Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pád říše v přímém přenosu, Brian Staveley: Prozřetelnost ohně (Kronika Netesaného trůnu 2)

Staveley Brian: Kronika Netesaného trůnu 2 - Prozřetelnost ohně

Kronika netesaného trůnu je díky chvályhodně bleskové práci nakladatelství Fantom Print zpátky s druhým dílem a je to mnohem větší pecka, než jsme se odvažovali doufat. Nemá se sice říkat hop před přečtením dílu závěrečného, ale rozhodně se zatím zdá, že epická fantasy našla svou novou hvězdu.

Císařovy čepele, kterými Staveleyho trilogie začala, jsem v recenzi označil za Malaz pro začátečníky, svižně napsaný, ale logicky trpící neduhy jak debutu, tak prvního dílu trilogie. To vše je pryč. Prozřetelnost ohně je naprosto suverénně napsaná kniha, která zdánlivě jasně rozehranou partii smetává ze stolu a jde si vlastní cestou. Jak ostatně říká Kaden – dlouho mnich, nyní novopečený císař na útěku – když nemůžeš hru vyhrát, rozbij hrací plochu.

V prvním díle se autor soustředil na tři děti zavražděného císaře. Každé mělo svou linku, které se jen pomalu proplétaly, bylo ale zřejmé, že autor umně profiluje jednotlivé hrdiny tak, aby se navzájem doplňovali a společně se mohli postavit všemu, co na ně vrhne. Nebo jsme si to alespoň měli myslet.

Ve druhém svazku se z každé ze tří hlavních postav stává svébytná individualita s vlastními pohnutkami a cíli, které se ani zdaleka nemusí shodovat s cíli ostatních dvou. A zatímco podrobují přísloví o tom, že krev je hustší než voda, mnoha zátěžovým zkouškám, kolem nich se nejen rozpadá říše, ale postupně se ukazuje, že osud celého lidstva je nahnutější, než se zdálo. Ano, starší rasy a bohové, v první knize upozadění, se derou do popředí, a to se zde teprve rozcvičují před velkou závěrečnou jízdou.

Nedá se sice říci, že by kniha obsahovala vyloženě šokující zvraty, ale příběh rozhodně míří kupředu po klikatých cestičkách a za rohem se často skrývá alespoň drobné překvapení. Díky tomu je čtenář neustále v příjemné nejistotě, jak dopadnou jeho oblíbenci a nutno říct, že se Staveley s postavami přestává mazlit. Nakonec si ani ty nejhlavnější nemohou být ničím jisty.

Autor proto provedl všechno správně a pochvalu a trojité hurá si navzdory obálce a nepřeložené mapě zaslouží i nakladatelství. Jednak za to, že na (bezproblémovém) překladu není poznat změna překladatelky mezi prvním a druhým dílem a především za obdivuhodné nasazení, díky kterému vyjde celá trilogie během jediného roku, takže se ještě letos dozvíme, jak tenhle parádní příběh dopadne.

  • Brian Staveley: Prozřetelnost ohně (Kronika Netesaného trůnu 2)
  • Fantom Print, 2017
  • Překlad: Petra Kubašková
  • Obálka: Dorothea Bylica
  • 524 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 279 Kč)
16. června 2017, David P. Stefanovič

Kronika Netesaného trůnu 2 - Prozřetelnost ohně

Kronika Netesaného trůnu 2 - Prozřetelnost ohně
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 279 Kč