Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Po těch, co zmizí, zůstanou jen Pozůstalí Toma Perroty, Tom Perrota: Pozůstalí

Perrotta Tom: Pozůstalí

Jednoho dne, konkrétně 14. října, se vypaří určitá část světové populace. Z ničeho nic, bez varování se prostě ztratí jako pára nad hrncem a nikdo o celé události nic neví. Jako by to byl zázrak. Právě s touto myšlenkou si pohrává na stránkách sci-fi Pozůstalí americký spisovatel Tom Perrota.

Psychologický sci-fi román Toma Perroty si pohrává s motivem co by kdyby, kolem kterého vystavuje celý děj knihy a nazírá náhlé zmizení nejrůznějších osob z různých hledisek. Zejména se soustředí na ty, kteří po nich zbyli. Tak trochu paradoxně se děj točí zejména kolem rodiny Kevina Garneyho, z jejíhož středu se nikdo nevypařil, což se ale nedá říct o rodinných známých. Autor zde pracuje s motivem, jak se proměnila v důsledku náhlého zmizení lidí celá společnost, a to se odráží právě v mikrosvětě Garneyových.

Vše začíná vstupem matky Laurie do sekty Provinilého zbytku, která se podivnými metodami slídění snaží neustále připomínat ostatním onu prapodivnou událost zmizení. Starší syn Tom propadne charismatickému kazateli a přestane s rodinou udržovat styky a mladší dcera Jill se začne oddávat nezřízenému životu plného alkoholu a nezávazného sexu. Jediným, kdo si chtěl užívat klidu v předčasném důchodu díky prodeji úspěšné firmy, zůstal Kevin, který je však náhle zcela opuštěný, aniž by se ve skutečnosti ti, co ho opustili, museli nutně podít prostřednictvím onoho zázračného zmizení.

Tom Perrota v pěti bodech

  1. Tom Perrota se narodil na začátku šedesátých let (1961).
  2. Je nejen oceňovaným romanopiscem, ale i scénáristou.
  3. Jeho romány Election a Little Children byly zfilmovány pod českými názvy Kdo s koho a Jako malé děti.
  4. Na základě románu Pozůstalí natočila HBO dvě seriálové řady.
  5. Má již na kontě osm románů a dvě povídkové sbírky.

Prostřednictvím uvedených premis rozehrává autor místy melancholické a místy dramatické příběhy postav, jež jsou vrženy do světa, který jako by z oka vypadl tomu našemu, jen se v něm něco porouchalo. Není potřeba tajit, že se spisovatelský záměr vydařil jako vršovický dloubák na mistrovství Evropy v Bělehradě. Přestože kniha není příliš dějová a už vůbec se v ní nedá hovořit o nějaké výraznější akčnosti, je jistým způsobem strhující. Perrotův styl je natolik sugestivní, že se čtenáři při četbě neustále prohání v závitech mozkové kůry myšlenky o tom, jaké by to bylo být v kůži aktérů knihy. Na oko se postavy snaží chovat, jako by se až tolik nedělo, prostřednictvím psychologických popisů autora se však čtenář dostává do nitra poničených duší, které prochází těžkými existencionálními otřesy.

V druhé půli knihy se postupně přidávají i dějové prvky. Autor začíná vytvářet nenápadnou detektivní zápletku se záhadnými vraždami členů náboženské sekty, rozvíjí příběh jednoho roadtripu, milostné zápletky mezi postavami a to vše nenápadně podkresluje proměnou života způsobenou oním záhadným zmizením. Postupně také autor poukazuje na dvě strany náboženského života. Na jednu stranu poskytuje duchovní život útěchu, ta ale může přejít ve zrůdný fanatismus.

Závěrem je vhodné podotknut, že knížka není žádná řachanda, je spíš vážnější. Její četba je dojemná a vzbudí ve čtenáři řadu emocí, ale spíše těch smutných a nutí ho uvažovat o těžkých životních útrapách. Kdo má rád po večerech takovéto melancholické čtení, knihu si skutečně vychutná, jelikož je napsaná mistrně čtivým stylem. Tom Perrota má dar dodat fiktivním příběhům věrohodnost takřka hmatatelnou, přestože se při jejich stránkách vtírá do očí slza.

  • Tom Perrota: Pozůstalí
  • Plus, 2016
  • překlad: Jiří Kobělka
  • 336 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 319 Kč)
9. listopadu 2016, Radim Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Pozůstalí

Pozůstalí
349 Kč 314 Kč