Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Patricia Briggs vynesla z Mihotavých stínů na světlo nejedno tajemství, Patricia Briggs: Mihotavé stíny

Briggs Patricia: Mercedes Thompson - Mihotavé stíny

Po již osmi románech o Mercy Thompsonové, zarputilé automechaničce s kojotem pod kůží, a třech příbězích z vlkodlačí série Alfa a Omega se čtenářům dostává do rukou i sbírka povídek z tohoto drsného fantasy světa stvořeného Patricií Briggs.

Chovatelka koní původem z Montany a náruživá čtenářka Patricia Briggs neusnula na vavřínech a mezi psaním románů o svéhlavé třicátnici se zálibou ve starých autech a vlkodlačím zabijákovi s indiánskou krví napsala tu a tam povídky, z nichž některé již vyšly v různých antologiích. Věrní čtenáři se však nakonec dočkali i sbírky Mihotavé stíny, kde jsou povídky pěkně pohromadě a časově seřazené. Autorka neopomněla každou z nich uvést, nejčastěji střípky o tom, co ji vedlo k jejímu napsání a mezi které díly v sérii časově zapadá. Prvních šest příběhů si dokonce bez obav z důležitých spoilerů můžou přečíst i ti, co sérii o Mercy zatím neznají a chtějí zjistit, jak Briggsová píše a jestli by je tato urban fantasy mohla zaujmout.

Hned úvodní Stříbro je nejrozsáhlejší. Na rozdíl od ostatních moderních povídek ze současnosti je to temná klasická fantasy se závistivým fae, zlou čarodějnicí, monstry, nejednou hrdinskou smrtí, ale i láskou. Čtenář se v ní setkává s mladým Samuelem a jeho otcem Branem v okamžiku, kdy na ně uvrhne vlkodlačí kletbu Branova matka, čarodějnice, před níž se Bran celý život pokoušel syna chránit. V smutném příběhu s pochmurnou atmosférou se Samuel poprvé setkává s Arianou, fae, která se později objevila v Stříbrné relikvii. Povídka odhaluje nejen tajemství jejich seznámení a důvod, proč se museli rozejít, ale vrhá světlo i na první roky Branova a Samuelova života ve vlkodlačí kůži. Je tak zřejmě největším informačním přínosem pro čtenáře série. A jelikož povídka nekončí zrovna šťastně, přidala na závěr sbírky autorka i vystřiženou scénu ze Stříbrné relikvie, kde se oba milenci po mnoha staletích znovu setkají.

Vílí dary poslouží pouze jako připomínka toho, že se fae nedá věřit, přestože nemůžou lhát. V upírské povídce Šeď jsou v popředí především emoce, které se nevyhýbají ani nemrtvým. Je to příběh o lásce, smrti, pomstě i naději, o přátelství i porozumění. Obě tyto povídky spojuje to, že se v nich nevyskytují žádné dosud známé postavy z Mercyina světa. To ve Vodícím psovi si asi mnozí vzpomenou na Loviště a slepou čarodějku Moiru. V povídce se mladá čarodějka seznamuje s vlkodlakem Tomem, který hledá svého bratra, jehož unesl coven čarodějnic v čele s Moiřiným otcem. Opět je to příběh o pomstě, naději i lásce.

Patricia Briggs v pěti bodech

  • * 1965 v Montaně, USA, vystudovala dějepis a němčinu.
  • Její první román Masques (1993) se nesetkal s příznivou odezvou u kritiky a málem znamenal konec Patriciiny kariéry. V roce 1995 následovala kniha Steal the Dragon (1995, č. Riallina hra, FANTOM Print, 2003), která se jako první dostala i k českým čtenářům.
  • Teprve sérií o automechaničce Mercedes Thompsonové, v níž opustila vody klasické fantasy a vrhla se na urban fantasy, se Briggsová dostala na žebříček bestsellerů New York Times.
  • Ve stejném světě jako Mercy Thompsonová se odehrává i další úspěšná série Alfa & Omega, která sleduje příběhy druhého marokova syna, Charlese, a jeho družky Anny.
  • Volný čas tráví Patricia s rodinou a koňmi.

Jedinou povídkou, která již v češtině vyšla, představuje Alfa a Omega popisující první seznámení vlkodlačího zabijáka Charlese a křehké omegy Anny. Příběh odehrávající se zároveň s událostmi v Měsíční písni se stal zábavným úvodem celé série. Z Měsíční písně je známý i vlkodlak David Christiansen, hrdina další povídky Davidova hvězda. Voják a žoldák s tragickou minulostí dostává šanci na odpuštění od své dcery, musí se však nejprve utkat s upírkou a přežít.

Růžích v zimě se čtenář ocitne u marokovy smečky v Montaně. Bran si vzal pod křídlo zázrak přírody – teprve třináctiletou vlkodlačici Karu, která se učí, jak ovládnout svého vlka. Překvapivě se jejím pomocníkem stává starý bručoun Asil, tentokrát však jako hrdina bez bázně a hany čelící zlým hochům – Branovi a Charlesovi. Těžko říct, jak by čtenáři pobrali, kdyby se jejich oblíbení vlkodlaci dopustili něčeho tak zlého (přestože z jejich pohledu nutného), k čemu se chystali.

V rudé a s perlami je nejlepší detektivní dílko celé sbírky. Vypráví ji vlkodlak Warren, který vyšetřuje, proč jeho přítele Kylea napadla zombie. Zároveň se v příběhu potvrzuje to, co už víme, tedy že Kyle přijal Warrena včetně jeho šelmy, která vykonává spravedlnost bez zaváhání, zvlášť když jde o bezpečí jejího partnera. Povídka Vykoupení poodhaluje minulost britského vlkodlaka Bena, ale také jeho současnost – čtenář pozná, jak vychází s lidmi na pracovišti, a je svědkem toho, jak se tento nepřítel žen postaví na obranu své kolegyně, protože ji považuje za člena „své smečky“.

Hrdinkou poslední povídky Díra je konečně samotná Mercy, jež tentokrát pomáhá vyhánět zlého ducha z domu jednoho boháče. Příběh se odehrává brzy po událostech z Nocí zlomené (i z tohoto románu je ve sbírce vystřižená, nebo spíš závěrečná scéna), kdy se Mercy teprve léčí ze zranění, přesto se opět vrhá do nebezpečí. Povídka posunuje sérii o drobný kousek dál, protože v ní Mercy učiní rozhodnutí, co bude dělat dál se svou zničenou garáží.

Patricia Briggs bez problémů čtenáře zaujme i povídkami, jejichž hlavní postavy doposud nepředstavila, ovšem je asi jasné, že fanoušci série po sbírce sáhnou právě kvůli svým oblíbeným hrdinům, protože je chtějí lépe poznat a zažít s nimi další dobrodružství. Po přečtení rozhodně nebudou zklamaní, protože povídky nepostrádají nic, co Briggsová tak umí – namíchat čtivou směsici napětí a humoru, svižných dialogů a nadějných konců. S výjimkou ponurého Stříbra však povídky žádné podstatné informace pro lepší pochopení série nepřinášejí, a proto ani není nezbytně nutné, aby si je čtenář přečetl. Mihotavé stíny tak nejsou sbírkou nepostradatelných faktů a ani se o to nesnaží. Jde především o zábavné čtení na nejedno odpoledne.

  • Patricia Briggs: Mihotavé stíny
  • Fantom Print, 2015
  • Obálka: Daniel Dos Santos
  • Překlad: Kateřina Niklová
  • 384 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 209 Kč)
13. června 2015, Renata Heitelová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Mercedes Thompson - Mihotavé stíny

Mercedes Thompson - Mihotavé stíny
299 Kč 209 Kč