Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pérák: Nadmíru podařená pocta prvnímu českému superhrdinovi , Petr Macek, Petr Kopl: Pérak: Oko budoucnosti

Macek Petr: Pérák: Oko budoucnosti

Superhrdinové jsou v kurzu. Jsou jich plná kina a utěšeně přibývá i komiksových sešitů s různými svalnatými chlapíky, vnadnými ženami a všemožnými monstry na obálkách. Určitě vás ale už v té změti někdy napadla otázka: „Máme taky nějakého typicky českého superhrdinu?“

Abychom rovnou odpověděli na zvídavou otázku z perexu: „Ano, máme!“. Kreslíř Petr Kopl a scénárista Petr Macek v tomto tématu měli naprosto jasno. A tak dali, nikoli poprvé a opět velmi úspěšně, hlavy, papír a kreslířské náčiní dohromady, a pustili se do pocty muži, kterého v současnosti dočista pohřbila záplava zahraničních gerojů. Dámy a pánové – přichází Pérák.

Hop sem, hop tam

Jak již bylo uvedeno, není to první spolupráce těchto dvou mužů. My tento fakt zmiňujeme především proto, abychom upozornili na jejich společný projekt s názvem Dechberoucí zázrak. V jeho několika sešitech si totiž Pérák, byť již v pokročilejším věku než v dobách jeho největší slávy, zahostoval. A právě tady se zrodila myšlenka vzkřísit legendárního válečného hrdinu a k Zázrakově nelibosti mu přisoudit titul PRVNÍHO českého superhrdiny.

Možná pokud se zeptáte na Péráka svých prarodičů, vykouzlíte jim na tváři vědoucí úsměv nebo z nich vypadne i nějaká ta zajímavá historka. Pravdou je, že tento legendami opředený muž byl s největší pravděpodobností pouhou „urban legend“ z doby druhé světové války, zbožným přáním Čechů zasažených okupací a projevem naděje utlačovaného národa. Pérák totiž údajně zachraňoval lidi před Němci a pomáhal jim. Možná, že nikdy neexistoval, ale v komiksové podobě mu to proklatě šlape.

Pérák se tento chlapík jmenuje proto, že má na nohách péra, nebo chcete-li silné pružiny, pomocí kterých přeskočí i dům. Díky tomu může nečekaně zasáhnout, drapnout nebohého terorizovaného občana a skočit si s ním… no, ne zrovna na pivo, ale třeba do bezpečí za komín. Kromě toho dbá i na bezpečnost práce, takže nosí na hlavě koženou helmu, která připomíná klasickou supehrdinskou masku, a letecké brýle upravené pro noční vidění. Takhle nějak si náš národ vysnil svého ochránce.

Mimochodem, označení superhrdina může být trochu zavádějící, protože Pérák sám o sobě žádné superschopnosti nemá, jeho zbraněmi jsou jen čistě technické vynálezy. Ale co už, vždyť Iron man je na tom úplně stejně. Samozřejmě, superhrdina musí mít i svůj protějšek – nějakého toho superpadoucha. Tím je Žiletkář, chlapík, který má na rukách upevněné břitvy, jimiž pižlá se sadistickou radostí své oběti. Vidíte, Češi mají i svého Wolverina! Samozřejmě jsou tu ještě Němci roztahující se nám po republice, ale ti byli bráni jako „ti zlí“ tak nějak obecně. Zejména major Verner je však ještě o něco větší osina v zadku než ostatní.

Oko budoucnosti

První Pérákův příběh s podtitulem Oko Budoucnosti původně vycházel na stránkách časopisu ABC, než ho nakladatelství Crew stáhlo pod svá křídla a vydalo jako jeden sešit v krásných pevných deskách.

Jako první se zaměříme na scénář. Příběh o tom, kterak nacisté hledají mocný artefakt, s jehož pomocí je možné nahlédnout do budoucnosti, není bůhvíjak originální ani složitý. Ale rozhodně nemůžeme Petru Mackovi upřít hravost a lásku k tématu. Do panelů se podařilo natěsnat slovní hříčky i vážnou konverzaci, děj má místy humorný nádech, ale nepostrádá ani dramatické okamžiky a drobné zvraty. Celý příběh je soudržný a zábavný, jedna kapitola Pérákova života je v samém závěru sešitu uzavřena, a přesto je konec otevřený a je předzvěstí dalších dobrodružství.

Co se kresby týká, je… řekněme Koplovsky osobitá. Petr Kopl nejde cestou superhrdinského mainstremu. Jeho postavy nejsou svalnaté, ale „přirozeně lidské“, ženy nemusí mít nutně vosí pas a ňadra dmoucí, ale i pár kilo navíc jim sluší. Zkrátka, postavy působí civilně. Ani barvy nejsou jásavě přepálené, spíše evokují určitou ponurost tématu.

Je zřejmé, že Kopl je zkušený kreslíř. S panely příliš neexperimentuje, což vede k dokonalé přehlednosti a snadné orientaci. Přesto si však s obrazy hraje, udiví vás množstvím detailů. Na první pohled možná jeho kresba neosloví, ale své kouzlo má a s přibývajícími stranami mu zaručeně propadnete. Je to opravdu jen o tom si trochu přivyknout, protože většina konkurenčních projektů má odlišný styl kresby.

Něco navíc

Autorské duo se nespokojilo s pouhým předáním příběhu čtenáři. Pérák je totiž vymazlený různými bonusy. Jedním z nich je například jeden ze sešitů Dechberoucího zázraka, ve kterém se objevuje jako host právě Pérák. Mimochodem, na jeho obálce trhá nápis s titulem První český superhrdina doposud patřící Zázrakovi.

Také se dozvíte něco málo o postupu při tvorbě komiksu; o jeho vzniku od prvních skic a psaného scénáře až k výsledné kolorované verzi. A tvůrci přihodili i názornou ukázku kterak připravit komiks pro digitalizaci… Bonusů je zkrátka velké množství a obohatí pohled na postavu Péráka i komiks a jeho tvorbu celkově. Není to jen nějaký samoúčelný balast, který má maskovat, že si autoři nevěděli rady a chtěli sešit nějak „natáhnout“, ale zajímavý a zábavný doplňující obsah.

Z každé strany sešitu je cítit, že autorské duo svým dílem žije a chopilo se ho s nadšením. Věřte, milí čtenáři, že to nadšení je prudce nakažlivé, a že si Péráka: Oko budoucnosti užijete. A zároveň dostanete šanci poznat prvního českého superhrdinu, který se směle může měřit (tedy, spíše co do provedení než co do superschopností) se zahraniční konkurencí.

  • Petr Macek, Petr Kopl: Pérak: Oko budoucnosti
  • Crew, 2019
  • Obálka: Petr Kopl
  • 88 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
6. srpna 2019, Martin Bečvář

Pérák: Oko budoucnosti

Pérák: Oko budoucnosti
299 Kč 269 Kč