Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pětka zabásnutých hackerů si říká Nuly, ale díky odvaze a šikovnosti jsou z nich ve finále superjedničky, Chuck Wendig: Nuly

Wendig Chuck: Nuly

Kvůli zneužívání moderních technologií a sítí mají Chance, Aleena, DeAndre, Wade i Reagan skončit za mřížemi. Vládní agent jim však nabídne dohodu. Pokud budou spolupracovat a svými bohatými zkušenostmi pomáhat při vyšetřování, zkrátí jim trest. Ten si navíc budou odpykávat v zařízení spíše podobnějšímu skautskému táboru než Guantanámu. Navrch budou trávit čas tím, co milují nejvíce – hackováním.

Tuzemští fanoušci akční sci-fi, napínavých špionážních thrillerů či veskrze aktuálních příběhů ze světa moderních počítačových systémů a internetu si román Chucka Wendiga beze sporu vychutnají. Úvodní svazek autorova cyklu, pojmenovaný Nuly, je přenese do žhavé současnosti na utajené místo někde v USA. Zde se ocitnou ve společnosti poměrně nesourodých, netradičních a dosti nepřátelských hrdinů.

Román s případným i mnohoznačným podtitulem Nuly představuje svěží a poměrně uvěřitelnou parafrází na lecjaké konspirační teorie. Tajemný svět virtuální reality, ještě utajenějších vládních agentur a jejich supertajných operací je zajímavý sám o sobě. A co by pro čtenáře (z nichž mnozí jsou rádi, že dokážou počítač alespoň zapnout) mohlo být lákavější, než dívat se přes rameno a pod hbité prstíky bandy prvotřídních crakerů!

Hackeři by dokázali zničit lidstvo, ale mohou jej i spasit

Pět naprosto rozdílných osobností má společné jediné. Kvůli zneužívání médií a internetu ztratili svobodu. Mohli skončit ve vězení, ale každý dostal nabídku, která se neodmítá. Správňák s vůdčími schopnostmi a smutným tajemstvím Chance Dalton, muslimská aktivistka a prvotřídní crackerka Aleena Kattanová, obratný virtuální podvodníček DeAndre Mitchell, zrezivělý veterán a patriot Wade Earthman i okoralá chytrá trollka Reagan Stolperová – každý z nich překročil zákon.

Proto se teď musejí rozhodnout. Buď je obviní z terorismu a čeká je dlouholeté vězení, nebo své dovednosti plus intelekt zapůjčí federální vládě (personifikované agentem Hollisem Copperem a jeho kolegy). Budou sice rok odříznutí od sítě i všeho a všech, co znali. Zato jejich blízcí budou v bezpečí a oni si užijí nabourávání systémů, překonávání firewallů i hesel nebo IP adres, co hrdlo ráčí. Jenže, čeho je moc, to vás rychle zabije.

Všichni jsou jedničky a nuly, rychle se však mění kdo je kdo

Čtenáři románu Chucka Wendiga jsou od prvních řádků vtaženi do adrenalinového příběhu, v němž jde hned prvnímu hrdinovi o přítelkyni a o život. Po šokujícím úvodu se ale samotné vyprávění začíná rozjíždět jen zvolna. Tak jako ve většině knih autor představuje jednu po druhé hlavní postavy a poodhaluje důvody, které je mají svést dohromady.

Povšechná charakteristika hrdinů (z nichž leckteří nejsou tak úplně k pomilování) dovolí ctitelům paranoidních konspirací zvolit si oblíbence a strany, přestože správností volby si ještě zdaleka nemohou být jistí. A stejně jako překvapení delikventi, kteří si říkají Nuly, také čtenáři se pozvolna rozkoukávají ve zvláštním nápravném zařízení a seznamují se spolu navzájem i s úkoly, které si pro ně vláda připravila.

