Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Perla české sci-fi je zpátky. Vilma Kadlečková znovu představuje svět Argenitu, Vilma Kadlečková: Jantarové oči (Mycelium 1)

Vilma Kadlečková: Mycelium 1 - Jantarové oči

Pět posvátných drog z Össe v sobě skrývá mnoho. Většině lidstva je však pravá podstata skryta. Lukas Hildebrant je jedním z mála, který zná odvrácenou stranu civilizace z planety Össe. Jak vypadá svět plný intrik, lidských obětí a letů do vesmíru?

Vilma Kadlečková je v našich končinách pojem. Ostříleným čtenářům české fantastiky ji není potřeba dlouze představovat. Tato cenami ověnčená autorka se nesmazatelně zapsala do podvědomí čtenářů svým propracovaným světem Argenitu, kam zasadila většinu svých příběhů. Po delší odmlce, kdy se stáhla do ústraní, se vrací, aby představila svůj zatím největší projekt, pentalogii Mycelium, jež je opět zasazena do stejného světa.

Planeta Země již není to, co bývala. Lidstvo osídlilo většinu sluneční soustavy a vydalo se zakládat kolonie k nejbližším hvězdám. Na cestách napříč vesmírem pak navázalo styky s několika mimozemskými civilizacemi a jednou z nich byla i planeta Össe – domov vyspělé rasy, jejíž technologie dalece přesahují to, co se používá na Zemi. Össeané jsou navíc ochotni se podělit o své technologie a nežádají za to nic, jen možnost žít na Zemi spolu s lidstvem a šířit tak Akkütlixovo náboženství.

Lukas Hildebrant ovšem poznal Össe až moc dobře a vůbec se mu to nezamlouvalo. Iluze ztratil již dávno a nejraději by s nimi neměl nic společného. Ale co naplat, Össeané, ač nenápadní, tahají za skryté mocenské nitky. Lukasovi nezbývá nic jiného než jít proti nim a riskovat úplně vše. Anebo mocenské intriky přehlížet a žít si dál svůj život.

Vilmě Kadlečkové se povedlo vytvořit NĚCO, co se z běžné domácí produkce naprosto vymyká, takže není přehnané tvrdit, že se Mycelium směle vyrovná zahraničními knihám a některé i v mnoha ohledech předčí. Vilma Kadlečková se netají tím, že jí velkou inspirací pro napsání tohoto eposu byly události z 11. září 2001. A právě soužití různých ras, kultur a vyznání je ústřední osou příběhu, který může být skvělou parafrází na multikulturní vztahy dnešního světa.

Vilma Kadlečková v pěti bodech

  1. Vlastním jménem Vilma Klímová.
  2. Absolvovala střední ekonomickou školu a obor vědecké informace a knihovnictví na Filozofické fakultě Karlovy univerzity.
  3. Počátkem 90. let spolupracovala na vzniku hry Dračí doupě.
  4. Držitelka několika literárních cen (Cena Karla Čapka, cena Akademie SFFH, čtenářská cena Aeronautilus).
  5. Většina jejích prací náleží k cyklu Legendy o argenitu.

Hlavní hrdina je klaďas i záporák v jedné osobě. Jedni ho budou milovat pro jeho nadhled a frajerství, ti druzí nenávidět za neustálé ironické poznámky a uštěpačnost. Pravě charaktery jsou další devizou knihy, jelikož vztahy jednotlivých postav jsou v příběhu jako takovém velmi důležité a autorka si na nich dala opravdu záležet.

Jantarové oči jsou především úvodem do pentalogie Mycelium a tak čtenáři, kteří nečetli žádnou autorčinu knihu z argenitového univerza, nemusí mít strach, že by se naprosto ztráceli. Ovšem je pravdou, že ze začátku by se někomu mohl hodit překladový slovník, protože ze všech těch názvů může jít až hlava kolem. A proto může být znalost předchozích knih určitým příjemným plusem, který vám dá možnost si příběh naplno vychutnat již od první strany.

Pro všechny fanoušky kvalitní sci-fi jsou Jantarové oči naprostou nutností. Pro čtenáře, kteří tomuto žánru tolik nefandí, jde jistě o velmi zajímavý úvod do tohoto světa. Protože podobné univerzum tak, jak ho Vilma Kadlečková vystavila, se bude v české fantasy a sci-fi literatuře hledat opravdu dlouho.

  • Vilma Kadlečková: Jantarové oči (Mycelium 1)
  • Argo, 2013
  • obálka: Tomáš Kučerovský
  • 324 stran, 348 Kč (v e-shopu Fantasye již za 313 Kč)
30. září 2013, Petr Čapek

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Mycelium 1 - Jantarové oči

Mycelium 1 - Jantarové oči
348 Kč 313 Kč