Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Papír a krev: Pečetník Kevina Hearneho zamíří do Austrálie. A potká se i s Železným druidem, Kevin Hearne: Papír a krev (Příběh ze světa Železného druida 2)

FD970695-26C4-44D3-B5B0-456943B58C80

Pečetník Al MacBharrais, jeho žertovný šotek Buck Foi (ano, jen si prohoďte ta první písmena) a celý paralelní svět dalších hrdinů i nepřátel ze světa Železného druida se českým čtenářům představil už v prvním díle, Inkoust a pečeť. Tentokrát se ale autor nemusí zabývat dlouhými vysvětlivkami a místo toho může skočit rovnou hlavou do děje tak, jak je ostatně z většiny svých knih zvyklý. Al se tentokrát podívá do Austrálie, kromě monster tam ale potká i řadu starých známých.

Proč do Austrálie? Je to vlastně jednoduché. Al obdrží nešťastný hovor od učednice své australské kolegyně, že na nejmenším kontinentu se objevilo blíže nespecifikované zlo, po němž se mistrová rozhodla pátrat. Nato se ovšem po ní slehla země. A záhy se ukáže, že stejným způsobem zmizela i východoasijská pečetnice. Nezbývá, než se na opačný konec světa vydat a prozkoumat, co se to tam vlastně děje.

Typický Hearne, zpět ve vlastním světě

Americký autor Kevin Hearne už je českým čtenářům dávno známý sérií o Atticu O’Sullivanovi, nestárnoucím druidovi, který má neopakovatelný talent vyskytnout se vždycky tam, kde se dějí magické nepřístojnosti. A skoro to vypadá, že Al MacBharrais, hrdina nové spin-off série, to nemá o moc jinak – sice stárne běžnými způsoby a už je mu přes šedesát, nebezpečí se mu ale také nevyhýbají. Díky tomu všemu může Hearne naskočit na počátku Papíru a krve takřka do rozjetého vlaku a hrdinu seznamovat se situací až postupně. Autorova typická čtivost je tedy zpátky, vlastně ještě v silnější formě než u prvního dílu. Zároveň ubylo přehnaně dětinských vtipů, kterým holdoval Inkoust a pečeť, a tak tu máme autorův úplně typický, akcí a popkulturními hláškami naditý román.

Kevin Hearne v pěti bodech

  1. Americký spisovatel fantasy, narodil se v roce 1970. Odmala sbírá komiksy o superhrdinech a miluje Hvězdné války.
  2. Nyní žije v Kanadě (v roce 2022 se stal tamějším občanem), dlouho ale pobýval v Tempe v Arizoně, kde se odehrávají i první díly série Kroniky Železného druida.
  3. Psaní se začal věnovat během vysokoškolského studia pedagogiky, které dlouhá léta uplatňoval jako učitel středoškolské angličtiny.
  4. Debutoval na jaře 2011 knihou Prohnaný, již v těsném sledu následovaly knihy Prokletý a Praštěný. Celá série má devět dílů, poslední vyšel v originále v roce 2018.
  5. Kromě Železného druida autor rozepsal i novou sérii z žánru epické fantasy, jejíž první dva díly Útok obrů a Kletba krvavců vyšly už i česky.

V jednomu smyslu je ale typický vlastně až příliš. Poměrně záhy se na scéně vyloupne sám Železný druid (a další postavy z jeho příběhů), dokonce do takové míry, že poněkud ovládne celý děj a odstaví Ala do role pozorovatele a účastníka, spíše než hybatele všech událostí. Pro českého čtenáře kniha nadto představuje ještě oříšek navíc – odehrává se chronologicky až po skončení hlavní série, a tak se tu Atticus O’Sullivan objevuje notně poznamenán událostmi z románů, jež český nakladatel ještě nestihl vydat. Hearne samozřejmě na Ala a jeho skupinu postav nezapomíná, naopak je a jejich magické pečetnictví dále zajímavě prokresluje (o magických kletbách seslaných na Ala ovšem nepadne ani slovo), přesto je hlavním tahounem příběhu právě Atticus, a tak si člověk říká, zda by to autor neměl jednodušší, kdyby prostě rovnou napsal knihu o něm.

Kdo je vlastně hlavní hrdina?

V porovnání s Inkoustem a pečetí je Papír a krev mnohem typičtější Hearnovou knihou. Svižný děj odsýpá za pomoci vydatné akce, postavy i zamotané události se postupně odhalují a humor není zas až tak přízemní, jak bylo vidět minule. Právě v rozdílu mezi oběma knihami ale nejspíš tkví hlavní problém knihy. Ti, kteří si jedničku velmi užili, mohou být náhle rozčarováni ze změny směru série, a ti, kteří měli rádi Attika a jeho příběhy, zase budou hudrat, že jim Al v příběhu zavazí. Vlastně skoro jako kdyby autor ukončil hlavní sérii, ale bez oblíbených hrdinů dlouho nevydržel. Druhým dílem ovšem nic nekončí a Ala čeká ještě hodně pátrání, než bude moci vyřešit své osobní problémy v čele s dvojitou kletbou. Třeba to bude právě následující svazek, který všechny volné konce sváže dohromady.

  • Kevin Hearne: Papír a krev (Příběh ze světa Železného druida 2)
  • Euromedia Group – Laser, 2022
  • překlad: Julie Nováková
  • 336 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
26. června 2023, Jan Nohovec

Příběh ze světa železného druida 2 - Papír a krev

Příběh ze světa železného druida 2 - Papír a krev
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč