Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pod nekonečnou oblohu položila Veronica Rossi oddechovou sci-fi pro mladé, Veronica Rossi: Pod nekonečnou oblohou

Rossi Veronica: Pod nekonečnou oblohou

Krásy oblohy můžeme obdivovat každý den, po celý rok. Může být azurově modrá, plná načechraných obláčků nebo zatažená. Před bouřkou je černá a v noci plná hvězd (pro všechny kdo nebydlí ve velkoměstě). Ve světě budoucnosti z knihy Pod nekonečnou oblohou je však nebe zakryto tajemným, ale krásným éterem. Jenže pozor, ohnivé bouře způsobené éterem mohou spálit na prach.

V blíže neurčené budoucnosti jsou lidé rozděleni do dvou skupin. Jedni před smrtícími éterovými bouřemi, jež spalují zemský povrch, unikli do takzvaných Lusků, krytých měst vybavených nejmodernějšími vynálezy, mezi které patří i virtuální Říše, v nichž Osadníci tráví čas. Druzí se nazývají Outsideři, žijící mimo Lusky, kteří se sdružují se do kmenů a musejí bojovat o holé přežití. Árie se narodila jako Osadnice, Perry je Outsider. Za normálních okolností by se ti dva nikdy nepotkali. Ale když Árii vyhostí kvůli zločinu, který nespáchala, a Perryho synovec je unesen Osadníky, spojí ti dva síly, aby získali zpět svůj normální život.

V posledních letech se na pultech českých knihkupectví začaly hojně objevovat futuristické knihy pro mládež. Ve většině případů jde o dystopie, zatímco Pod nekonečnou oblohou je spíše dobrodružné sci-fi. Už od začátku je jasné, že s pomalým rozjezdem problém nebude – hned na první stránce se ocitáme ve víru děje a na pořádnou akci rozhodně není třeba čekat třetinu knížky. Na druhou stranu, máme tu nový svět a nějaké to vysvětlení neznámých slov by se hodilo; když se najednou v textu objevuje deset nových pojmů, aniž by je někdo objasnil, je to poněkud matoucí. Ale vysvětlení čtenáři dopřáno není, takže na vše musí přijít za pochodu. Začátek se proto čte trochu hůře a ani zbytek knihy není obzvlášť dechberoucí. Střídají se tu akční pasáže, kdy se stránky otáčejí samy, se scénami, kde se člověk skoro nudí. V důsledku jde o knížku, která sice není nijak hrozná, ale do noci kvůli ní vzhůru taky nezůstanete.

Veronica Rossi v pěti bodech:

  1. Narodila se v brazilském Riu de Janeiru, ale vyrůstala po celém světě.
  2. Momentálně žije v severní Kalifornii s manželem a dvěma syny.
  3. Ráda pojmenovává svoje notebooky (aktuálně má doma Romea, jeho předchůdce se jmenoval Leo).
  4. Ráda by se podívala do Austrálie, Německa, Číny, Norska, Španělska a… prostě všude.
  5. Práva na její debut Pod nekonečnou oblohou byla prodána do pětadvaceti zemí a filmové studio Warner Bros. zakoupilo práva na zfilmování.

Když člověk pomine trochu chaotičtější začátek, Veronica Rossi stvořila opravdu zajímavý svět. Při současném tempu vývoje počítačů, 3D projekcí a podobné techniky se jí snadno věří, že někdy v budoucnosti budou lidé žít převážně virtuálně. Stejně tak je možná i katastrofa, která druhou polovinu populace vrátí do stavu, kdy je obstarání potravy hlavní prioritou dne. Bohužel, na některé otázky autorka neodpověděla (například co je vlastně onen éter, jenž všechny sužuje, a jak se na zemi objevil). Ale možná si vysvětlení nechává do dalších dílů, protože Pod nekonečnou oblohou je totiž první díl chystané trilogie.

Je zajímavé sledovat děj dvěma tolik odlišnými pohledy – Árie a Perry na začátku nemohli být rozdílnější, a proto se jejich vnímání světa značně liší. S postupem knihy však své názory mění – zvlášť Árie projde velkou proměnou.

Palec nahoru za romantickou složku v této knížce. V románech pro mládež se jí teď nejspíš nevyhneme, ale když už to musí být, tak v tomhle stylu: žádná osudová přitažlivost, myšlenky typu „nemůžu se do něj zamilovat, jenže když on tak úžasně vypadá“, či žádná láska na první pohled. Všechna ta klišé, která jsou kamenem úrazu mnohých současných paranormálních romancí zde chybí. Tady jde o nutné spojenectví dvou lidí, kteří se na začátku pomalu nemůžou cítit, postupně si k sobě vytvářejí určitý respekt, pak přátelství a nakonec i něco víc… Celkově ta změna názorů působí přirozeně. Romantika nabírá na obrátkách v poslední třetině knihy, ale pořád je to v únosné míře.

Pod nekonečnou oblohou je příjemná, oddechová knížka. Zaujme všechny duše toužící po dobrodružství s trochu romantickou příchutí, kterým nebudou vadit nudnější pasáže a občasné překlepy v textu.

  • Veronica Rossi: Pod nekonečnou oblohou (Under the Never Sky)
  • Euromedia Group, k.s. – Knižní Klub, Praha, 2012
  • Překlad: Michaela Škulkéty
  • Obálka: David Dvořák
  • 328 stran, 259 Kč
7. října 2012, Anežka Dudková

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).