Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Z vůle Luny: Po konci světa země vrací úder, P. C. Castová: Z vůle Luny (Příběhy z nového světa 01)

Castová P. C.: Příběhy z nového světa 01 - Z vůle Luny

V temném lese postapokalyptického světa se narodila a vyrostla Mari, dcera Luňanky, léčitelky lidu. Kmen poutníků, z kterého Mari pochází, je závislý na měsíčním svitu a schopnostech Luňanek. Mari je však jiná a od narození společně s matkou své tajemství musí přísně střežit. Celý život se Mari stranila ostatních, sledovala svůj klan a nevěděla, proč se musí držet dál od všech lidí, přesto však bylo její dospívání spokojené a klidné. Jednoho dne se však něco hrozně zvrtlo. A Mari se vydává na cestu za záchranou svého lidu a poznání sama sebe…

P. C. Castová je spoluautorka upíří young adult Škola noci, která ji (a její dceru) proslavila a kniha byla přeložena do desítek jazyků. Nová kniha je opět určena pro mladé čtenáře milující fantasy svět a sleduje osudy dvou mladých lidí.

Země byla lidmi zpustošena natolik, že se staly vymírajícím druhem, který žije v klanech. Děj knihy sleduje příběh tří hlavních postav. Mari je poutnice z klanu Tkalců, následnice Luňanky s jedinečnou schopností léčit svůj lid, a zároveň ukrývá velké tajemství.

Mrtvý Zrak z klanu Zlodějů kůží spolu se svými lidem žije v troskách bývalých měst. Klan zlodějů kůží se modlí k bohyni a doufá, že budou zachráněni, ale Mrtvý Zrak v bohyni věřit přestává. Rozhodne se, že osud svého lidu a svůj vlastní dokáže změnit jedině on sám.

Třetí postavou je Nik z klanu Slunečních lidí, kteří žijí v korunách stromů a na rozdíl od Poutníků, kteří jsou ostatními klany považováni za hraboše a nikoli lidi, nebo od Zlodějů kůží, kteří trpí bolestmi a strádají, dokážou přijímat sílu ze slunečních paprsků a prosperují. Nik se však trápí kvůli něčemu, co je v jeho klanu běžné, ale jemu se to stále vyhýbá.

P. C. Castová v pěti bodech

  1. P. C. Castová vyrostla v Illinois a Oklahomě, kde se zamilovala do mytologie a koně plemen Quarter horse.
  2. Patnáct let pracovala jako učitelka na střední škole, než se začala opět věnovat pouze psaní.
  3. Knižní sérii, která ji proslavila, napsala společně se svou dcerou Kristin.
  4. Škola noci byla distribuována do více než 42 zemí světa.
  5. V současné době autorka žije a píše ve městě Tulsa ve státě Oklahoma, odkud pochází i hlavní postava Školy noci, Zoey Redbirdová.

Vyprávění všech tří postav se střídá a každá část příběhu se od té předchozí velmi liší, přesto však přeskakování mezi jednotlivými kmeny nepůsobí nijak rušivě. Autorka dokázala postavy a jejich okolí od sebe odlišit tak, že působí originálně a samostatně, a přesto jsou součástí celku.

Celý svět zasazený v nespecifikované budoucnosti, kdy lidi zničili Zemi natolik, že jim to vrátila, působí originálně, přestože na začátku může být pro čtenáře těžké se zorientovat. Vše je tu totiž naprosto jiné a příběh jednoduše začne, aniž by se snažil cokoliv vysvětlovat, což je ale zároveň i jeho velké plus.

Ačkoliv se jedná o žánr young adult fantasy, autorka se nebrání využívat všechny hrůzy a děs, které příběh odehrávající se po konci světa může poskytnout. Proto čtenář pociťuje nejen lítost a náklonost k hlavním postavám – velmi zajímavě propracovaným – ale i úzkost při čtení jejích příběhů.

Kniha obsahuje vše, co by měla správná postapokalyptické literatura mít. Pouto člověka s přírodou, varování, ale i sociální a společenské problémy. Jako ve správné literatuře pro mladé tu hraje roli i milostný vztah, který je však tak upozaděn, že hlavní dějovou linku nijak neruší, naopak ji doplňuje.

Pokud se čtenář dokáže provrtat trochu zmateným začátkem a najde v sobě trpělivost, v druhé polovině knihy ho čeká příběh, který jen tak nějaká young adult literatura nenabídne. Z vůle luny představuje opravdu drahokam tohoto žánru. Kniha má vše, co se od ní čeká, a přesto nespadá k zajetému klišé, a přitom nabízí něco ví, ať už se jedná o velmi zajímavý svět či charaktery postavy.

  • P. C. Castová: Z vůle Luny (Příběhy z nového světa 01)
  • Euromedia Group, 2017
  • Překlad: Renata Heitelová
  • Obálka: Emil Křižka
  • 631 stran, 379 Kč (v e-shopu Fantasye již za 341 Kč)
7. června 2018, Nela Libovická