Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pohádka stará jako čas sám ožívá v novém zpracování , Liz Braswell: Starý jako čas sám

Braswell Liz: Co kdyby... 01 - Starý jako čas sám

Bella je tak trochu podivínka, do malého klidného městečka, kde všichni všechny znají ani za mák nezapadá. Být obyčejnou dívkou s dobrými způsoby a hezkou tvářičkou ji popravdě dosti děsí. Ráda by aspoň na malou chvilku okusila některá z dobrodružství, o nichž si čte ve svých knížkách. Místo vytoužených strastí a záhad cestování však žije pokojný život po boku svého otce.

Nicméně poklidné dny se brzy zahalí závojem smutku. Dívčin jediný příbuzný padne do spáru strašlivého tvora, který si ho chce ponechat ve svých službách až dokonce jeho dnů. Odvážná dívenka se rozhodne obětovat svůj život za jeho záchranu. Stane se tak rukojmím v očarovaném hradě. Ovšem osud má divný smysl pro humor. Za tohle temné a osamělé prokletí může matka holčičky, čarodějka, která nechala prince pykat za jeho hříchy.

Retellingy na klasickou pohádku o Krásce a Zvířeti jsou v dnešní době skutečně v oblibě, ani tento počin není žádnou výjimkou. Autorka ovšem na rozdíl od svých kolegů příliš nevybočuje z řady a drží se tradiční Disney kostry, kterou pouze tu a tam obohacuje o občasné interesantní zápletky. Nicméně díky velké čtivosti a propracovanosti prostředí i postav vám tento drobný detail vůbec nebude vadit.

Liz Braswell v pěti bodech:

  1. Britská spisovatelka narozena v roce 1950.
  2. Zaměřuje se především na tvorbu pro děti a mládež.
  3. V ČR debutovala s retellingy na Krásku a zvíře a Malou mořskou vílu.
  4. Je hrdou uživatelkou a milovnicí všemožných sociálních sítí.
  5. Její knihy si na serveru Databáze knih drží vysoké hodnocení přes 74 %.

Vlastně si budete připadat jako filmový divák. Takto silný pocit umocní i fakt, že je dějová linie vystavěné v er-formě, což není u těchto děl příliš častým znakem. Ke cti spisovatelky je nutno podotknout, že patří mezi skutečné mistryně ve svém oboru, jelikož bravurně zvládá nejen akční, ale i popisné pasáže, které sice vystihnou vnitřní i vnější charakteristiku protagonistů, ale zároveň nepůsobí nudným a ospalým dojmem.

Jediným trnem v patě je trochu nelogické prolínání minulosti a budoucnosti, které zejména zpočátku působí menší obtíže. Romanticky laděné duše může lehce zamrzet absence oblíbeného zakončení ve stylu „a žili spolu šťastně až na věky věků“.

Ovšem, když se tohle všechno vezme kolem a kolem, tak Liz Braswell stvořila solidní dílo, jež potěší zejména skalní příznivce této romance. Ti ostatní dostanou pěknou knihu, která je rozhodně neurazí a se kterou stráví nejeden příjemný podzimní večer. Rozhodně se v případě titulu Starý jako čas sám jedná o ideálního společníka k šálku dobré kávy, či chutného čaje.

  • Liz Braswell: Starý jako čas sám
  • Egmont, 2019
  • 408 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
27. ledna 2021, Anastasja Višťalová

Co kdyby... 01 - Starý jako čas sám

Co kdyby... 01 - Starý jako čas sám
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč