Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jaká tajemství ukrývá Craig Thompson Pod dekou?, Craig Thompson: Pod dekou

Thompson Craig: Pod dekou

Jen málokterý komiksový příběh dokáže být tak všední a obyčejný a zároveň ve vás zanechat tak hlubokou stopu jako Pod dekou Craiga Thompsona. Dnes již legendární a přelomový komiks, jenž se stal jedním z nejzásadnějších milníků v rámci „dospělého“ komiksu, se po dlouhých letech, kdy byl beznadějně vyprodán, konečně vrací v druhém českém vydání na pulty knihkupců.

Uplynulo již patnáct let od chvíle, kdy tato kniha poprvé spatřila světlo světa, avšak i přes svůj věk stále neztrácí nic ze své atraktivity. Ostatně Thompson se díky ní může pyšnit mimo jiné dvěma cenami Willa Eisnera. POD DEKOU je navíc první objemný komiks v dějinách média, kterému americký nakladatel věřil natolik, že jej vypustil v knižní podobě rovnou, bez sešitových či časopiseckých vydání.

Vděčí za to především faktu, že Thompson se nebál zariskovat a přišel s něčím neokázalým, co se běžně v tomto médiu nevyskytuje, a zároveň až neuvěřitelně obyčejným. Tento dnes již 43letý autor přišel ve svých osmadvaceti letech se soukromou zpovědí týkající se jeho dětství a dospívání, která se tak stala autobiografií jeho zatím poměrně krátkého života. Zároveň se tímto dílem Craig Thompson nesmazatelně zapsal do historie komiksu.

Ačkoliv kniha mapuje pouze část Thompsonova života, narostla skutečně do úctyhodných rozměrů, počet stran se zastavil na číslovce 592. A ačkoli si tuto zpověď mladého muže budete chtít vychutnávat po částech, moc dlouho vám stejně nevydrží. Jednak za to může jednodušší černobílá kresba a rozložení panelů, kterých na jedné straně ve většině případů moc není, v daleko větší míře však samotná poutavost autorova vyprávění.

V objemné knize, která je rozdělena na devět kapitol, postupně sledujeme pasáže z Craigova dětství až do rané dospělosti. Ocitáme se na wisconsinském venkově v jedné silně nábožensky založené rodině, kde se postupně začíná odvíjet příběh jednoho malého chlapce, který rozhodně neměl jednoduché dětství. Jednou z ústředních postav jeho knihy je, kromě samotného vypravěče, Craigův o čtyři roky mladší bratr Phil. Společně prožívali velmi zvláštní dětství poznamenané tvrdými tresty od rodičů, společně sdíleným ložem i silným náboženským vlivem, který utvářel celý Craigův mladičký život.

Autor se však nevyhýbá ani daleko ožehavějším tématům, jako je například sexuální zneužívání, které by zanechalo hluboké šrámy v každém z nás. Není proto divu, že i v pozdějších fázích knihy se dočkáme celé řady “flashbacků”, kterými autor vzpomíná na toto nelehké období. Přelom však nastává ve chvíli, kdy na jednom křesťanském zimním táboře Craig potkává svou první velkou lásku Rainu…

Ta se vcelku záhy stává další ústřední postavou tohoto jedinečného románu. Příběh plný ponurosti a melancholie se láme v okamžiku, kdy mu rodiče konečně povolí odjet za Rainou na dvoutýdenní návštěvu, která má být odrazovým můstkem ke světlejším zítřkům. To ostatně symbolizuje i ručně šitá deka, kterou Craig od Rainy dostane a která se záhy stává ústředním motivem celé knihy. Symbol pohody, rodinného života a štěstí…

Žel bohu, každý z nás nese na svých bedrech nějaké nelehké břímě a tak jako v běžném životě, ani v tomto románu na nás nečeká konec s jednoznačnou pointou. Ostatně to vzhledem k věku autora není ani moc možné. Na frázi „žili šťastně až do smrti” si budeme muset patrně ještě počkat… Jisté však je, že ve vás tato kniha zanechá skutečně hluboký dojem. Pod dekou je jedinečný počin plný silných témat, která jsou tak jednoduchá a složitá zároveň,jako život sám.

O to více možná překvapí fakt, že samotný Thompsonův způsob vyprávění je v pravdě jednoduchý a neskrývá žádné složitosti. Naopak postupuje přímočaře kupředu a předkládá nám jednotlivé obrazy ze svého života až s neuvěřitelnou lehkostí, která však v sobě obsahuje naprosto vše: popis, city i emoce. K naprosté dokonalosti chybí skutečně jen málo a celkový dojem ještě více umocňuje střídmá, avšak velice citlivě použitá černobílá kresba.

Pod dekou je skutečně naprosto jedinečné dílo, které vás donutí nad ním přemýšlet ještě dlouhou dobu po jeho dočtení. Podobně silných knih zde skutečně moc není a je vlastně úplně jedno, že vůbec nemusíte mít rádi komiksy, tuto knihu si rozhodně nesmíte nechat ujít. Pokud vás tedy z nějakého důvodu původní české vydání minulo, aktuální dotisk je ideální příležitostí vše napravit…

  • Craig Thompson: Pod dekou
  • BB art, 2018
  • Překlad: Richard Podaný
  • Obálka: Petr Šolta
  • 592 stran,790 Kč (v e-shopu Fantasye již za 711 Kč)
1. listopadu 2018, Petr Čapek

Pod dekou

Pod dekou
Vložit do pytle na zboží  Koupit 790 Kč 711 Kč