Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Povstala Královna ohně, připravená spálit všechny nepřátele, Anthony Ryan: Královna ohně (Stín krkavce 3)

Ryan Anthony: Stín krkavce 3 - Královna ohně

Než se objevil na pultech knihkupectví závěrečný díl série Stín Krkavce, museli si čeští čtenáři počkat celý rok. Nyní je konečně zde a těm, kteří se nebojí opět vstoupit do světa protkaného temnou magií, vypočítavými intrikami, chladnokrevnými vraždami a krutého mučení nejenom v zájmu vyššího dobra, nabízí volnou vstupenku na krvavou podívanou. Ryan nepolevil a třetí díl má opět úctyhodných skoro sedm set stran, které díky napínavému obsahu utečou jako voda a na vlnách rozbouřeného moře čtenáře přenesou až k samotnému konci této epické série o Vélinovi Al Sornovi.

Nastaly krušné časy. Nepřátelé, staří i noví, otevřeně vyhlašují válku. Vélin Al Sorna, ošlehán mnoha bitvami, pokračuje v pouti za objevením své podstaty, naplnění svého osudu a zničení nepřítele, který ohrožuje království a novou královnu. Ještě nedávno s nelibostí naslouchal své písni, znaven věčnými boji a krveprolitím, nyní by však dal cokoliv, aby zaslechl sebemenší nápěv. Píseň však mlčí a nezazpívá ani sloku.

Mučivé ticho nutí Vélina pochybovat, čím je. Propůjčil mu dar Písně i jeho bojové schopnosti, nebo byly odměnou za každodenní úsilí a tréninky? Od doby, co Píseň ztichla, ztěžkl i jeho meč. Píseň byla jeho ukazatelem – varovala a našeptávala, kam se vydat dál. Zvládne být Vélin tím, za koho ho ostatní mají, i bez Písně?

Nejenom Vélin, ale i ostatní mají pochyby. Pochyby o sobě, o své Víře, o budoucnosti a jejím naplnění. I Réva, Lyrna a Frentis bojují proti svým pochybám a strachům. Musí je však porazit, aby dokázali porazit společného nepřítele – Spojence. Dokážou v sobě najít dostatek síly jít dál, navzdory vší krve, kterou bude potřeba prolít ve jménu dobra?

Anthony Ryan v pěti bodech

  1. Anthony Ryan pochází ze Skotska.
  2. V zahraničí mu vyšel v červenci 2016 nový román pod názvem The Draconis Memorie: The Waking Fire, který v češtině vydá nakladatelství Hos­t.
  3. První dva díly série Stín Krkavce vyšly také jako audiokniha.
  4. Momentálně žije a pracuje v Londýně.
  5. Po úspěchu Písně krve začal psát na plný úvazek.

I přesto, že je Královna ohně třetím dílem, šťastné číslo pro příběh je čtyřka. Kniha je rozdělena do čtyř dějství, přičemž každá část začíná tradičně z pohledu císařského písaře Verniera. Samotný příběh je vyprávěn z pohledu čtyř osob – Frentise, Révy, Lyrny a samotného Vélina.

Ryan postupuje systematicky – první díl byl věnován hlavně Vélinovi, čtenář sledoval jeho přerod z nejistého chlapce v muže, postupně zoceleného bitvami a nesnadnými rozhodnutími. Všudypřítomné temné síly, které se mihotaly na okraji stínu, se poodhalily v díle druhém, kdy Vélin pokračoval za melodií své písně a poznával nejenom další Obdařené silou, ale také nové a mocné nepřátele. Třetí díl je završením výpravy za vlastním osudem. A protože každý kousek je jen dalším dílem do velkého celku, Královna ohně nemá jednu hlavní postavu, ale hned několik hrdinů, spojených neviditelným poutem, které je klasicky na samotném konci svede dohromady.

Třetí díl graduje a společně s ním i celá vážnost situace. Už tu není prostor na dětské hry a předhánění – zde se musí promyslet každý krok. A plánování je tu hodně, protože žádná bitva se nesmí uspěchat. Kniha je plná vojenského žargonu a válečných taktik, kdy fantastická linka ustupuje mírně do pozadí, aby dala přednost meči.

Královna ohně je důstojným zakončením výborné série Anthonyho Ryana, která si vydobyla zaslouženě čestné místo v mnoha knihovničkách čtenářů. Vše však musí jednou skončit a stejně tak příběh Vélina a jeho přátel. Ryan se s nelehkým úkolem dát sbohem popasoval statečně a se vší ctí.

  • Anthony Ryan: Královna ohně (Stín krkavce 3)
  • Host, 2016
  • Překlad: Jakub Kalina
  • 680 stran, 429 Kč (v e-shopu Fantasye již za 386 Kč)
22. ledna 2017, Lýdie Hochmanová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Stín krkavce 3 - Královna ohně

Stín krkavce 3 - Královna ohně
Vložit do pytle na zboží  Koupit 429 Kč 386 Kč