Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pistolník Lukjaněnko na Divokém Centru, Sergej Lukjaněnko, Alexandr Gromov: Reverz (Pohraničí 2)

Sergej Lukjaněnko: Pohraničí 2 - Reverz

Všechny cesty vedou přes Centrum. Tedy alespoň v myriádě paralelních světů, které střeží pohraničníci Sergeje Lukjaněnka. Ale pozor! Stejně jako každá Noční hlídka má svůj protipól v Denní hlídce, odvěkým soupeřem hrdinů Stráže jsou pašeráci, zlákaní možností získat bohatství přepravou zboží do jiných skutečností. Tito pozemští kolegové Hana Sola se stávají protagonisty dobrodružství vyprávěného dvěma spisovateli a rozděleného do dvou linií.

Kdo by nechtěl žít ve světě bez trvalé smrti? Homeostat je jedním z takových prostředí. Každý člověk tam sice umírá jednou týdně, ale za hodinu je opět vzkříšen jako svá lehce upravená kopie. Mezi místní patří i Max, jehož by velice zajímalo, odkud se vůbec vzal, ale na Homeostatu žije každý bez vzpomínek na minulost. Najednou se objeví cizinec a Maxe přenese na Centrum, spojovací svět, jehož kdysi vyspělá civilizace byla zpustošena útokem zvenčí. Max se zde brzy ocitne bez průvodce, ale mnozí cizinci najednou prohlašují, že jej znají a musí jim důvěřovat.

To je pro něj ovšem situací, kdy nemůže věřit nikomu a vydává se na cestu přes Centrum, aby odhalil tajemství své minulosti a zájmu o svou osobu. Mezitím na Zemi poznává prostý Rus Sergej Kochanský, že když se pořádně vyděsí, otevře se mu portál na Centrum. Talent ocení skupina ruských mezidimenzionálních pašeráků a naláká jej do svých řad. Kromě běžných zločinných misí je Sergejovi souzeno zúčastnit se také závodu o nalezení jednoho cenného objektu.

Další díl Pohraničí napsal Sergej Lukjaněnko společně se spisovatelem Alexandrem Gromovem. Pracování ve dvojici se mu v minulosti občas vyplatilo a dá se předpokládat, že dva autoři v sobě vzájemně posílí své přednosti. Nicméně v tomto případě je výsledkem spíše slabší lukjaněnkovský standart. Oplývá zajímavým úvodem a vtipným koncem, ale hlavnímu ději se nevyhýbají problémy.

Alexandr Gromov v pěti bodech

  1. Narozen 19. srpna 1959 v Moskvě.
  2. Vystudoval Moskevský energetický institut.
  3. Mezi jeho záliby patří astronomie a kanoistika.
  4. Několik let pracoval ve vědeckém ústavu zaměřeném na vývoj přístrojů pro kosmické družice a sondy.
  5. Mezi jeho nejvýznamnější díla patří Pán prázdnoty. První Mohykán nebo Šance pro dinosaura.

Hned na začátku můžeme mluvit o nevyužitém potenciálu, jelikož Homeostat by možná stál za hlubší prozkoumání. Bohužel, strávíme na něm pouze chvíli. Navzdory tomu je jeho část příběhu započata slibně. To samé platí i o představení Sergeje. Vyprávění z pohledu obou hrdinů je v rámci každé kapitoly pravidelně střídáno, což, ruku na srdce, může občas čtenáře mást, dokonce až iritovat.

Pokud budeme Reverz srovnávat s jeho předchůdcem nazvaným Stráž, nevyjde z toho zrovna nejlépe. Původní postavy, nepočítáme-li drobné cameo ke konci knihy, se zde nevyskytují a noví hrdinové, kromě Sergejovy kolegyně Evy, nejsou zdaleka tak barvití. Dovedu si představit, že tentokrát to nebylo prioritou autorů, ale dobře víme, že Lukjaněnko dokáže stvořit pozoruhodné figury. Pak je tu samotný děj. Nepopírám, dočkáme se napínavých akčních scén v prostředí evokujícím někdy western, jindy špionážní příběh. Jenže protagonisté postupují na svých cestách pomalu, zdánlivě od ničeho k ničemu.

Lukjaněnkovým předešlým knihám něco takového šlo odpustit, pokud přišel se svébytným koloritem. Skutečně můžeme rozpoznat, že jedním z hlavních cílů Reverzu bylo opatřit Centrum výraznějším worldbuildingem. Funguje to spíše sporadicky, a i když bylo zajímavé přiučit se o místních kulturách a politických vztazích, nemyslím si, že by Centrum jako specifické prostředí jitřilo fantazii čtenářů. Zvláště Maxova linie se nečte moc jako sci-fi, spíše připomíná putování Tintina fiktivní východoevropskou zemí, čímž asi slavnému belgickému komiksu trochu křivdím. Navíc se v závěru odehraje zvrat, který se lehce podobá odhalení ze Stráže.

První díl série se přes své nesporné kvality nakonec ukázal být především úvodem do širší ságy. Reverz je bohužel opět „úvodem“, jenom z jiného úhlu pohledu a převážně mu chybí kouzlo jedničky. Snad se alespoň do třetice dočkáme všeho dobrého.

  • Sergej Lukjaněnko, Alexandr Gromov: Reverz (Pohraničí 2)
  • Argo a Triton, 2018
  • Překlad: Iva Dvořáková
  • Obálka: Libux77
  • 400 stran, 298 Kč (v e-shopu Fantasye již za 268 Kč)
6. dubna 2018, Jiří Kábrt

Pohraničí 2 - Reverz

Pohraničí 2 - Reverz
Vložit do pytle na zboží  Koupit 298 Kč 268 Kč