Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pod taktovkou W. Štěpánka rozpoutá bývalý démon válku gangů, aby zachránil svět, Miroslav W. Štěpánek: Lcf. Company - Odpadlík

Štěpánek Miroslav W.: Lcf. Company: Odpadlík

Když se totiž vychýlí rovnováha světa, je to dost nepříjemná věc. A zatímco lidi si toho zprvu ani nemusí všimnout, zástupci nebe i pekla mají plné ruce práce s tím, aby realita nezanikla úplně. Tak to alespoň popisuje Miroslav W. Štěpánek, který se po několika publikovaných povídkách v Ikarii a sborníku Ježíšku, já chci plamenomet rozhodl vydat svůj první román. A stojí to za to.

Ramon Erdogan byl Lovec, jeden z démonů, které Peklo vyslalo po stopách renegáta Seteshe, jenž se rozhodl vzepřít se zavedeným principům a vybudovat si vlastní soukromé peklo. Ramon byl profík, uměl efektně používat moc a jeho rudé oči budily strach v nejednom drsně se tvářícím chlapovi. Ale po menším incidentu, co na něj Setesh ušil a ve kterém figuroval očarovaný tommy gun a na cucky rozstřílený anděl, byl Ramon vyhoštěn. Už není nadále démonem, přišel o moc a stal se víceméně obyčejným člověkem. Ale stále je to profík a má sakra dobrej důvod si Seteshe najít.

Ramon jako takový je zkrátka tvrďák a při pátrání je nekompromisní. Ono taky není proč dělat kompromisy, když se pohybujete v podsvětí mezi drogovými gangy. Dřív nebo později v Pekle stejně skončí a Ramon – ani jeho glocky – nevidí důvod, proč tu chvíli oddalovat. Odpadlík ale chystá něco daleko většího, než na co mohl být kdokoli připraven.

Miroslav W. Štěpánek v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1976 v Karlových Varech.
  2. Publikoval již více než 40 povídek v různých časopisech a fanzinech.
  3. Jeho povídky se objevily v šesti sbornících literární soutěže Ježíšku, já chci plamenomet.
  4. Působí jakožto kytarista ve skupině Perversist.
  5. Vystudoval Střední lesnickou školu a aktuálně pracuje v lesní výrobě.

Odpadlík je zářným příkladem použití přísloví “Nesuď knihu podle obalu“ v praxi. Protože nebudeme si lhát, obálka působí poněkud laciným a brakovým dojmem. Není vyloženě špatná, ale rozhodně nereprezentuje kvalitu, která se pod ní skrývá. Autor se totiž vypiloval psaním povídek a přestože se jedná o jeho první románové krůčky, kráčí pomalu po cestě žánru extrémně akčních urban fantasy, kterou už vyšlapal Kulhánek. Někdo může argumentovat tím, že se jedná o napodobeninu, důležité je ale hlavně to, že se dobře čte.

V debutové knize autorovi sem tam ujede nějakých těch pár vět navíc a v takových chvílích spád knihy mírně zakopává, jinak ale uhání doslova zběsilým tempem. O přestřelky všeho druhu, hláškování a černý humor není nouze a samotný Ramon by se perfektně vyjímal jako hlavní hvězda v nejednom filmu noirové éry. Pokud čtenář není vyloženě pacifista, přiroste mu hlavní hrdina rychle k srdci.

Odpadlík sice hýří akcí, zato neoplývá originalitou. Používá spoustu prvků, které jsou pro žánr charakteristické (a tudíž fanoušky žádané), anebo myšlenky, které jsme už měli možnost vidět jinde. Moc vlastní přidané hodnoty zkrátka nepřihazuje. Neaspiruje tak na nikterak vysoké příčky, přestože na autorovu románovou prvotinu to je doslova pekelný výkon. Odpadlík ve vás po dočtení zanechá zkrátka pouze pocit dobře stráveného času.

  • **Miroslav W. Štěpánek: Lcf. Company – Odpadlík **
  • Klub Julese Vernea, 2014
  • obálka: Martin Zhouf
  • 400 stran, 325 Kč (v e-shopu Fantasye již za 293 Kč)
7. září 2014, Jan Holan

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Lcf. Company: Odpadlík

Lcf. Company: Odpadlík
Vložit do pytle na zboží  Koupit 325 Kč 293 Kč