Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Po stopách Ilustrovaného muže, Ray Bradbury: Ilustrovaný muž

Bradbury Ray: Ilustrovaný muž

Jméno Ray Bradbury je v literárním světě, především v žánru sci-fi, určitě známé. Příběh 451 stupňů Fahrenheita se stal až kultovní záležitostí, která se dočkala nejen komiksové, ale i filmové varianty. Ray Bradbury je nicméně autorem také dalších příběhů a povídková sbírka Ilustrovaný muž se řadí mezi ně.

Ilustrovaný muž patří mezi starší záležitosti. Vznik této sbírky se datuje okolo roku 1951 a v českém překladu vyšla kompletní teprve tento rok. V povídkách je tak na první pohled znatelné, že jsou staršího data, svým pojetím, celkovým zpracováním a především příběhy jsou ale naprosto nadčasové. Bradburyho příběhy dříve vycházely v časopisech nebo sbornících, a i když o sobě autor jednou řekl, že vlastně sci-fi nepíše, tak se v této sbírce představil nejen jako mistr vypravěč, ale také jako spisovatel, který umí hravě propojit science fiction s lehkých hororem nebo fantastikou. Jednotlivé povídky ovšem dělá výjimečné především jejich hloubka a poselství, která ukrývají.

Sbírka obsahuje osmnáct krátkých povídek. Většina z nich se odehrává na planetě Zemi nebo Marsu a vypráví životní příběhy lidí nejrůznějšího povolání, vyznání nebo rasy. Povídky jsou většinou jednoduché, zaměřují se na jedince nebo na menší skupinku a po dějové stránce na sebe nenavazují. Jediným jejich spojujícím prvkem je pak samotný Ilustrovaný muž. Ray Bradbury nás prostřednictvím svých příběhů zavede na nejrůznější místa i doby, představí nám nejrůznější charaktery a situace. Tematicky jsou jednotlivé příběhy hodně odlišné, většinou ale začínají určitou situací nebo problémem, který je pak v závěru nějak vyřešen.

Mezi nejvýraznější prvky všech povídek patří skvěle propracovaná psychologie postav. I když se jedná o dvacetistránkové příběhy, Bradbury dokázal mistrně vystihnout to podstatné a přidat něco navíc. V popředí stojí témata jako osamělost, beznaděj nebo naopak hledání naděje. Hlavními hrdiny bývají nejčastěji vesmírní poutníci, astronauti nebo rodiny. Jejich prostřednictvím pak můžeme přemýšlet o životě, vnitřních rozporech nebo dilematech. A to jak z pohledu dospělého člověka, tak z pohledu dítěte.

Ray Bradbury v pěti bodech

  1. Raymond Douglas Bradbury byl americký romanopisec, povídkář, esejista, básník a autor mnoha divadelních her.
  2. V roce 1947 se oženil, měl čtyři děti a vlastnil velkou smečku koček.
  3. Za jeho nejznámější román se považuje 451 stupňů Fahrenheita.
  4. Počátky jeho díla jsou spojeny s tzv. Zlatým věkem science fiction.
  5. Až do konce svého života odmítal používat počítač a internet. Své příběhy psal na psacím stroji.

Mezi nejvýraznější povídky patří například Astronaut, kde malý chlapec vypráví o svém otci, který odlétá vždy na tři měsíce do vesmíru a pak se na krátké období vrací domů. Otcovým životním rozporem je, že nedokáže ve vesmíru žít bez své rodiny a na Zemi zase nedokáže odtrhnout oči od hvězdné oblohy. Další zajímavou povídkou je Dlouhý déšť, kde skupina astronautů na povrchu Venuše hledá Sluneční pavilon, útočiště před nekončícím deštěm. Při zdlouhavém hledání muži začínají propadat melancholii a beznaději a chtějí se vzdát svého cíle. Vzájemná podpora je ale nutí jít dál.

Velmi znepokojivá je pak povídka Savana, kde rodiče pro sebe a své děti zařídili domov plný moderní a zároveň i nebezpečné technologie. Jak tato povídka skončí, je jasné od začátku. Bradbury v Savaně zachytil nejen postupně houstnoucí atmosféru, ale především odcizení mezi rodiči a dětmi.

Kromě samotných povídek kniha obsahuje i prolog a epilog, kde se setkáváme s Ilustrovaným mužem. Tajemný cizinec má celé tělo pokryté kresbami, na kterých se odehrávají zmíněné příběhy. Jelikož je ale většina příběhů dosti melancholická a smutná, jen málokterý člověk se vydrží na ilustrace dlouho dívat, a kdo tu výdrž má, tak ten může po čase zjistit, že se kouká na svůj vlastní příběh. A z toho důvodu je Ilustrovaný muž hodně osamělý a nesetrvá na jednom místě dlouho.

Ilustrovaný muž je kniha, která dokáže své čtenáře pohltit. Pohltit svými příběhy, myšlenkami i zpracováním, svou nadčasovostí a hloubkou. Některé povídky překypují životem, většina je ovšem lehce melancholická, smutná, ale zároveň něčím přínosná. Bradbury dokázal bravurně napsat příběhy, které jsou sami o sobě jedinečné, občas i mrazivé nebo poučné. Je to zkrátka ten typ knihy, ke které se člověk bude rád vracet, a to i klidně několik let po dočtení.

  • Ray Bradbury: Ilustrovaný muž
  • Plus, 2017
  • Překlad: kol.
  • Obálka: Shutterstock
  • 264 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
30. listopadu 2017, Tereza Vršková

Ilustrovaný muž

Ilustrovaný muž
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč