Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Paměti lovce monster přesídlily do žhavého New Orleans, kde se bývalý mariňák stal posilou komanda Hříšníků, Larry Correia, Jonh Ringo: Hříšníci (Paměti lovce monster 2)

Correia Larry & Ringo John: Paměti lovce monster 1 - Hříšníci

Elitnímu zabijákovi oblud Chadovi začalo pořádně téct do bot. Zalaškoval si s nezletilou elfkou a teď zdrhá před jejími vidláckými příbuznými. Naštěstí je v neworleanské pobočce stále větší horko a výpomoc se jim opravdu šikne. Když exmariňáka hned po příjezdu vyšlou zlikvidovat pár šouralů, vzápětí několik ohnivých impů, jako třešničku i namyšlenou upírku a konec šichty je stále v nedohlednu, pochopí sukničkář, že Big Easy je vážně hustý město.

Zábavná akční série military urban fantasy, Paměti lovce monster, zasazená do barevných a uvolněných osmdesátých let minulého století, vzešla z magického i děsivého světa románového cyklu Lovci monster. K natěšeným fanouškům tak znovu přivádí záplavu nečekaných smrtících potvor, ozbrojených sympaťáků a nového hlavního protagonistu – Olivera Chadwicka Gardeniera, avšak občas si vypůjčí i některé populární hrdiny Larryho Correiy.

Talentovaný spisovatel nejen žánrových knih a milovník Lovce monster, John Ringo, představuje ve spin-off sérii další z partiček amerických bojovníků s nadpřirozeným svinstvem. Ani ve druhé knize s podtitulem Hříšníci nebudou hrát prim kluci ze Smajlíku, ale šanci uvést se dostane aktuální sestava Hoodoo komanda z New Orleans. Ta je samozřejmě dočasně posílená o „Chada“ Ironhanda, krapet namyšleného týpka s katanou jménem Mo No Ken.

Larry Correia v pěti bodech

  1. Larry Correia se narodil v roce 1977, nyní žije s rodinou (má čtyři děti) v Utahu a po kariérně barvitém období (účetní, instruktor střelby, práce v FBI a vlastním obchodě se zbraněmi) jen píše.
  2. Vyrostl v Kalifornii na mléčné farmě, kde střílel čtyřnohé škůdce a vzhledem ke své konstituci upřednostňoval knihy (T. Brooks, R. E. Feist, D. Eddings aj.) před sportem (od čtení je blízko ke psaní a později za svou vášeň dostal i zaplaceno).
  3. Na univerzitě se dal k mormonům a pracoval jako dobrovolník v Alabamě, na americkém jihu se mu zalíbilo, což je důvod, proč tam umístil děj knihy Lovci monster s.r.o.
  4. Lovce Monster s.r.o. vydal roku 2007 samonákladem, aby se stali bestsellerem Entertainment Weekly a záhy následovala smlouva s nakladatelstvím Ba­en.
  5. Kromě zmíněného cyklu military urban fantasy přeloženého do 7 jazyků napsal také sérii Grimnoirské kroniky a Dead Six (napsal přes 10 románů i antologií).

Pokračování drsných memoárů zacákaných krví a slizem

Tvrďáckej zabiják příšer, Oliver Chadwick Garnier, si vážně rád užívá života. S přihlédnutím k jeho rodinné anamnéze i současnému zaměstnání není ani divu. Občas by však udělal lépe, kdyby se namísto půvabným dívkám raději věnoval svému Truchlivému meči. V Seattlu mu hoří půda pod nohama, proto využije fluktuace členů Lovců monster a přesídlí do New Orleans. Tam Chada, kromě vedra a vlhkosti, obtěžuje i skutečně nadprůměrný výskyt magických oblud.

Hlavně za úplňku si obyvatelé a Hoodoo komando v Big Easy neoddechnou ani na okamžik. Díky tomu Lovci monster řádně pouštějí žilou Fonasilu, jenže dožít se výplaty a tradiční rundy na ztracené přátele je někdy velký oříšek. Přes nezvyklý přístup domorodců (včetně agentů UPKM) k bojovníkům se zlem i dalším tamním benefitům je boj s nadpřirozenem také zde pořád vražedný. Stejně jako přesuny zdejším městským labyrintem. Nováček Chad evidentně nejvíc potřebuje vlastní majáček!

