Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Písečníci a probouzení krále: Příběh chybujícího hrdiny o hledání sama sebe a odhalování záhad vesmíru pokračuje. A je to více než dobře, Václav Dvořák: Písečníci a probuzení krále (Písečníci 02)

Václav Dvořák: Písečníci a probuzení krále

Pro studenty vesmírné akademie Singularity nastává období „letních“ prázdnin, které má překlenout dobu, než nastoupí do dalších ročníků. Na trochu odpočinku se těší také Tomáš Nebula, hlavní hrdina této série, který si se svými přáteli pomalu načrtává, jak si pauzu užijí. Jenže všechny plány se zhroutí, když tým Písečníků zcela nečekaně nominují na misi. A tohle překvapení nebude v novém ročníku zdaleka jediné… Další vesmírné dobrodružství může začít.

Tomáš Nebula úspěšně absolvoval první ročník akademie vesmírných pátračů v úvodním díle série Písečníci a bludný asteroid, a hlavně přežil všechny život ohrožující nástrahy. Nyní se se svými přáteli chystá na prázdniny, od kterých očekává primárně zábavu. Jenže to se rázem změní, když se tým Písečníků stane součástí výsadku na vodní planetu Akvárii. Jde o jedinečnou možnost nejen pro čtenáře poznat novou kulturu i prostředí, jenže tahle romantická představa vezme rychle za své, když na mladé hrdiny čeká nekompromisní příprava na výsadek, doprovázená děsivým výkladem, co všechno jim hrozí za nebezpečí na cizí planetě.

Když pak Písečníci konečně přistanou, zdá se jako kdyby se jim veškerý trénink zcela vykouřil z hlavy a porušují jeden předpis za druhým. Absolutním vítězem v tomto ohledu se stává samotný Tomáš, který poněkud nelogicky následuje cizího podezřelého muže do té nejvíc děsivé lokality z celého města… Což pak rozpoutá sérii událostí prolínajících celý druhý ročník, při nichž půjde Tomášovi i ostatním nejednou o holý život. V průběhu románu pak nejde zdaleka o jediné rozhodnutí, při kterém se čtenář nad Tomášovým chováním lehce pozastaví.

Nikdo není dokonalý

Je třeba podotknout, že Tomáš sám o sobě určitě není špatně napsaný hrdina – autor se nebojí ukazovat jeho slabé stránky a popisovat zcela realisticky, že každý děláme chyby a nikdo není dokonalý. Což představuje rozhodně osvěžující přístup v mezích literatury pro mládež. Nicméně jde o velmi tenkou hranici, která se nejednou překročí směrem, kdy čtenář lehce pochybuje o tom, zda hlavní hrdina dělá také správná rozhodnutí. Současně body mladíkovi nepřináší ani motivace, s nimiž rozhodnutí činí – často jde o hodně niterní důvody, někdo by mohl říct až sobecké, při kterých přihlíží primárně na vlastní zájmy, ale nebere v úvahu důsledky pro ostatní. Ti ho pak za jeho přečiny trestají spíše ojediněle, a v zásadě mu tak vše poměrně v klidu prochází.

Václav Dvořák v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1976.
  2. Působí jako docent na Technické univerzitě v Liberci.
  3. Na své prvotině Píseční a bludný asteroid pracoval 5 let.
  4. Její pokračování s podtitulem Probuzení krále vyšlo v roce 2022. Předtím vydal samostatný román Já, Finis, opět si hrající s tématem vesmíru a mimozemských civilizací.
  5. Všechna svá díla si vydává sám a v žádném neschází povedené ilustrace Jakuba Cenkla.

Tomáš prostě v tomhle ročníku výrazně bojuje nejen sám se sebou, ale s ustanovením toho, jakým směrem chce jít a jak se chce chovat ke svým nejbližším. Jde o těžkou cestu nejen pro něj, ale i pro čtenáře, který však v závěru i přes řadu momentů nakonec bude mladému hrdinovi držet palce, aby to všechno přežil i ustál. Do budoucích knih by ale neškodilo, kdyby se misky vah mezi realističností a sympatiemi trochu více vyrovnaly.

Tomáš Nebula a Tajemná komnata se nekoná

Zatímco první kniha místy výrazně připomínala příběh o brýlatém čaroději, tentokrát se Václav Dvořák vydává do vod zcela vlastního originálního příběhu, při kterém zabloudí na novou planetu, trochu více nastíní kultury obývající jeho bohatý vesmír, rozšíří schopnosti pátračů a poodhalí záhady spojené s Tomášovou rodinou. Všechno to pak korunují autorovy bohaté znalosti ohledně vesmíru a fyzikálních jevů, jež jsou více než excelentní a přidávají příběhu na realističnosti.

Skoro se nabízí otázka, zda by se spisovatel nechtěl jednou vrhnout do sci-fi literatury pro dospělé – Písečníci a probuzení krále totiž sice mají dětské hlavní postavy a nenachází se zde žádné prvky ovlivňující vhodnost knihy pro děti, délkou popisů, termíny, či rozsahem díla však Dvořák často brousí do literatury pro odrostlejší čtenáře. To ale neznamená, že by snad kniha mladší ročníky nebavila – naopak jde o nesmírně zábavnou jízdu v hlubinách vesmíru – jen ti nejmenší do ní budou muset ještě trochu dorůst, aby dokázali všechny části maximálně docenit.

Písečníci a probouzení krále vystupují ze stínu podobnosti s Harrym Potterem a vydávají se na zcela originální vlastní cestu, která nabízí kopu zábavy na pozadí temného vesmíru. Na hrdiny zde čeká řada nesmírně napínavých scén a už tak bohatý svět nabírá na dalších rozměrech. Drobnou kaňku představuje hlavní hrdina, který se rozhoduje ne vždy šťastně a často poněkud bezhlavě následuje vlastní cíle a nehledí na zájmy druhých. Jeho nedokonalost mu ale dodává na realističnosti a v závěru mu napříč všemu stejně držíte palce, aby vše dotáhl do zdárného konce. Nezbývá než doufat, že v dalším pokračování se poučí ze svých chyb, čímž se prohloubí už tak zajímavý charakterový vývoj. Protože jinak si tohle malé vesmírné dobrodružství z pera libereckého spisovatele pozornost čtenářů rozhodně zaslouží.

  • Václav Dvořák: Písečníci a probuzení krále (Písečníci 02)
  • Václav Dvořák, 2022
  • Ilustrace: Jakub Cenkl
  • 528 stran, 597 Kč
19. července 2023, Adéla Košařová