Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pod povrch ještěřích šupin, Petra Machová: Dračí město

Petra Machová: Dračí město

S mladými českými autory na poli fantastiky se roztrhl pytel. Bareš, Bílková, Machová… Právě poslední zmíněná, Petra Machová, stojí za nedávno vydanou knihou Dračí město. Pololesklá obálka v barvě královské modři s imitací šupin a ilustrací pařátů vynikne na pultech knihkupectví a přitáhne pozornost. Otázkou je – bude obsah stejně povedený jako grafická úprava přebalu?

Stačí jedna chvíle na špatném místě ve špatný čas a život se ve vteřině může změnit od základů. Své by o tom mohla vyprávět Jana z Brna. Že se v Brně dějí podivné věci, by vám mohl říct každý Pražák, ale zážitek Jany se vymyká veškerým představám. Při návratu z večerní zábavy dívku napadne neznámý krvežíznivý tvor a pokousanou v bezvědomí ji zanechá vlastnímu osudu.

Po probuzení přichází jeden šok za druhým, něco není v pořádku. Jako v noční můře se Janě její tělo mění před očima, na zádech jí vyraší křídla, jazyk se rozdělí na dvě poloviny, a dokonce se objeví i šupinatý ocas. Násilník, který dívku napadl, nebyl obyčejný člověk, ale ještěr, polohumanoidní rasa, která se ukrývá před zraky normálních smrtelníků. Jana se ocitá ve víru nečekaných událostí, změn a nově i nebezpečí, které jí po přeměně hrozí ze všech stran.

Jedním velkým plusem ve prospěch knihy je rozhodně propagace. Dračí město vyšlo pod věhlasným nakladatelstvím Host a zároveň pod křídly Humbook Startu, podpůrné akce pro české autory young adult žánru v rámci knižního festivalu Humbook. Mediální propagaci tedy bylo učiněno zadost. Avšak krásná obálka a silná mediální masáž není zárukou kvality. Se samotným obsahem je to už trochu těžší.

I přesto, že autorce vyšlo pár povídek v různých sbornících, Dračí město je snadno rozeznatelné jako prvotina s možným potenciálem, který byl ale pohřben pod tíhou začátečnických nešvarů. Text působí kostrbatě, dialogy nepřirozeně a křečovitě, situace, které posunují děj dopředu, jsou uměle vykonstruované. Trnem v oku mnohým čtenářům fantasy může být i fakt, že se první část knihy odehrává v Brně a postavy tedy mají typická česká jména (Jana, Ondra). Po přeměně hlavní hrdinky se děj přesouvá do tajemné části Evropy, kde žijí ještěři s typickými fantasy jmény (Eldar, Lianea aj.). Mezi exotickými jmény pak působí ta česká jako pěst na oko.

Petra Machová v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1988.
  2. Momentálně přebývá v Brně.
  3. Během studia na Střední zdravotnické škole propadla kouzlu knih.
  4. Na kontě má pár povídek, jež vyšly v různých sbírkách.
  5. Dračí město je její první vydaný román.

Hlavní hrdinka představuje další kámen úrazu. Působí naivně, ba až hloupě. S Ondřejem, jiným přeměněným ještěrem, představují ústřední partnerskou dvojici, ale bohužel mezi nimi neexistuje žádná chemie. Skoro to až působí, že je autorka dala dohromady proto, že to vyžadoval děj. Sotva se seznámí, v mžiku oka se již horoucně milují a nemůžou bez sebe být. Celý jejich vztah působí rozpačitým dojmem a čtenář musí přimhouřit oko, aby akceptoval, že tyto dvě postavy patří k sobě. Ani jeden z nich bohužel nemá na to, aby vzbudil zájem o svůj osud. Ve chvíli, kdy člověku nezáleží na tom, zda hlavní hrdina zemře či nikoli, je prostě něco špatně.

Dračí město rozhodně není chudé na akci. V jednom díle se toho stane tolik, že se čtenář nestačí zorientovat a hned hlavní hrdince usiluje o život někdo jiný. Strach z prázdných míst zde tudíž není na místě, nepočítají-li se prázdné myšlenky Jany. I přesto, že je děj nabitý, má však i své trhliny v podobě pár nelogičností, které čtenář musí zkousnout, chce-li pokračovat v čtení..

Dračí město si určitě najde své příznivce. Ti, kteří hledají fantasy oddechovku s českými kořeny a nutně nepotřebují vymazlený příběh či sympatické hlavní hrdiny, si přijdou na své. S čistým svědomím však nelze Dračí město doporučit pro zbytek čtenářů, kteří se nespokojí jen tak s něčím a jsou rozmazleni množstvím kvalitní fantasy, která je v současnosti k dostání.

  • Petra Machová: Dračí město
  • Host, 2018
  • Obálka: Lucie Zajíčková
  • 416 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
9. listopadu 2018, Lýdie Hochmanová

Dračí město

Dračí město
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč