Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Penumbrovo knihkupectví vzdává hold knihám stejně jako moderním technologiím, Robin Sloan: Nonstop knihkupectví pana Penumbry

Sloan Robin: Nonstop knihkupectví pana Penumbry

Kniha, jež dosáhla na první místa prodejnosti prestižních žebříčků a původně vyšla pouze elektronicky, se dočkala kabátku vonícího papírem a přináší čtenářům nevšední zážitek plný knih, hi-tech technologií a záhad, nad kterým zaplesá srdce nejednoho kovaného knihomola. Ať je poledne či půlnoc, nahlédněte do Nonstop knihkupectví pana Penumbry.

Robin Sloan, americký ekonom, který se v Americe proslavil především na sociální síti Twitter, se pustil před třemi lety také na dráhu spisovatele. Nutno podotknout, že dosti úspěšnou. Jeho prvotinu Anabellino schéma (2010) vynášela kritika do nebe, a tak není nic divného, že druhá kniha na sebe nenechala dlouho čekat. A právě Sloanovo druhé dílko se těší fenomenálnímu úspěchu a díky nakladatelství Host mohou i čeští čtenáři nahlédnout do tajů Nonstop knihkupectví v San Franciscu.

Mladý webdesigner Clay nemá lehký život. Jako nejeden mladý člověk v dnešní době přišel o práci, a tak když se mu naskytla možnost získat nové místo, neváhal ani chvíli a nastoupil jako prodavač noční směny do nonstop knihkupectví. Otázkou zůstává, kdo si vůbec může přijít koupit knihy v noci. Ostatně celé knihkupectví působí dost zvláštním dojmem. Běžné literatury v něm najdete jako šafránu a pátrat po nějaké novince, je jako hledat jehlu v kupce sena. Co je ovšem zarážející, pan Penumbra zde má také knihy, které se dají pouze půjčit, a to ještě omezenému počtu zákazníků, kteří patří do jakéhosi klubu.

„Musíš vést pečlivé záznamy o všech transakcích. Čas. Vzhled zákazníka. Jeho rozpoložení. Jak o knihu požádal. Jak ji přijal. Jestli vypadá, že má nějaké zranění. Jestli má za kloboukem snítku rozmarýny. A tak dále.“

Knihy samy o sobě jsou velmi zvláštní, nedají se nikde koupit a na první pohled se zdá, že jsou napsány neexistujícím jazykem. Před Clayem tak vyvstává pouze jeden opravdový úkol. Musí vést přesné záznamy o jednotlivých zákaznících, kteří si chodí tyto knihy půjčovat. Jak to tak bývá, mladí jsou velmi všímaví a Clay proto postupně proniká do záhad knihkupectví a tajemství starého několik set let.

Robin Sloan vydal Nonstop knihkupectví jako povídku původně pouze elektronicky, ovšem po fenomenálním úspěchu nezbylo než dílko přepracovat do nynější podoby, aby mohla kniha vyjít i v papírové podobě. Autor v ní vzdává hold tradici knih od jejích začátků až po dnešní moderní dobu ebooků. Postupně se tak čtenáři setkávají se zmínkami o Gutenbergovi a jeho přínosu pro tisk nebo se zmínkami o typografii a sazbě knih jako takových, aby se v konečném mixu setkali i s nejnovějšími technologiemi, jaké dnešní digitální svět nabízí.

Robin Sloan v pěti bodech

  1. Americký spisovatel, narodil se roku 1979.
  2. Vystudoval ekonomii.
  3. Jako první vydal knihu Anabellino schéma.
  4. Původně vyšlo Nonstop knihkupectví pana Penumbry pouze elektronicky.
  5. Nonstop knihkupectví bylo zařazeno mezi výběr nejlepších knih roku 2012.

Děj knihy plyne vlastním tempem a nutí čtenáře otáčet další a další stranu. Právě čtivost a jazyk, s jakým je román zpracován, je jeho hlavním kladem. Byť mohou být některé věci pro méně technicky zdatného čtenáře velkou neznámou, autor vše podává s přirozeností sobě vlastní, že se člověk ani nad neznámými výrazy nikterak nepozastaví a pouze si bude vychutnávat samotný příběh. Na druhou stranu, byť postavy působí uvěřitelným dojmem, nečekejte žádnou větší sondu do jejich psychologie. Až by se mohlo zdát, že místy působí trochu dvojrozměrně.

Je ovšem pravda, že Nonstop knihkupectví není myšleno jako text pro náročného čtenáře, a tak se může občasná plochost postav snadno odpustit. Román je především poctou knihám a moderním technologiím, které v sobě mají kouzlo pro nejednoho člověka. A právě zmínky a náznaky člověka donutí usednout k počítači a hledat na internetu další informace z knižního světa. A právě díky tomuto má Nonstop knihkupectví pana Penumbry pro čtenáře neopakovatelné kouzlo.

13. října 2013, Petr Čapek

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Nonstop knihkupectví pana Penumbry

Nonstop knihkupectví pana Penumbry
329 Kč 296 Kč