Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pravda a city k Micahovi dostanou do kolen nejen Anitu Blakeovou, Laurell K. Hamiltonová: Micah (Anita Blakeová 13)

Hamiltonová Laurell K.: Anita Blakeová 13 - Micah

Anita Blakeová to s muži ve svém životě nikdy neměla jednoduché a to nejen proto, že se jich vždy sešlo víc naráz. S leopardím králem Micahem je to ale už od počátku jiné. Od prvního setkání jim to spolu výborně klape a možná právě to by mohl být ten problém. Teď jsou spolu poprvé sami dva a největší nebezpečí jim hrozí v nečekané intimitě.

Díl od dílu se série o federálním šerifu Anitě Blakeová rozrůstá a někam doprostřed mezi dvanáctý díl Inkubovy sny a následující Danse Macarbe zapadá novela Micah věnovaná jednomu z mužů v Anitině životě, o kterém se toho čtenář zatím dozvěděl ze všech nejmíň. Během krátké doby se leopardí král stal jednou z nejoblíbenějších postav světa Laurell K. Hamiltonové, ale nikdo pořádně neví, kdo vlastně je, odkud pochází nebo jak se stal lykantropem. Na to autorka dává odpovědi až v téhle knize.

Anitin spolupracovník a kamarád Larry se nemůže v novém svazku dostavit k případu, a tak Anita okamžitě přispěchá na pomoc a vydává se do Filadelfie, aby tam oživila svědka federálního vyšetřování. Oživit jednoho čerstvého mrtvého je pro někoho nekromantčina kalibru brknačka, a tak se zdá, že se nemůže nic pokazit. Na cestu se spolu s ní vydává Micah; vůdce leopardí smečky, její spolubydlící, milenec a láska v jednom. To by ještě nebyl žádný problém, kdyby si ovšem Anita neuvědomila, že je to vůbec poprvé, kdy bude s Micahem úplně sama.

Anita byla vždy dost emocionálně nevyrovnaná a nepomohl tomu ani fakt, že má ve svém životě hromadu mužů, z nich každého jistým způsobem miluje, a že si pokaždé dokázala najít nějaké to „ale“, kvůli kterému se jim nemůže plně oddat. S Micahem je všechno jinak a Anita nemůže přijít na jediný důvod, proč by si od něj měla udržovat odstup. Což je špatné, protože to ona k životu potřebuje.

Novela s názvem podle jednoho z hlavních protagonistů není ani třetinová v porovnání s ostatními knihami z této série a ještě je ochuzena o necelých padesát stran, kterých je věnováno začátku dalšího románů ze série, jehož se český čtenář dočkal začátkem listopadu 2013. Sama o sobě kniha nepřinese nic nového, ale fanoušek Micaha si konečně užije, protože až doteď se leopardí král ztrácel v hromadě těch, kteří prošli Anitinou postelí jen jako ten s „velkým nádobíčkem“. I tentokrát autorka věnuje hodně pozornosti jeho chloubě, ale zároveň mu dává minulost a charakter, díky němuž jsou jeho důvody a chování lépe pochopitelné.

Laurell K. Hamiltonová v pěti bodech

  1. Laurell se narodila roku 1963 v malém Heber Springs ve státě Arkansas, ale většinu dětství strávila v městečku Sims v Indianě.
  2. V šesti letech ztratila matku při automobilové nehodě a její výchovu převzala babička.
  3. Její první román Nightseer byl spíše tradiční fantasy s elfy, trpaslíky a draky.
  4. První krátký příběh o Anitě napsala koncem 80. let. Její svět a postavy byly vystavěny mnohem dřív, než se slovo „paranormal“ stalo nakladatelským výrazem.
  5. Laurell kromě série o Anitě také píše sérii o Meredith Gentry, soukromé vyšetřovatelce, která je zároveň princeznou Říše kouzel. V češtině série vychází u nakladatelství Epocha.

Během řešení případu a přípravy k oživení mrtvoly se Anita dostane na hřbitov, kde se všechno začíná trochu zvrtávat a ona se kvůli své nekromantské magii cítí podivně, jako vždy však autorka okamžitě ucukne a nechá neznámo kolem šerifa Blakeové být. Proč příběh raději neutnout a nevyplnit i tak zkrácený počet stran tím, co se už tolikrát osvědčilo? Je tu dost neobvyklého sexu, zbytečného popisu oblečení, sprosťáren vycházejících z úst jediné ženské postavy i Anitiných mouder, díky nimž chvílemi působí spíš jako Oprah, než jako nekromantka, federální šerif a upíří kat v jednom.

Z detektivní urban fantasy, která se v průběhu let změnila na paranormální erotické cosi, se pro jednou stává i společenský román a vlastně to vůbec není špatné. Fanoušci Anity-před-zahlcením-muži ocení, že v příběhu vystupuje jen Micah. Ten je sám o sobě taková sladká jednohubka a za osvětlení jeho minulosti bude autorce každý vděčný, ovšem jako samostatné dílo působí kniha naprosto zbytečně.

  • Laurell K. Hamiltonová: Micah (Anita Blakeová 13)
  • Epocha, 2013
  • překlad: Dominika Moulíková
  • obálka: Jakub Jíra
  • 184 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
1. prosince 2013, Nela Libovická

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Anita Blakeová 13 - Micah

Anita Blakeová 13 - Micah
Vložit do pytle na zboží  Koupit 199 Kč 179 Kč