Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Parta dost různorodých existencí se pokouší zastavit Návrat čarodějného krále, Chad Corrie: Návrat čarodějného krále (Čarodějný král 1)

Corrie Chad: Čarodějný král 1 - Návrat čarodějného krále

Daleko od jakékoli civilizace leží trosky, které jediné zbyly po hrdé a mocné rase. Tajemné zříceniny však možná ještě ukrývají i nečekané poklady. Dávní mágové totiž vládli silám, které se mnozí pokoušejí získat ještě dnes. Proto se někdo musí postavit do cesty temnotě, která se touží zmocnit vlády nad světem. Snad by se to mohlo podařit vyslancům slepého věštce. Ti však nejprve musejí nalézt společnou řeč a naučit se věřit sobě navzájem.

Ctitele klasické epické fantasy před nedávnem potěšil úvodní díl literární trilogie Čarodějný král. Zmíněná série přináší milovníkům spletitého děje, množství postav i nepředstavi­telného zla, které číhá na každou z hlavních postav a ohrožuje i celý tamní svět, další zajímavé vyprávění. První svazek cyklu Chada Corrieho čtenářům představuje nejen zajímavé hrdiny, ale i temnou smrtící magii vládnoucí prozatím neznámému světu, zvanému Tralodren.

Román s podtitulem Návrat čarodějného krále vypráví příběh neukojitelné touhy po moci a snahy ovládnout dávno ztracená kouzla i čarovné artefakty. Líčí však také počátek cesty za vykoupením, osvobozením i naplněním povinnosti či vlastního osudu. Každého z hrdinů přivádí k účasti na daleké cestě jiný důvod (někteří prakticky nemají na vybranou), ale všichni mohou získat, po čem nejvíce touží – nebo zemřít příšernou a bolestivou smrtí.

Vražedná pouť ke ztraceným vědomostem může zničit svět

Hluboko v neprostupné smrtící džungli se po staletí rozpadají zbytky ruin pradávné civilizace. Ve ztracených rozvalinách však číhá temné smrtící zlo. Kromě padlé magie jsou zde ale dosud ukryté nedocenitelné vědomosti i další cenné poklady. Není divu, že se leckde (v Tralodrenu i mimo něj) najdou lidé (a jiné bytosti lačnící po bohatství, světovládě či obojím), kteří se vydávají na cestu za smrtící chimérou. Občas se ale objeví někdo, kdo by přece jen uspět mohl.

Proto slepý elfí věštec požádá věrnou bojovnici, aby spojila osudy několika mužů a žen, kteří by se s hrozícím nebezpečím vypořádali. Odvážná elfka se s uprchlým prokletým gladiátorem, předpojatým ctnostným rytířem, provinilým trpaslíkem bez domova a nezkušenou sečtělou čarodějkou pouští vstříc dobrodružství s nejistým koncem. Cíl jejich výpravy ale zdaleka již není opuštěný a netouží po něm jen oni. Trýznění zachránci bolestně zjišťují, že nakonec by ani nemuseli zvítězit.

Nejen meč zabíjí, smrtící jsou i mnohé vědomosti

Kniha trochu netradičně začíná v hobgoblinním sídle, jež bylo vybudovánu uprostřed dávných pozůstatků skrývajících nečekanou technologii. Autor představuje několik tajemných postav, které záhy nebudou mít s dalším dějem mnoho společného. Ovšem jen na první pohled. Na ten druhý bude jasné, že ony i zmíněné události mají a budou mít vliv na současnost i budoucnost celé tamní reality se všemi jejími obyvateli.

Brzy se ale děj stáčí zcela jiným směrem a mění se v obvyklejší výpravu několika hrdinů se společným posláním. Čtenář se postupně seznamuje s nejdůležitějšími aktéry, a i když přespříliš hluboký vhled do jejich psychologie či minulosti ho nečeká, dokáže si udělat představu, s kým má tu čest, a díky tomu bude mít možnost sledovat i chápat jejich vývoj. Corrieho příběh je přes některé obvyklé žánrové kulisy či dějové zápletky (hledání několika statečných) relativně zábavným vyprávěním z osobitého, barvitého a nebezpečného světa.

