Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Podaří se malé hrdince Patricka Carmana zastavit zlo z Temných hor?, Patrick Carman: Temné hory (Elyonova země 1)

Carman Patrick: Elyonova země 1 - Temné hory

Thomas Warvold založil čtyři města Elyonovy země. Aby jejich obyvatele ochránil před nebezpečím číhajícím v horách, nechal kolem těchto měst a cest mezi nimi postavit hradby. Lidé ho uznali jako vůdce, ale každé město mělo svého vlastního správce. Jedním z nich byl i Alexin otec, což jí umožnilo poznat všechny vysoce postavené muže. Velmi si ji oblíbil i samotný Warvold. Ten ovšem jednoho večera zemře, když chce Alexe něco ukázat.

Hlavní hrdinkou příběhu Elyonovy země je dvanáctiletá Alexa, která celý svůj život zatím věnovala snaze dostat se za hradby a poznat okolní svět. Díky své zvědavosti se často dostává do potíží, ale její bystrost a chytrost jí pomůžou dostat se z problémů. Podaří se jí například získat kouzelný oblázek, který ji na určitou dobu propůjčí schopnost mluvit se zvířaty. Kvůli tomu si po návratu do města může třeba vyměňovat informace prostřednictvím neposedného veverčáka Murphyho.

Patrick Carman v pěti bodech

  1. Narodil se 27. února 1966 v Salemu v Oregonu.
  2. Patrick Carman začal příběh Elyonovy země vyprávět dcerám před spaním.
  3. Hlavní postavy a místa však začaly žít vlastním životem a tak se zrodila tato knižní série.
  4. Předtím, než napsal svůj první román, pomáhal vytvářet stolní hry, webové stránky a výukové i hudební programy, které se hrají na mnoha rozhlasových stanicích po celém světě.
  5. Žije na samotě ve Washingtonu s manželkou a dvěma dcerami.

Autor se věnoval velmi pečlivě popisu postav, jejich vzhledu, oblečení i míst, kde se nacházejí. Čtenář tedy velmi snadno získá představu o Elyonově zemi, jejíž mapa je umístěna na začátku knihy. Ta je ještě doplněna několika černobílými kresbami. Stejně jako na geografii si dal Patrick Carman záležet i na charakterech všech postav, které jsou téměř všechny kladné. Výjimku tvoří jen dva pánové – jeden záporák a jeden tak tajemný, že u něj nelze na první pohled říci, za čí tým kope.

Děj Temných hor je plynulý a čtenář se u něj nebude nudit, přestože zde není žádný zásadní dějový zvrat ani překvapení. Právě proto si však najde své příznivce hlavně mezi mladšími čtenáři školního i předškolního vě­ku.

  • Carman Patrick: Temné hory (Elyonova země 1)
  • Fragment, 2014
  • překlad: Eva Mazůrková
  • 217 stran, 179 Kč (v e-shopu Fantasye již za 161 Kč)
17. dubna 2014, Ivana Scholzová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Elyonova země 1 - Temné hory

Elyonova země 1 - Temné hory
179 Kč 161 Kč