Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Poslední drakobijce má draka, losa, kouzelníky-elektrikáře a britský humor, Jasper Fforde: Poslední drakobijce (Kronika Jennifer Strangeové 1)

Fforde Jasper: Kronika Jennifer Strangeové 1 - Poslední drakobijce

Vzato kol a kolem je fantasy de facto pohádka pro dospělé, a tak není divu, že se tento žánr těší úctě i u mladšího publika. Právě na tyto čtenáře je cílena spousta fantasy titulů, ve kterých hrají prim převážně -náctiletí „vyvolení“, předvídatelný příběh a absence invence. Mezi ně se řadí i Poslední drakobijce, první kniha ze série Kronika Jennifer Strangeové. A přestože je Jennifer -náct, druhé dva jmenované neduhy se na ni nevztahují.

Svět knihy je paralela světa skutečného, ovšem protkána někdy notně šílenými pohádkovými prvky. Jako dějiště Posledního Drakobijce slouží jedna říše z Nespojených Království a jako středobod celého děje pak kouzelnická agentura Kazam. Nebo spíš to, co z ní zbylo. Ta sídlí v Zambiniho věžích, kde se po chodbách náhodně zjevuje přechodný los Hektor a upadnutí na zem v patře, kde funguje samouklízecí kouzlo, znamená průšvih.

Za poslední léta síla magie značně upadá, a aby toho nebylo málo, čím dál tím více ji svazuje byrokracie. Kouzelníky si tak do talkshow už nikdo nezve, na létajícím koberci můžou přepravovat maximálně tak lidské orgány či čínu a ani nevinná levitace se neobejde bez nutného maratonu vyplňování byrokratických formulářů.

Kazamu se tak dvakrát nedaří a jeho patnáctiletá ředitelka Jennifer Strangeová, jež sama magickým nadáním neoplývá, má co dělat, aby udržela všechny čaroděje na uzdě a jejich skromný příbytek pohromadě. K tomu všemu se po zemi rozletí zprávy o předpovězené smrti posledního Draka a masy lidí se vydají k jeho území v naději, že si nějaký ten kus půdy utrhnou pro sebe. Celé to zní zmateně a šíleně zároveň. A takové to také je.

Jasper Fforde v pěti bodech

  1. Svou kariéru započal u filmu, na pozici pomocného kameramana.
  2. Podílel se tak třeba i na bondovce jménem Zlaté oko.
  3. Jeho nejznámější série je sedmidílná Thursday Next.
  4. Pod názvem Středa Další z ní u nás vyšly pouze dvě knihy.
  5. Jasper Fforde je též vášnivý letec a vlastní historický model letadla Rearwin Skyranger.

A to už od první stránky, kdy příval různých pojmů ze světa Drakobijce čtenáře zavalí s takovou razancí, že mu zkrátka bude chvíli trvat, než si v hlavě srovná, jak to všechno doopravdy je. Ale potom si už bude nerušeně užívat příjemnou pohádkovitost a britský humor, který celý děj doprovází.

Součástí příběhu jsou bohužel i jistá klišé. Drakobijce je ale čtení pro mladší a ti to nejspíše přejdou mávnutím ruky. Těm starším snad jako satisfakce poslouží dávka originality, kterou kniha disponuje. Její jazyk je nadmíru zajímavý a hravý, ale zároveň jednoduchý a jeho překlad se velmi povedl. Nic tak nestojí v cestě příjemnému prožitku z četby.

Pro mladší (třeba okolo dvanácti let) se bude jistě jednat o skvělý zážitek, zda se ale dokáže první díl Kroniky Jennifer Strangeové vetřít i do přízně dospělých čtenářů, to jest ve hvězdách. Těm určitě nemůže nabídnout tolik jako tituly, na něž jsou s největší pravděpodobností zvyklí. Na druhou stranu, někteří dospělí jsou stále jen děti.

  • Jasper Fforde: Poslední drakobijce (Kronika Jennifer Strangeové 1)
  • Albatros Media, 2014
  • překlad: Martin Pokorný
  • obálka: Martin Adamec
  • 240 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
20. března 2014, Jan Holan

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Kronika Jennifer Strangeové 1 - Poslední drakobijce

Kronika Jennifer Strangeové 1 - Poslední drakobijce
249 Kč 224 Kč