Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pán Prstenů postavený na hlavu a jiné šílenosti, reportáž ze Starconu 2013

Starcon 2013 - nerdinka

Setkání fanoušků sci-fi a fantasy nejsou tak úplně nevinné akce, i když se tak nezasvěcenému člověku mohou zdát na první pohled. Ta atmosféra se prostě musí zažít. A to platí, pokud jste fanoušek fantasy ság, Hvězdných válek a Hvězdné brány anebo Gleek.

Když člověk přijede na con poprvé, připadá si tak trochu jako v jiném světě. „Ježíšek existuje,“ vyjádřila před časem tenhle stav jedna moje známá. Ačkoli pražský Starcon nepatří mezi ta úplně největší setkání českého fandomu fantasy, sci-fi a všech možných dalších fenoménů, i tady se dá nasát ta pravá conová atmosféra. Možná právě proto, že se tu nepohybuje tolik normálních lidí jako na Festivalu fantazie v Chotěboři.

Staří conoví návštěvníci už ostatně dávno pochopili, že největší lákadlo podobných akcí nespočívá v sezení na přednáškách (byť zajímavých), ale v setkáních třetího druhu. Poznávání jednotlivých fanoušků rozhodně stojí za to, obzvlášť když na sobě mají zrovna kostým své oblíbené postavy. Je úplně běžné potkat cosplay Anakina, několika Doctorů Who a mnoha dalších.

Draci i pyžama

Na druhou stranu, při návštěvě conu by byl hřích neposadit se alespoň na jednu přednášku. Literární fanové tentokrát mohli zajít na představení světa Drakenů z Pernu od Anne McCaffreyové, opěvování díla sci-fi spisovatele Davida Webera, který má v Česku početnou fanouškovskou základnu, nebo lákání na jinou dračí sérii, čtenářsky oblíbené pětidílné Temeraire od Naomi Novikové.

Pozoruhodně velkou část programu si ukousli i nadšenci, které nebaví jen pasivní čtení fantastiky a kteří sami rádi píšou. Celý Starcon odstartoval workshop Tvorby literárních světů a zaujala i přednáška „Co píšou všichni a proč se tomu vyhnout“. Navíc došlo i na vyhlášení výsledků posledního ročníku literární soutěže Vidoucí. A celému programu o knížkách a psaní nasadila korunu beseda o vztazích, lásce a sexu s mimozemšťany v science fiction.

Nejen knížkami jsou ale živi fanoušci sci-fi a fantasy. Starcon vděčí za své jméno třem hvězdným fenoménům, které vzešly z filmového plátna a z televizní obrazovky. Star Trek, Star Wars i Stargate číhaly na návštěvníky za každým koutem a to kdyby jenom kvůli tomu, že se po chodbách procházela typický žlutá a červená trekovská pyžama.

To nejlepší divadlo hrají fanové

Jeden z nejčastějších důvodů, proč se jezdí na Starcon, představují divadla od fanoušků pro fanoušky. Nejsou to žádné antické tragédie, ale komediální kousky, z nichž často bolí bránice ještě následující den. Letošní ročník odstartoval v pátek večer Třemi kapitány, divadelním kusem někde napůl cesty mezi klasickou českou pohádkou Tři veteráni a Star Trekem. Třebaže měl příběh o třech vysloužilých kapitánech z galaktické flotily pár hluchých míst, diváky poslal do kolen několikrát. A navrch přidal přetextovanou verzi Uhlířovy písně Není nutno.

Zatímco Tři kapitáni se snažili, o kousek je předčila velmi svérázná verze Tolkienova Návratu krále, která mohla někomu připadat jen jako kočkopes, který nedává moc smyslu. Ale ono to hlavu a patu mělo a především z toho sršel vtip na všechny strany. Herci se totiž strefovali do všeho, co mají fanové rádi a co zrovna mezi geeky letí. Hned na začátku psal Frodo telegram Aragornovi opásanému světelným mečem, že už má Sama plné zuby, protože pořád zapomíná na okurku. Arwen pro svého milého sama ukula a dovezla minecrafťácký Andúril, aby měl Chodec s čím třikrát sheldonovsky zaklepat na bránu Mordoru. Denethor zase lamentoval jako Adolf Hitler ze slavného videa a ewokové (respektive hobiti) se vesele honili s písničkou „Mordor spadnul, Mordor spadnul, kdopak nám ho postaví“ na rtech. Jako třešničku na dortu tomu při děkovačce všichni zatančili Gandalf Style.

Pochodem fantazie před Orloj

Stejně jako mnoho předchozích ročníků, i letošní Starcon stál za to. I kdyby jenom kvůli závěrečnému Pochodu fantazie, v jehož rámci vyrazily desítky okostýmovaných fanoušků na pochod Prahou. Obrázky, na nichž se před pražským orlojem nechávají fotit všechny ty hlavní a vedlejší postavy ze sci-fi, vypadají skvostně. A to se do téhle reportáže stejně vešel jen zlomek toho, co se na Starconu vlastně dělo.

Galerie fotek ze Starconu vesele putují Facebookem a naleznete je například na stránce letošního Starconu.

9. dubna 2013, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).