Chuck Wendig v pěti bodech

  1. Americký scenárista (HiM, Pandemic), autor komiksů (Hyperion pro Marvel nebo The Shield for Dark Circle Comics), RPG her (Hunter: The Vigil ) či bloger (Terriblemindes) a spisovatel.
  2. Narodil se v New Hope v Pensylvánii (kde také vyrůstal a nyní s rodinou žije), posléze vystudoval angličtinu i religionistiku na Queens University of Charlotte.
  3. Následně vystřídal pár zaměstnání, publikoval několik raných prací (pseudonym C. David Wendig) a stal se nezávislým autorem podílejícím se i na cizích projektech (digitální drama Collapsus).
  4. Coby spisovatel debutoval v roce 2011 sbírkou povídek Irregular Creaturesa ve stejném roce i románově – Double Dead (série Tomes of the Dead).
  5. Následovaly série pro dospívající – Atlanta Burns, The Heartland, cykly pro dospělé – Miriam Black, Mookie Pearl nebo série Nuly (Nuly, Invasive) i další – román z relity Star Wars (Aftermath) byl čtvrtý v žebříčku bestsellerů New York Times i USA Today.

Jeden po druhém ale zjišťují, že ve skrytém táboře není vůbec nic takové, jak se zprvu jevilo. Společně i jednotlivě rozkrývají nejen podivné vztahy, jež zde panují, ale i důvody tamní prazvláštní atmosféry. Zároveň snad až příliš zvolna odhalují neviditelnou hrozbu a vražedné souvislosti jejich zadaných úloh. Navíc je stále evidentnější, že toto spojení i odhalení ústředních postav budou mít nedozírné důsledky.

Jenom ti nejlepší dokáží položit život i štěstí pro jiné

Věznění hackeři přicházejí na to, že tajemné informace, skryté v jedničkách i nulách, v sobě ukrývají ještě další a ještě další nebezpečná tajemství. Brzy se přesvědčují, že na sebe mohou vzít mnohem hmatatelnější podobu, než je znehodnocený harddisk či blackout. Vědomosti, k nimž se neměli dostat, představují takovou hrozbu, že je nutí k nečekanému. Každého z hrdinů přimějí události (které nevědomky částečně uvedli do pohybu) k tomu, aby překonal svoje omezení a zažité stereotypy, a nabádají jej se s lecčím vypořádat.

Díky tomu se postavy proměňují a vyvíjejí, ale dokáží i to, co by je na počátku vyprávění ani nenapadlo. A když postupně stanou před volbou, na kterou stranu se přiklonit, rozhodnutím, co obětovat pro záchranu ostatních a sebe samého, překvapí často sebe i čtenáře. Také příběh se postupně mění z počátečního napínavého objevování neznámého a tajemného (mnohdy i celkem děsivého) až k nepokrytě akčnímu. Díky přitažlivému námětu je vyprávění velmi čtivé, což ještě zvýrazňuje jeho dynamický děj.

Zpočátku působí možná kniha trochu méně přehledně a jako občas matoucí lze považovat první útržky informací o hlavním tajemství románu. Autor je logicky i sympaticky odkrývá postupně (občas až k uzoufání pomalu) a čtenáři si je někdy dávají dohromady až zpětně. Kromě dobře popsaného velmi aktuálního prostředí, množství profesionálních detailů a hlavních postav (kterým fanoušci drží palce buď od počátku, nebo v průběhu děje) je román (přes jeho sci-fi linku) uvěřitelný, ale také zábavný.

Možná by se v knize našlo pár slabších míst – občas vypadá řešení jako maličko seslané shůry (ne v rámci námětu) a sem tam trošku ztratí potřebné tempo (ať již je rychlejší či pomalejší), ale ani to románu neubírá na zajímavosti i čtivosti. Navíc poskytuje ctitelům vědecké fantastiky a milovníkům thrillerů více napětí, vystřelených nábojů i krve, než možná očekávali, a s ohledem na konec bude zajímavé sledovat, jak autor pojal pokračování nazvané Invasive.

  • Chuck Wendig: Nuly
  • Knižní klub, 2017
  • překlad: Lenka Faltejsková
  • obálka: Ivan Brůha
  • 472 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
1. listopadu 2017, Olga Buriánková

Nuly

Nuly
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč