Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pomsta a rozbřesk: S ranními paprsky přichází královská smrt , Renée Ahdieh: Pomsta a rozbřesk

renee-ahdieh-pomsta-a-rozbresk

Chorosán má zřejmě toho nejkrutějšího krále ze všech. Kalífa Chalída Ibn-Rašída, kterého už v osmnácti letech provází nechvalná pověst. Dokonce by se dalo říci, že ho většina poddaných z hloubi duše nenávidí. Jak by také mohli, když už jsou již několik měsíců jejich dcery vybírány pro to, aby se za soumraku staly vladařovou manželkou. Jenže jejich manželský svazek, stejně jako i život, končí s prvními paprsky rozbřesku, s hedvábným provazem kolem krku.

Nikdo však nemá tu sílu se panovníkovi vzepřít. Nikdo, až na Šecherizádu mladičkou dívku, která nedávno panovníkovou rukou ztratila svou nejlepší kamarádku. Nyní přišla do paláce s jediným úmyslem, pomstít se a připravit vraha o život. Dopomoci jí k tomu mají příběhy, které každý večer svému manželovi vypráví a pomocí nich si „kupuje“ další a další rozbřesk mezi živými.

Jenže postupně zjišťuje, že nic není takové, jak se na první pohled zdá. Za maskou netvora se totiž skrývá hluboce nešťastný člověk. A co víc, dívka se postupně dozvídá, že mu začíná čím dál více propadat. Její srdce je teď rozpolcené mezi zradou Šívy a nově objeveným citem k mladému vládci. Avšak mračna zkázy se pomalu stahují nad městem Rej a novopečená královna se bude muset brzy rozhodnout, na čí straně stojí.

Na rozdíl od původní předlohy příběhů Tisíce a jedné noci, kterými je kniha inspirovaná, se děj Pomsty a rozbřesku rozvíjí poměrně rychle. Už její první stránky nás hned vtáhnou přímo do centra dění na chystanou svatbu Šecherizády al-Chajzurán. O tom, co jí předcházelo, stejně jako o mnohých postavách, jejich pohnutkách a činech se dozvídáme až v průběhu dalšího čtení.

Renée Ahdieh v pěti bodech

  1. Žije v Severní Karolíně se svým manželem Viktorem a psem Mushu
  2. Ráda vaří, tančí salsu a působí zmatek v hlavách svých knižních postav
  3. Je členkou spolku amerických spisovatelů sci-fi a fantasy
  4. Mezi její nejznámější knihy patří dilogie Pomsta a rozbřesk
  5. K Pomstě a rozbřesku vydala i několik doplňujících novel

Autorce se rozhodně nedá upřít smysl pro detail. Jak jinak by také mohla vytvořit tak pestrobarevně exotický svět s mnoha vjemy a vůní neuvyklého koření na každém rohu. V průběhu celého příběhu, zvláště pak v popisných pasážích se setkáme s velkým množstvím cizokrajných výrazů, které jsou však čtenáři objasněny v malém slovníčku na konci knihy.

Možná právě pro hojný výskyt takovýchto neznámých frází budete mít zpočátku problém se s prostředím sžít, ale vězte, že si po dvou až třech kapitolách zvyknete a nebudete se moci od čtení odtrhnout. Díky nim spisovatelka totiž své milé čtenáře až téměř nelidsky napíná.

A pokud nepatříte mezi milovníky orientálního vypravování, nezoufejte, příběhů totiž není tisíc, ale jen pár a ty navíc skvěle zapadají do kontextu. Navíc Renée Ahdieh občas zabrousí i do hlav vedlejších postav, díky čemuž snáze zjišťujeme, co se v tomto prapodivném světě, proklatém mocnou magií, vlastně odehrává.

Pokud patříte mezi milovníky retellingů, tato knížka je pro vás jako stvořená a určitě byste jí tak neměli minout. Ti ostatní jí mohou dát šanci také, poněvadž v sobě skrývá daleko víc, než jen pohodové čtivo na několik sychravých podzimních večerů.

  • Renée Ahdieh: Pomsta a rozbřesk
  • CooBoo, 2016
  • překlad: Adéla Špínová
  • 400 stran, 329 Kč
31. října 2016, Anastasja Vištalová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).