Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Otevřený a překvapivý konec před velkou pauzou, Fiona Staples a Brian K. Vaughan: Sága 9

Vaughan Brian K. a Staples Fiona: Sága 09

Komiksová série Sága patří nejen mezi nejoblíbenější, ale zároveň i mezi nejoceňovanější komiksové série na světě, hlavně v USA. Příběh velké lásky, která nezná hranice, nás zavedl na spoustu míst a planet a více než mezigalaktické střety nám přinesl krutou realitu života v páru. Nic není sluníčkové a mezilidské, v našem případě mezidruhové, vztahy jsou často mnohem krušnější než to, že vám za patami dýchají ozbrojenci nebo nájemní zabijáci.

Sága byla vždycky takový různorodý mix fantasy a sci-fi. Představila nám příběh Alany a Marka, kteří spolu počali dítě. Pro současné dění je to ale krajně nevhodná situace, a tak poslední roky tráví tento pár na útěku. Devět dílů komiksové série ale neřešilo jen čistě jejich „nevhodný“ vztah, ale celkově otázky točící se okolo rodiny, sociálního postavení, politiky nebo války. Brian Vaughan a Fiona Staples se nebáli ani témat točících se okolo rasismu, homofóbie nebo psychických nemocí.

Tahle série si nikdy moc nehrála na to, aby se zalíbila všem. A možná i díky tomu je tak populární. Zobrazuje všechny stránky života, především ty krušné, často nechutné nebo i bolestivé. Akčně nabité díly se střídaly s těmi klidnými. Často se i stalo, že hrdinové trávili několik kapitol na jednom místě a prostě jen žili. Život je opravdu ale takový. Jak na houpačce. A devátý díl je toho důkazem.

Fiona Staples a Brian K. Vaughan v pěti bodech

  1. Fiona Staples je kanadská komiksová kreslířka, inkerka, lettererka a koloristka.
  2. Její práci v různých formách najdete na řadě komiksů, například North 40, T.H.U.N.D.E.R. Agents, DV8: Gods and Monsters a další.
  3. Pro Ságu dělá autorka po výtvarné stránce naprosto vše, od prvních skic až po ruční lettering, a inspiraci hledá v reálném světě – například některé interiéry na planetě Štěp jsou kreslené podle kambodžské architektury.
  4. Brian K. Vaughan je jednou z největších osobností současného komiksu a držitelem neuvěřitelného množství komiksových cen.
  5. Vaughan ale nezůstal jen u komiksu. Byla mu nabídnuta práce na jednom z nejúspěšnějších televizních seriálů, na Ztracených.

Devátá Sága není úplný konec série. Dle tvůrců jsme víceméně v polovině celého příběhu, ale oba si dávají na nějakou dobu pauzu. Po dočtení je bude určitě spousta čtenářů zatracovat, a ne nadarmo se říkalo, že tento díl by směle konkuroval Georgi R. R. Martinovi. Končí totiž nejen otevřeně, ale z celkového hlediska se tu kosí nejvíce postav za celou sérii. A je to často opravdu nečekané a nemilosrdné.

Pokud jste si tedy při čtení této série občas říkali, že autorům dochází dech a že zvolňují až moc, tak v tomto svazku se doslova vyřádili. Každou kapitolou příběh graduje, a i přes útlost komiksu se toho děje opravdu hodně. Závěr pak nenechá chladný snad opravdu nikoho. Je šokující a smutný. A celkově vám obrátí pohled na celý příběh, protože nikdo, kromě tvůrců, si asi nedokáže tipnout, jak tohle bude pokračovat. Je vůbec možné, aby Sága po této události fungovala tak, jak jsme zvyklí?

Rozhodně ano. Sága není oblíbená jen díky příběhu a originální a ojedinělé kresbě. Vždycky to bylo hlavně o postavách. Komplexních, řešících naprosto pro nás běžné problémy od nešťastné lásky až po samotnou existenci sebe samého. Tento komiks ale až příliš dlouho stál na jednom místě a některé prvky se i často opakovaly. Chtělo to trochu změnu, vybočit ven ze zažitého stereotypu a v tomhle případě se to tvůrcům povedlo na výbornou.

Sága je hodně návyková záležitost. Jednou okusíte a chcete víc a víc. Jednoduchý, přesto originálně pojatý příběh, který svádí dohromady hned několik zajímavých a různorodých charakterů je plný nápaditých scén, vtipných i smutných momentů, dialogů, které často mrazí svou jednoduchostí a pravdivostí. Stačí jen naskočit do rozjetého vlaku a povezete se stejně rychle jako tisíce dalších čtenářů po celém světě.

  • Fiona Staples a Brian K. Vaughan: Sága 9
  • BB/art, 2019
  • překlad: Richard Podaný
  • obálka: Fiona Staples
  • 152 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
21. srpna 2020, Tereza Vršková

Sága 09

Sága 09
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč