Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Páté roční období: Vydejte se na drsnou, ale nezapomenutelnou cestu do světa na pokraji zániku, Nora K. Jemisinová: Páté roční období (Zlomená země 01)

Jemisinová N. K.: Zlomená země 01: Páté roční období

Někdy se jednoduše pokazí všechno, co lze. Mladá žena přijde o svého syna, hlavní město nejsilnější říše lehne popelem a v zemi se otevře ohromná puklina, která hrozí, že způsobí globální změnu klimatu na opravdu dlouhou dobu. Utrpení střídá utrpení a je na hlavní hrdince, aby v tomto zoufalém světě vykřesala trochu naděje. A na čtenáři, aby ji v této nemilosrdné cestě následoval až do konce.

Essun si žije poměrně poklidný život v malé vesnici, spolu se svým manželem a dvěma dětmi. Rodinná idylka se zhroutí ve chvíli, kdy najde svého syna mrtvého a zjistí, že její manžel unesl jejich dceru a zmizel s ní kamsi do neznáma. Roky ovládání a kontrolování sebe sama a svých schopností jsou ta tam. Essun má nyní jediný cíl, a to vypátrat svoje dítě.

Aby to však neměla tak jednoduché, musí putovat po světě, který nedávno zažil destrukci hlavního města a kterým otřásá nemilosrdná zemská kůra, jež vypouští do ovzduší tuny popela. Nastává tzv. páté roční období a i ti největší optimisti předpokládají, že bude trvat opravdu hodně dlouho.

Nora K. Jemisinová v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1972 v americkém státě Iowa.
  2. Vystudovala psychologii a výchovné poradenství a svému oboru se věnuje i nadále
  3. Kariéru spisovatelky zahájila už ve svých deseti letech, prvního většího úspěch dosáhla s povídkou Non-Zero Probabilities, za kterou získala nominaci na ceny Hugo a Nebula.
  4. Na svém kontě má již řadu knih jako fantasy trilogii Dědictví (v českém překladu vyšel v roce 2013 první díl Sto tisíc království) či sérii Dreamblood.
  5. Za trilogii Zlomená země obdržela třikrát v řadě cenu Hugo. Ocenění tak obdržela nejen za úvodní díl, ale také za pokračování Brána z obelisků (2016) a Kamenné nebe (2017), která se brzy dočkají českého překladu.

Čtenář je tak stejně jako hlavní hrdinka v podstatě vržen okamžitě do světa, kterému dvakrát nerozumí a z něhož si odnáší primárně dojem, že se zde absolutně všechno hroutí. Tento vtíravý pocit navíc neusnadňuje ani velmi zvláštní volba způsobu vyprávění, v níž dominuje druhá osoba čísla jednotného, která jen posiluje pocit odosobnění a zmatení. Prvních 50 stran tak pro postavy, stejně jako pro čtenáře představuje opravdu nelehký úkol.

Vše se naštěstí ve správný moment zlomí, když do děje vstoupí další dvě linie. Jedna nastiňuje osudy malé Damaji, která je vržena do nového světa, když objeví své zvláštní a nebezpečné schopnosti. Zatímco v druhé putujeme po kontinentu se Syenit, jíž čeká její první velký úkol a v němž musí snášet přítomnost otravného, ale mocného muže, jenž jí ukáže, že svět není takový, jaký se zdá. Prolínání s hlavní dějovou linií umožňuje čtenáři na chvíli vydechnout a postupně porozumět novému světu. Autorka tím vytváří jakousi optiku, skrz niž začíná čtenář chápat dění v současnosti i chování Essun.

Komplexní hrdinové tváří tvář apokalypse

Právě hlavní hrdinka je zpočátku ne příliš sympatickým protagonistou, u něhož trvá drahnou chvílí, než se podaří dostat se jí pod kůži a do hlavy. Obecně vzato byste v celém příběhu jen stěží hledali jednoduché a na první pohled líbivé hrdiny. Všechny postavy jsou komplexní, těžko uchopitelné, někdy otravné, jindy aspoň na mlhavý moment šťastné. Právě ale to posiluje jejich realističnost. Autorka se nesnaží vytvořit hitparádu postav, jež budou pravidelně vítězit v kategorii o miláčky čtenářské obce, jako spíš ukázat silné ženy a muže, kteří bojují se životem, co se dá.

Co se týče světa samotného, Jemisinová vytvořila neobvyklý systém magie, kterým vládnou jen určití jedinci, již dokáží stejně dobře chránit jako ničit. Svět je potřebuje k přežití, aby uklidnili nestabilní zemské jádro, ale zároveň se jich děsí a drží je na okraji společnosti kvůli jejich schopnostem, kdy dokáží téměř mávnutím ruky zničit celá města. Páté roční období se tak mimo jiné nebojí vstupovat na půdu dobře mířené kritiky společenského uspořádání, které v Sanzedském císařství panuje.

S počtem ubíhajících stran narůstá napětí a přicházejí na řadu dlouho očekáváné odpovědi na (některé) palčivé otázky. Stejně jako graduje děj, mílovými kroky stoupá i kvalita, aby vše dospělo do zajímavého a otevřeného konce. Ten pro některé přinese i šokující odhalení, pozorným čtenářům pak jen potvrdí teorii, která se jim po čas četby vtírala na mysl. Nora K. Jemisinová však i po závěrečné větě moudře ponechá řadu otázek bez jasné odpovědi. Napříč depresivnímu světu tak bude čtenář bažit po tom se sem ještě alespoň jednou vrátit a rozklíčovat celé to zapeklité universum.

I přes vrtkavý začátek, který neusnadňuje vstup do nového, neokoukaného světa, Páté roční období představuje velmi povedený počin, který čtenáře vezme na drsnou, intenzivní, ale nezapomenutelnou cestu, která je vtáhne a už nepustí. Nezbývá než netrpělivě vyhlížet pokračování, které ponese název Brána z obelisků a v českém překladu by se mělo objevit na podzim tohoto roku.

  • Nora K. Jemisinová: Páté roční období (Zlomená země 01)
  • Host, 2018
  • Překlad: Roman Tilcer
  • Obálka: Eky Studio
  • 432 stran, 389 Kč (v e-shopu Fantasye již za 350 Kč)
20. května 2019, Adéla Košařová

Zlomená země 01: Páté roční období

Zlomená země 01: Páté roční období
  389 Kč