Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Poslední Sukuba je romantikou pro sychravá odpoledne, Richelle Meadová: Odhalená (Sukuba 6)

Mead Richelle: Sukuba 6 - Odhalená

Georgina Kincaidová se konečně dala opět dohromady se svou spřízněnou duší, ale kvůli tomuto rozhodnutí musela opustit svou milovanou práci v knihkupectví a své staré známé. Teď tedy poskakuje v obchoďáku v šatech z alobalu a jedinými jejími přáteli jsou vampýři, nefil, skřet a anděl. Ach ano, a také tu je její sukubí podstata, kvůli které musí její vztah trpět občasné nucené zálety s jinými muži.

V životě téměř každého člověka platí pravidlo jednou jsi dole, jednou nahoře, a v Georgiině to platí dvojnásob. Během celého svého nesmrtelného života se musela potýkat se ztrátou mnoha smrtelníků, které milovala. A když se konečně zdá, že to se Sethem vyjde, její pekelní nadřízení se rozhodnou, že ji přidělí do jiného města-do Las Vegas. A Georgiiným přátelům je celkem jasné, že za tím stojí snaha zbavit se jí.

„Napadá mě milión důvodů – některé lepší než jiné -, proč tě chtějí dostat ze Seattlu. Žádný z nich ti ale nemůžu prozradit,“ dodal Carter příkře, když viděl, že se ho chystám vyslýchat. (str. 38)

Již na konci předchozího dílu této série si na své přišli všichni fanoušci dvojice Georgina-Seth, protože tihle dva se konečně dali znovu dohromady a zdálo se, že budou čtenáři ušetřeni nářků zlomené sukuby. Tak se také stalo a místo toho se samotný začátek Odhalené zdá jako jakýsi happy end jejich vyhroceného vztahu. Tuto sladkou část ale umí autorka mistrně vybalancovat vtipnými průpovídkami a neméně veselou představou nadpřirozených bytostí na fondue večírku a při hraní bowlingu.

V tomto díle se autorka znovu vrací k problematice Georgiiny smlouvy s peklem a k různým jejím nadpřirozeným zážitkům a vzpomínkám, které čtenář v předchozích dílech zažil, a téměř jistě si díky nim dokázal vytvořit celkem jasnou představu o tom, jak celá série skončí. Richelle Mead, autorka bestsellerových sérií Vampýrská akademie a Pokrevní pouta, si nepotrpí na překvapivé závěry, ale nikdy hlavním hrdinům happy end nedaruje a vždy to do poslední chvíle vypadá, jako by to mělo nakonec špatně dopadnout. A leckdy se šťastný konec v jejím podání neobejde bez různých ztrát.

Richelle Meadová v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1976 v Michiganu.
  2. Má tři různé diplomy.
  3. Než se stala spisovatelkou na plný úvazek, byla učitelkou v Seattlu
  4. Je známá hlavně díky sériím Vampýrská Akademie, Georgina Kincaid (Sukuba) a Dark Swan.
  5. V současné době žije v Seattlu a v srpnu 2011 se jí narodil první syn.

I v případě této knihy se přímo nabízí srovnání s již zmíněnými bestsellery, konkrétně s posledním dílem autorčiny ukončené série Vampýrská akademie. Rozhodně je zajímavé, že na rozdíl od Poslední oběti, kde čtenář nutně potřebuje, aby se Rose s Dimitrijem dali dohromady, v Odhalené žádné takové nutkání zřejmě nezažije. Během všech šesti knih se Georgina se Sethem neustále scházejí a rozcházejí, ale v jejich vztahu chybí jakýkoli dramatický moment, jakým je ve Vampýrské akademii přeměna Dimitrije ve Strigoje a následná přeměna zpět. Obě série se autorka rozhodla ukončit tak, jak to její čtenáři čekali, ale nikdy si neodpustila to alespoň trochu vyvážit něčím špatným nebo ne úplně dokonalým.

V knize ale je (nebo spíše není) něco, co autorce skalní fanoušci této série zřejmě neodpustí. Téměř úplně tam totiž chybí jakékoli napětí, na které si čtenáři v předchozích dílech zvykli a které k Georgiinu životu neodmyslitelně patřilo. Někteří se možná i těšili na nové zážitky ze sukubího sexuálního života, ale ty bohužel také čeká zklamání, protože děj celé knihy se poprvé (a naposledy) točí pouze kolem Georginy a Setha. Odhalená je opravdu posledním dílem série Sukuba, která má stejně jako Vampýrská akademie 6 dílů. Je milým ukončením šestidílného romantického příběhu, který své čtenáře rozhodně nezklame svým vtipem, ale absencí napětí. Tato oddechová knížka je ideální na sychravý podzimní víkend, kdy se člověk potřebuje odreagovat a odpočinout si.

  • Richelle Meadová: Odhalená (Sukuba 6)
  • Domino, 2013
  • překlad: Katrin Mekki
  • obálka: Dušan Žárský
  • 256 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
4. prosince 2013, Veronika Stránská

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Sukuba 6 - Odhalená

Sukuba 6 - Odhalená
249 Kč 224 Kč

Sukuba komplet 1-6

Sukuba komplet 1-6
1494 Kč 1345 Kč