Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pořádný rozjezd upírské love story, Tracy Wolffová: Vztek (Touha 02)

vztek wolfova

Kultovní knižní a filmová sága Stmívání nastolila v žánru paranormální romance zbrusu nový trend. V posledních letech už to vypadalo, že krvesaje a vlkodlaky vystřídaly tajemné víly. Není to ale úplně tak pravda. Nakladatelství Fragment totiž zapátralo a v překladu přineslo zbrusu novou sérii kráčející ve šlépějích svého staršího sourozence. Na pulty dorazil již druhý díl. Co zažije Grace na Katmerské akademii tentokrát?

Grace se stále úplně nevzpamatovala ze smrti svých rodičů. Nástup na novou školu uprostřed Aljašky pod dohledem strýce a sestřenice jí měl přinést nový začátek. To ale netušila, že se ocitne mezi spoustou nadpřirozených bytostí, nevyjímaje ani jejího upířího přítele Jaxona. Ač unikla téměř jisté smrti, nemá dívka rozhodně vyhráno. Svým kouskem s Hudsonem na sebe totiž přilákala nechtěnou pozornost upířího dvora.

Grace se tak bude muset držet při zemi a naučit se ovládat své nově nabyté schopnosti. Aby toho nebylo málo, Jaxonův bratr Hudson je zpět, i když jen v mentální podobě. S Grace ho pojí záhadné pouto, které by dívka nejraději zablokovala. I když jde o sourozence jejího přítele, pořád je to muž stojící za plánovanou genocidou ostatních nadpřirozených bytostí. Je ale Hudson doopravdy tak zlý, jak ostatní tvrdí? A jak se Jaxon vyrovná s Graciným nově odhaleným původem?

Plná akce

Vztek představuje druhý díl šestidílné paranormální romance z pera Tracy Wolff. V tom prvním se jí povedlo nastínit prostředí a stěžejní informace o všech nadpřirozených bytostech nacházejících se na půdě Katmerské akademie. Právě proto se autorka v pokračování mohla vesele vyřádit a vrhnout se do akce s plnou parádou. Je až s podivem, jak moc se oba tituly liší – ač už ve své dynamičnosti či v akčních scénách. Touha byla pouhým úvodem, v mnoha ohledech připomínajícím Stmívání. To o dvojce neplatí. Ač romantika tvoří stále velkou součást celého příběhu (i s nečekaným milostným trojúhelníkem), rozhodně nepokrývá jeho hlavní část. Nachází se spíše na pozadí.

Tracy Wolffová v pěti bodech

  1. Žije v Austinu v Texasu se svou rodinou.
  2. Píše i pod pseudonymy Tracy Deebs a Tessa Adams.
  3. Vydala již přes šedesát čtyři románů všech možných žánrů.
  4. Je velkou milovnicí upírů, draků a dalších paranormálních bytostí.
  5. Ráda zkouší nové recepty.

Kniha v sobě skrývá spoustu zajímavých a poměrně originálních nápadů. Tím hlavním je především odhalení původu a schopností hlavní hrdinky, které se Grace snaží postupně objevovat, a rozhodně je nedostane zadarmo, spíše naopak. Stejně tak její totožnost je v tomto žánru něčím neobyčejným a vítaným, což ostatně platí i o představení nového sportu, který se stal součástí tzv. Katmerských her. Ač jeho inspirace vychází z amerického fotbalu, v mnohém je daleko zábavnější.

Je libo kousanec do krku?

Stejně jako v prvním díle, i zde příběh ve velké míře stojí na dobře napsaných postavách. Největší prostor dostala samozřejmě hlavní hrdinka Grace. V Touze působila smutně, unyle a místy i naivně, to se ale změnilo. Stala se z ní velmi sympatická slečna s notnou dávkou inteligence, síly a super cool novými schopnostmi. Její upírský přítel Jaxon naopak vypadá jako kříženec Edwarda Cullena a Tamlina ze série Dvůr trnů a růží. Daleko zajímavější je jeho bratr Hudson, osočený z plánované genocidy. Jeho sbližování s Grace tvoří rozhodně jednu z nejsilnějších stránek celé knihy.

Tracy Wolffová ukázala, že rozhodně nepatří do starého železa a psát umí. I přes vyšší počet stránek dokázala upíří pokračování tak vygradovat, že vydrží na jedno, maximálně dvě odpoledne. V samotném závěru pak nastínila směr, kterým by se příběh mohl ubírat dále. A vážně je o co stát! Stane se právě série Touha moderním nástupcem kdysi tak opěvovaného Stmívání?

Vztek je ideálním čtivem pro všechny milovníky paranormálna, romantiky a neohrožených hlavních hrdinek.

  • Tracy Wolffová: Vztek (Touha 02)
  • Fragment, 2023
  • překlad: Hana Netušilová, Kristýna Vyhlídková
  • 592 stran, 549 Kč (v e-shopu Fantasye již za 494 Kč)
14. června, Kateřina Kopišťová

Touha 02 - Vztek

Touha 02 - Vztek
Vložit do pytle na zboží  Koupit 549 Kč 494 Kč