Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Petr Kopl oživil Sherlocka v komiksu, aby posledním případem završil jeho kariéru, Petr Kopl: Sherlock Holmes – Poslední případ

Doyle Arthur Conan a Kopl Petr : Sherlock Holmes – Poslední případ

Kdo by neznal největšího světového detektiva Sherlocka Holmese, jehož smrt otřásla celou zemí, a dokonce i sama královna vyslovila nevoli nad ztrátou oblíbeného hrdiny? Čtvrtý komiks ze série Victoria Regina z pera českého komiksového scénáristy a malíře Petra Kopla nese podtitul „Poslední případ“. Je jen otázkou, jestli tím doopravdy skončí heroický boj s kriminálními živly viktoriánské Anglie a jestli ti špatní vyhrají.

V moderním světě již není pro nejslavnějšího detektiva Anglie místo. Veřejnost a ani policie už nestojí o pomoc živlů stojících mimo zákon a kariéra Sherlocka Holmese se blíží konci, avšak ještě než se tak stane, je potřeba postavit se poslednímu nepříteli. Moriartymu.

Zpracování legendy, jakou bezesporu Sherlock Holmes je, do komiksové podoby může představovat velký problém nebo naopak trefu do černého, díky níž si slavný detektiv najde nové příznivce. Petr Kopl ukazuje své pojetí známého příběhu v nové podobě a čtenář tak tuší, co se bude dít, a zároveň pátrá v husté mlze.

Základním kladem celé knihy je atmosféra, v níž je příběh vyprávěn a nakreslen a která plně odpovídá klasice opepřené sarkastickým vtipem, jež je naopak lehce zmodernizovaný a upravený pro českého čtenáře. Člověk neznalý předchozích autorových komiksových adaptací může být chvílemi zmaten narážkami na díla, která s anglickým detektivem naprosto nesouvisí – koneckonců dokonce ani se samotnou Anglií.

Petr Kopl v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1976 v Třebíči.
  2. Kromě ilustrování se věnuje i grafice, žurnalistice, tvorbě scénářů a hraní.
  3. Držitel tří cen Fabula rasa – český scénárista roku 2012, český kreslíř roku 2012 a autor českého comicsu 2012 Štěky Broka Špindíry.
  4. Ilustroval i některé příběhy v časopise Čtyřlístek, do komiksové podoby převedl například i Tři mušketýry, Krále Artuše nebo Psa baskervilského.
  5. Jeho trvalým vzorem jsou autoři komiksů Asterix – René Goscinny a Albert Uderzo.

Komiks, je na všech stranách barevný a díky tomu se v něm lépe orientuje. Stejně tak zajímavé zpestření dialogů představují obrázky – dýmky u Sherlocka a brýlí u doktora Watsona – na stranách, kde postavy nevystupují.

A pokud jde o samotného nejlepšího přítele a věrného následovníka doktora Watsona, ten v příběhu hraje hlavní roli vypravěče a nemá to vůbec jednoduché. Být společníkem génia je vždy těžké a po těch všech letech se zdá, že to jediné největší přátelství nemůže skončit dobře. Vztah dvou dlouholetých společníků je v knize propracovaný a má příslušnou hloubku.

Komiks o Sherlocku Holmesovi není náhražkou slavného díla anglické literatury, ale zajímavým zpestřením pro fanouška i laika. Příběh je kompletní, a přestože jde o „obrázkovou knížku“ na své si přijde čtenáři každého věku, i když… u dětí pozor bradavky na vykukující z výstřihu.

6. prosince 2013, Nela Libovická

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Sherlock Holmes – Poslední případ

Sherlock Holmes – Poslední případ
329 Kč 296 Kč