Chad Corrie v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1977 v Minnesotě, kde žije dosud a v „zemi nebesky modrých vod“ se průběžně snaží budovat svůj domov.
  2. Věnoval se různorodé tvorbě, ale konkrétně se psaním komiksů a rozmanité beletrie začal již ve dvanácti letech (debutoval příběhem ze světa Lego).
  3. Než se začal literární tvorbě věnovat profesionálně, vystřídal několik zaměstnání, z nichž nyní čerpá (pracoval jako cesťák, pizzař, redaktor a editor webu, nakladatel nebo prodavač knih a časopisů.
  4. Kromě trilogie Čarodějný král (Návrat čarodějného krále, Trial of the Wizard King, Triumph of the Wizard King) napsal i Sojourners´ Saga, první díly Corwin & Company nebo Tales of Tralodren.
  5. Věnuje se také komiksům – Americana (Smoke and Mirrors), Heroes of the Light (A Hero's Journey), Sons of Ashgard (Ill Met in Elmgard) nebo Tralodren).

Autor milovníky hrdinské fantasy příliš důkladně neseznamuje se zdejšími politickými, či společenskými poměry, ani s obvyklou denní realitou. Z některých detailů ale čtenáři brzy pochopí, že si jeho obyvatelé musejí poradit nejen s nepřátelskou přírodou nebo jejími dětmi, ale i se zákeřnými zástupci vlastní rasy, s tvory zcela odlišného původu, s vražednou magií a dokonce i s nepříliš shovívavými bohy.

Proroctví si občas musí najít dost nečekané cesty

Vyprávění Chuda Corrieho pokračuje v nejlepší tradici epických sérií klasické fantasy. Třebaže není zprvu vystavěné tak velkoryse jako kupříkladu Jordanovo Kolo času nebo Tolkienův Pán prstenů, rozehrává se zde nejedna dějová linie a životní příběhy jednotlivých hlavních postav. Čtenář sice sleduje jen pár nejdůležitějších hrdinů (kteří ale za sebou i před sebou mají velmi zajímavé příběhy), přesto je to právě tak akorát.

Z toho důvodu není velký problém zorientovat se, ale možná se někomu bude zdát děj až příliš jednoduchý. Protože se však jedná zatím o první díl série, nic ještě není dané. Příběh sice rozehrává některé lákavé dějové linie, ale nedá se u nich ještě čekat uzavření naznačeného tématu či vyvrcholení jakékoli zápletky. Naopak, až v příštích svazcích trilogie snad bude možné (a jistě to bude i nadmíru zajímavé) sledovat, kam až čtenáře dovedou.

Ti si prozatím budou muset odpustit nějaké spletité politické či dvorské intriky (snad až na pár zmínek o elfích dvorech) a v příběhu také zcela zde chybí milostné peripetie či osudová láska. Zato si fanoušci literární fantastiky užijí plnou náruč vražedných setkání a smrtících útoků i nespočet dnů namáhavého putování s občasným ještě vražednějším nebezpečím. Čtenáře čekají zmínky o nepochopitelném zlu, které se ale zatím příliš neprojevilo.

I v tomto se dá čekat zajímavý vývoj. Autor také prozatím, na rozdíl od některých brutálnějších kolegů, neplýtvá postavovými zdroji (vzhledem k ději by to pravděpodobně ani nešlo) a relativně mírně zkouší potenciál hrdinů či jejich sílu a přesvědčení. Podobně si ještě nepřijdou na své ani fanoušci okázalých epických bitev, ale vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o úvodní díl trilogie, to čtenáři patrně ani neočekávají.

Přesto si budou moci užít nejednu dost akční či napínavou událost a nemine je také pár dechberoucích nebo odpudivých scén. I když se ale v Návratu čarodějného krále neodehrávají zásadní střety v boji o záchranu světa, zdá se jasné, že se jim Corrieho svět v budoucnu nevyhne. Což je zejména pro milovníky hrdinské fantasy jistě skvělá zpráva, protože se mohou těšit na pokračování poutavého a zábavného vyprávění.

  • Chad Corrie: Návrat čarodějného krále (Čarodějný král 1)
  • FANTOM Print, 2016
  • překlad: Jan Č. Galeta
  • obálka: Victor Manuel Leza Moreno
  • 384 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
4. srpna 2017, Olga Buriánková

Čarodějný král 1 - Návrat čarodějného krále

Čarodějný král 1 - Návrat čarodějného krále
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč