž rozhodit nadmíra používání výrazu „huh“ na začátcích vět. Ostravští čtenáři, pokud nebudou oplývat smyslem pro humor, se možná pozastaví nad postavou ostravského pracovníka metra, který se nejmenuje jak jinak než Ruda. Přepis ostravského nářečí do světa písmen lze také považovat za trochu obtížný oříšek. Nicméně nespisovné výrazy (ciwe, dycky) a typické usekávání dlouhých samohlásek dodávají na papíře takové větě poněkud opilecké vzezření.

Výsledek představuje rozporuplný román, který si v literárních vodách najde jak své fanoušky, tak i odpůrce. Faktem zůstává, že námět knihy je rozhodně zajímavým nápadem, který stojí za zamyšlení. Knihu lze doporučit všem návštěvníkům metra majícím odvahu otevřít oči a vidět ho i jinak než jako rychlý dopravní prostředek. Varování čtenářům je však na místě – metro možná už nikdy neuvidíte tak jako dřív.

  • Michal Šefara: Podsvětí
  • Knižní klub, 2017
  • Obálka: Kateřina Bažantová
  • 352 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
6. října 2017, Lýdie Hochmanová

Podsvětí

Podsvětí
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč