Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Plameny pomsty: Evan Winter rozjíždí krvavou bitvu o budoucnost jednoho národa, Evan Winter: Plameny pomsty (Žár 2)

big_plameny-pomsty-Y9t-497498

V rychlém sledu po komerčně úspěšném debutu Hněv draků přichází americký autor Evan Winter s pokračováním, které opět vzdává hold jeho africkým kořenům. Tentokrát se ovšem přímočarý děj z prvního dílu komplikuje. Která ze dvou královen nakonec vyhraje spor o nadvládu nad lidem Omehijců?

Plameny pomsty začínají víceméně ve stejnou chvíli, kdy Hněv draků skončil. Tau truchlí pro svou dětskou lásku Zuri, Xiddánci se z hlavního města na čas stahují a většina šlechty prchla k sestře pravé královny Tsiory, která jim slibuje trvání neproniknutelného kastovního systému. Pro Taua a Tsioru ovšem nepřichází čas na oddech. Místo toho dostali od Xiddánců ultimátum – do měsíce bude barbarský národ zpátky a postaví se Omehijcům znovu. Ať už sjednoceným, anebo rozdrobeným. Spolu se svou královnou se tak musí Tau pokusit rozdmýchat pomyslné plameny pomsty do té míry, aby v tak krátkém čase zvládli stmelit říši znovu dohromady. Ať už politikou, nebo krví a mečem.

Dospělejší autor i postavy

Debutový román Evana Wintera zaujal z mnoha důvodů, které jsme s kolegou na Fantasyi podrobně rozebrali ve dvojici recenzí (očima Jana Nohovce, očima Tomáše R. Tokoše). Už jenom díky poctivé čtivosti, krvavé akci a africkým vlivům ho ostatně časopis Time zařadil mezi stovku nejlepších fantastických děl všech dob. Navzdory pozitivům však autorova prvotina také obsahovala několik začátečnických slabin. V pokračování Plameny pomsty se to začíná měnit, protože zde pomalu vidíme dospívat jak hrdiny, tak samotného autora.

Předně se začíná vyvíjet příběh. Namísto poměrně přímočarého vyprávění o Tauově krutě přerušeném dětství a zarytém tréninku na nejlepšího bojovníka všech dob sledujeme komplikovanější skládanku několika přístupů. Zatímco bitev a šarvátek nebude ani tentokrát nedostatek, Tau si pomalu začíná uvědomovat, že jeho nezřízená cesta za pomstou nese cenu, kterou si dosud nebyl schopen připustit. Trpí jeho nová rodina spolubojovníků, trpí zbylí příbuzní daleko doma a trpí ostatně i samotný národ Omehijců, pro něž Tau představuje něco zcela nepředstavitelného – vrcholného bojovníka, který pochází z řad plebejců a nikoli šlechticů.

Ewan Winter v pěti bodech

  1. Narodil se jihoafrickým rodičům v Anglii v roce 1991. Vyrůstal v Zambii, nyní žije v Kanadě.
  2. Studoval práva, živit se ale začal jako filmař a ve volném čase se dal do psaní knih.
  3. Prvotinu Hněv draků si napřed vydal samonákladem, později vyšla znovu pod hlavičkou velkého nakladatelství jako úvodní svazek plánované čtyřdílné série.
  4. Hněv draků se také v roce 2020 umístil mezi stovkou nejlepších fantastických děl všech dob dle časopisu Time.
  5. Zatímco první dva díly série Žár už oba vyšly česky, třetí The Lord of Demons (Pán démonů) se v originále zatím plánuje na rok 2023.

Protagonista ovšem tentokrát není až tak silným středobodem příběhu jako v prvním díle. Jistý prostor si pro sebe ukusuje i královna Tsiora, podobně nedospělá dívka, která se najednou ocitá v čele vzbouřených kast a uprostřed boje o legitimitu svého nároku na trůn proti vlastní sestře. A dojde i na jiné postavy. Plameny pomsty tudíž rozšiřují úhel záběru a k již známému Tauovi připouštějí další vypravěče, kteří probíhající události staví do jiné (a občas i zcela protichůdné) perspektivy.

Výsledkem je bohatší, dospělejší příběh, kde mají události mnohem větší dopad jak na uspořádání autorova světa, tak na postavy samotné. Ostatně kromě většího množství hrdinů přijde řada i na vyprávění o tom, co se vlastně stalo před úprkem Omehijců do jejich dnešní země, o níž musí tak krvavě bojovat s Xiddánci. Ve vší té robustnosti druhého dílu je nutno přiznat, že ti, kdo jedničku četli především kvůli přímočarému ději plnému akce možná budou zklamáni, že s krvavým bojem kniha tentokrát pracuje promyšleněji a nechává ho plně propuknout pouze ve chvílích, které jsou pro postavy a příběh klíčové, nikoli už na každé druhé stránce. Autor i překladatel ovšem navzdory tomu bravurně uchovali čtivost, a tak rozhodně nehrozí, že by se čtenáři nudili.

Nyní máme jasno

Pokud nebylo u Hněvu draků zcela jisté, zda jde v případě Evana Wintera o nafouknutý humbuk či o skutečně ryzí nový talent, pak Plameny pomsty dokazují, že šlo o to druhé – i když marketingová masáž autorovi samozřejmě neuškodila. Důležité ovšem je, že se ze slabin jedničky poučil a podruhé servíruje promyšlenější, hlubší příběh o národě rozděleném genetikou i vymyšlenými kastami, který zároveň neztrácí na čtivosti ani na prolité krvi. Pokud bude série v nastoleném strmém trendu pokračovat, máme se v následujících svazcích ještě na co těšit.

  • Evan Winter: Plameny pomsty (Žár 2)
  • Argo, 2022
  • překlad: Milan Pohl
  • 496 stran, 598 Kč (v e-shopu Fantasye již za 538 Kč)
24. prosince 2022, Jan Nohovec

Žár 02 - Plameny pomsty

Žár 02 - Plameny pomsty
Vložit do pytle na zboží  Koupit 598 Kč 538 Kč