Ve městě New Orleans se dělá jinak úplně všechno

Kvůli zmíněným trablům musí playboy Chadwick změnit klima, jenže šťastný z toho opravdu není. Již během služby v armádě si horko dost znechutil a na jihu má zprvu v oblibě jen ledový čaj nebo gastronomii. Město zosobňující kvůli silné magii Peklo na Zemi, jemuž místní přezdívají Big Easy, se však nehodlá v ničem měnit. Proto více či méně radikální změnu prodělá samotný záletník a výtečník Chad.

Ironhand si oholí si vlasy, pořídí autoledničku, sežene nový dům a stane se hvězdou novin. Od úvodní do poslední stránky totiž kosí jednu příšeru za druhou. Navíc si získá další přátele i na překvapivých místech (některé bohužel jen dočasně), nadhled ohledně řízení a vylepší také efektivitu administrativy Lovců monster. V New Orleans se mnohé řeší jinak, než ve zbytku země, a proto i vztahy mezi eliminátory nadpřirozených potíží jsou nestandardní.

Lovci monster chodí s federály na panáka a ti zase nezastrašují místní, aby nemluvili o svých zážitcích s paranormálním. Snad každý tamní domorodec buď s nestvůrami a voodoo má zkušenosti, nebo v nadpřirozeno věří či se ho alespoň bojí. Proto zde nemá smysl zatloukat existenci magie nebo oblud, dokonce se o nich píše. Díky tomu jsou členové Hoodoo komanda populárnější než obvyklí herci či sportovci a flirtující Chad boduje všude.

Další magická akční pochoutka z adoptovaného světa

Před několika měsíci jistě potěšil nespočet skalních fanoušků a získal nové ctitele spin-off cyklus k oblíbené sérii Larryho Correiy nazvané Lovci monster. Milovníci městské fantasy, v níž se to hemží paranormálními netvory a postavami, co se ohánějí standardní i speciální výzbrojí zvíci armády střední evropské zemičky, si rozhodně přijdou na své také ve druhém románu série Paměti lovce monster.

John Ringo v pěti bodech

  1. John Ringo se narodil roku 1963 také v USA a je autorem bestsellerových science fiction a thrillerových románů, jichž bylo vydáno více než milion kusů.
  2. Navštívil přes 23 zemí a 14 škol (podnítilo to v něm uznání jednoty lidstva i averzi k cizímu jídlu), až vystudoval VŠ – obor mořská biologie (která příliš nevynáší), proto začal se správou databází.
  3. Roku 1999 se stal profesionálním spisovatelem – dalším z kmenových autorů nakladatelství Bean a překvapivou rychlostí publikoval řadu titulů.
  4. Zatímco v mládí se věnoval adrenalinovým aktivitám (seskoky s padákem, jeskynní potápění, horolezectví a další), jako autor je šťastný, že riskují ostatní a upřednostňuje četbu či psaní (pokouší se také o scenáristické adaptace svých románů).
  5. Kromě série Paměti lovce monster má na kontě i další (Empire of Man, Legacy Of The Aldenata, Looking Glass, Paladin Of Shadows, The Council Wars i Troy Rising), prozatím jednotlivé romány (Von Neumanns War, The Last Centurion, Citizens) a krátké příběhy.

Tento cyklus je v podstatě Chadovým deníkem, proto se zde najdou jisté netradiční detaily (tip od profíka, vzpomínky na přátele, glosování budoucnosti) a fanoušky opět čekají napínavé střety s nejrozmanitějšími potvorami. Čtenáři se dočkají oblíbených vychytávek známých ze série Lovců monster i úvodního svazku Pamětí, vychutnají si nespočet detonací, užijí si smršť kulek i dalších předmětů nebo záplavu vnitřností a jiných brutálních podrobností.

Snad mohl Ringo některé spoilerové poznámky vynechat, ale čtenáři jeho styl už jistě přijali a nováčci si patrně ani nevšimnou. Někoho možná zaskočilo trochu uspěchané finále, ale to je nepodstatný detail v jinak dobře zvládnutém vyprávění. Autor projevuje srovnatelnou dávku lehkosti nebo imaginace stylu jako Correia, a díky tomu příběh ze světa, v němž se mezi nevědomými lidmi prohánějí vražedná monstra i jejich lovci, znovu pobavil dle očekávání.

  • Larry Correia, John Ringo: Hříšníci (Paměti lovce monster 2)
  • FANTOM Print, 2017
  • Překlad: Jakub Mařík
  • Obálka: Petr Willert
  • 304 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 209 Kč)
17. ledna 2018, Olga Buriánková

Paměti lovce monster 2 - Hříšníci

Paměti lovce monster 2 - Hříšníci
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 209 Kč