Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pod štítem magie: Povedená fantasy se silnou hlavní hrdinkou , KayLynn Flanders: Pod štítem magie

3905315A-E2FA-4818-9FCF-3ED85F68D310

Ženy a dívky jsou jen prostředkem pro dosažení úspěchu. Své o tomto způsobu uvažování ví i princezna Jennesara, která je nedobrovolně vydána na milost a nemilost domluvenému sňatku s princem sousední Turie. Na to, co si samotná dívka přeje, se pochopitelně ohled nebere, vždyť politika se nejlépe domlouvá právě skrze sňatky. Jo, osobní sympatie nebo antipatie je třeba odložit stranou a obětovat se pro dobro vlastního lidu. Cestou za svým vyvoleným však Jennu přepadnou a ona pochopí, že všechno, co doposud slýchala, může být jen snůška drbů. Realita je daleko děsivější a méně optimistická. Princezna se konečně musí chopit otěží svého života a převít kontrolu nad vlastními činy. Někdo s ní hraje nebezpečnou hru a pokud Jenna prohraje, zahynou tisíce nevinných.

Proti hlavní hrdince knihy Pod štítem magie hrají čas i zákulisní intriky. Je třeba se připravit na to, že se nikomu nedá věřit. Stará přátelství se zdají vratká, i bližní vás mohou zradit a hlavně každý si potají hraje svou mocenskou hru. Hodiny tikají, minuty ubíhají a vřava války se pomalu, ale jistě blíží. Dokáže princezna zastavit dlouho připravované spiknutí, než bude příliš pozdě? Anebo bude jen nešťastně přihlížet skaze, která se nad její domovinou stahuje?

Pod štítem magie je přesně takový román, jaký byste čekali. Výborně napsaná YA fantasy, která osloví především čtenářky. Svou jednodušší formou a poměrně přímočarou dějovou linií je vhodný i pro někoho, kdo s tímto žánrem zatím nemá žádné zkušenosti. Tempo je dle očekávání poměrně svižné a prosycené akcí – občasné zdlouhavé popisné pasáže sice trochu nudí, ale vzápětí jsou vystřídány akčnějším prvkem, takže tento přešlap se dá autorce snadno odpustit. Dějová linie lze místy předvídat, ale knize jako celku to na kráse příliš neubírá.

KayLinn Flanders v pěti bodech

  1. Vystudovala anglickou literaturu na Brigham Young University.
  2. S rodinou nyní žije v Utahu.
  3. Zastává názor, že není nic lepšího než spontánní výlet bez příprav.
  4. Pokud zrovna nepíše nebo nečte, ráda hraje volejbal či cestuje.
  5. Pod štítem magie je její prvotinou.

V první řadě je třeba si uvědomit, že kniha KayLynn Flanders představuje tu jednodušší fantastiku pro mladší dívky. Tomu odpovídá prostředí, stylizace i postavy. Náročnější čtenář bude mít tu a tam pocit, že něco podobného už četl, ale s ohledem na poměrně dobré postavy i závěr to autorce snadno odpustí. Nadchne vás hlavně svět, protože ten je skutečně promyšlený, všechno v něm šlape a seznamování se s různými kulturami i jejich zvyky si vyloženě užijete. Nechybí ani poučný prvek s akcentem na vyrovnání se se ztrátou blízké osoby, nebo dlouhodobého odloučení od rodiny.

Ústředním tématem je totiž právě rodina, protože Jenna se musí zachovat hrdinsky, aby zachránila své blízké. To je hodně sympatické a dobře napsané. Pochvalu si zaslouží i jemně laděná romantická linka, která nijak netlačí na pilu a harmonicky interaguje s hlavním dějovým obloukem. Ovšem je třeba se připravit na skutečnost, že autorka vás hned zkraje hodí do děje a vy v něm musíte plavat – jakmile si však na toto tempo zvyknete, začnete si čtení užívat. Rozhodně se jedná o knížku, která dokáže zaujmout nejen svou obálkou.

Dle všech dostupných informací by Pod štítem magie mělo uvozovat duologii. S ohledem na lehce otevřený konec se tomu ani nelze podivovat, ostatně série na pokračování je oblíbenou kratochvílí YA žánru. V tuto chvíli nezbývá než doufat, že si volně navazující pokračování udrží slibně nasazenou laťku.

  • KayLynn Flanders: Pod štítem magie
  • Fragment, 2023
  • Překlad: Zdík Dušek
  • 384 stran, 449 Kč (v e-shopu Fantasye již za 404 Kč)
30. října 2023, Anastasja Višťalová

Pod štítem magie

Pod štítem magie
Vložit do pytle na zboží  Koupit 449 Kč 404 Kč