Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pokud se nebojíš, přečti si Paniku, Lauren Oliver: Panika

Lauren Oliver - Panika

Co se stane, když je v malém ospalém městečku zase jednou léto a tamější mladí obyvatelé si stěžují na nedostatek zábavy? Rozhodnou se založit Paniku. Hru, která přinese nejen nový šmrnc nudnému městečku, ale také s sebou vezme závistivost a touhu vyhrát za každou cenu.

Panika je hra, kterou žije celé město, a i když jsou její prvky často nezákonné, ani policii se ji nepodařilo zastavit. Zúčastnit se jí mohou pouze maturitní ročníky, ostatní ročníky jsou ale celý školní rok nuceny na Paniku přispívat, aby bylo možné poskytnout jejímu vítězi velkou peněžní odměnu. Hra má několik kol a v každém z nich jde o to, aby účastníci překonali svoje strachy. Na konci zbyde jeden, který vyhraje nehoráznou kupu peněž. Jednoduché, že? Možná by bylo, kdyby často soutěžícím nešlo o život.

Heather se Paniky vůbec neplánovala účastnit, protože vždy hru považovala za trochu povrchní a hloupou. Potom se ale stane něco, co její názor změní, a ona se najednou se ocitá ve víru Paniky, obrovské výhry a touhy zvítězit. Peníze, které jsou v sázce, by jí totiž mohly pomoci dostat se navždy z tolik nenáviděného města, ve kterém vyrostla.

Dodge naopak vždy čekal, až se bude moci Paniky zúčastnit. Je si jistý sám sebou a také ví, že vyhraje. Nebojí se. Na pohled tolik odlišnou Heather a Dodge svede dohromady snůška náhod. Zdá se, že by díky Panice mohli získat víc než jen peněžní odměnu a vzrušující léto.

Panika je kniha od Lauren Oliver, známé autorky série Delirium. Lauren se tentokrát dostala poměrně daleko od dystopie, žánru, který můžete znát z její minulé série. Už tehdy ukázala, že má velmi pestrou fantazii, díky které svedla vymyslet zcela nový svět. Tato její kniha až takový kus kreativity nevyžadovala, ale za to na ní autorka ukazuje svoji všestrannost.

Téma Paniky se totiž může zdát zcela obyčejné. Jakási zvláštní nebezpečná hra uprostřed nudného léta, dva hlavní hrdinové, kteří jsou každý odlišný, ale které něco svedlo dohromady. Ano, zní to stejně, jako kterákoli jiná young adult kniha. Co tedy dělá zrovna Paniku výjimečnou a Lauren Oliver tak úspěšnou? Je to všechno v maličkostech. Město, kam děj knihy autorka umístila, má skvělou atmosféru a skutečně z něj vyzařuje ten venkovský klid a ospalost maloměsta.

Lauren Oliver v pěti bodech

  1. Jako malá chtěla být čarodějkou.
  2. Byla vychována ve Westchesteru ve státě New York, malém městě, které inspirovalo její knihu Before I Fall.
  3. S psaním začala díky čtení. Vždy když se jí nějaké kniha líbila, napsala si k ní pokračování.
  4. Nesnáší banány, lháře a praktické boty.
  5. Oba její rodiče jsou profesory literatury.

Co se hrdinů týče, čtenáře rozhodně zaujme to, že to nejsou žádné dokonalé postavy, jejichž život by byl kdo ví jak jednoduchý. Vysoká Heather s jejím zvláštním chováním a Dodge se svojí láskou k sestře si vás získají. Autorka se nebojí psát o obyčejných věcech, které doprovázejí náš každodenní život, a i když jsou často nezajímavé, ona je dokáže zapracovat do kontextu tak, že celý text působí jaksi jinak a neobyčejně.

Tento faktor taky dopomáhá knize v klidnějším plynutí, a tak se i hezky a přirozeně čte. Bohužel ale pro některé náročnější čtenáře může mít poněkud zásadní nedostatek. Rozjezd Paniky je totiž hodně pozvolný. Napínavé scény se stávají napínavými až po určité době, a tak si čtenář musí chvíli počkat, než na něj dýchne atmosféra téhle neobyčejné hry, kterou autorka v knize ztvárnila.

Panika je kniha na jednu stranu velmi pohodová a oddechová, na druhou ale ukazuje i ty závažnější stránky života. Rozebírá se v ní strach jako takový a je zajímavé vidět, jak se s ním ta které postava popere. Hlavní hrdinové ke kvalitám knihy přispívají svou neobyčejností a nevšedností a právě závěr jejich příběhu překvapí nejednoho čtenáře.

  • Lauren Oliver: Panika
  • CooBoo, 2014
  • překlad: Romana Bičíková
  • 308 stran, 299 Kč
19. května 2014, Zuzana Malá

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).