Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Osudové setkání pod rozkvetlou třešní, Naoši Arakawa: Tvá dubnová lež 1 (Tvá dubnová lež 01)

tva dubnova lez 1

Na pulty českých knihkupectví se dostává překlad další velmi populární manga série, která v zahraničí zlomila nejedno srdce. Tvá dubnová lež přináší příběh o hudbě, osudovém setkání a o dospívání. Dotkne se Kósejova a Kaorina hudba srdcí českých čtenářů a stáhne je do víru emocí? Stane se série fenoménem?

Kósei Arima byl už od útlého dětství opěvovaným a věhlasným pianistou. Vše se však změní v den, kdy zemře jeho matka. S její smrtí ztratí Kósei schopnost hrát na klavír, uzavře se hluboce do sebe a přestane mít jakoukoli radost z života. Pomoci mu není schopná ani jeho kamarádka z dětství. Vypadá to, že chlapcův život v tomto duchu poplyne už navždy. Vše se ale změní jednoho osudného dne, kdy pod rozkvetlou třešní potká neobvyklou dívku.

Setkání s Kaori Mijazono je jako blesk z čistého nebe. Kaori je talentovaná houslistka, která si život užívá plnými doušky. Kósejův život se náhle zaplní barvami, ve které už ani nedoufal. Chlapec skrze její hudbu postupně objevuje nové pocity a možná, jen možná i ztracenou chuť vrátit se ke klavíru. I Kaori ale za prozářenou fasádou skrývá smutek, o kterém nikdo neví. Najde Kósei odvahu a postaví se novým a neprobádaným emocím, které v něm nadaná houslistka probudila?

Život bez barev

Tvá dubnová lež se jak v anime, tak i manga podobě stala celosvětovou senzací, kterou si zamiloval bezmála každý fanoušek japonské tvorby. A dočkali se i čeští čtenáři. O vydání a překlad série se opět nezasloužil nikdo jiný než Nakladatelství CREW. Čeští čtenáři si tak již mohou vychutnat první svazek v klidu svého domova. Za příběhem a kresbou stojí Naoši Arakawa, za českým překladem pak Anna Křivánková. Na streamovací platformě Netflix lze pak nalézt i anime adaptaci.

Naoši Arakawa v pěti bodech

  1. Vyrůstal na japonském venkově se starším bratrem.
  2. K tvorbě ho dovedla láska k mangám, které hltal už od útlého dětství.
  3. Mezi jeho oblíbené série, které ho hodně ovlivnily, patří Fist of the North Star a Kinnikuman.
  4. Tvá dubnová lež získala ocenění Kodansha Manga Award v kategorii nejlepší šónen manga.
  5. Mezi jeho další serializované série patří i série z prostředí ženského fotbalu, Farewell, My Dear Cramer. Ta taktéž získala anime adaptaci.

Příběh se točí kolem mladého klavírního virtuosa, který po smrti své matky ztratil schopnost hrát a jeho život ztratil všechny barvy. Vše se ale rapidně změní po setkání s nadanou houslistkou. Už z toho tedy vyplývá, že se celá série ponese v hořkosladkém tónu vyrovnávání se se ztrátou někoho blízkého, poznávání sebe sama a toho, co to znamená užívat si život naplno. Vše se odehrává za doprovodu vážné hudby, která je jedním z ústředních motivů celé série. Nebude chybět ani romantický podtext.

Hudba v srdci, smutek v duši

I když je hlavním hrdinou Kósei Arima, prostor dostávají i vedlejší postavy, jmenovitě především houslistka Kaori Mijazono. Ona i Kósei nemohou být odlišnější. I když se oba v některé fázi svého života pohybovali na poli vážné hudby, jejich styl hraní nemůže být odlišnější. Kósei je odměřený, striktní a rád dodržuje pravidla. Kaori zase plná barev a radosti ze života, kterou přenáší i na své okolí. Právě dynamika mezi oběma hrdiny je jednou z věcí, které dělají tuto sérii tak zajímavou. Další lákadlo představuje i rozvoj Kósejova charakteru, který se čtenáři mění doslova před očima.

Kromě silného příběhu a hrdinů mohou čtenáři využít i interaktivního obsahu, který první svazek nabízí. V několika částech knihy naleznou QR kód, který je po naskenování přenese na odkaz, na kterém si mohou poslechnout skladbu, o které se v příběhu zrovna mluví. Zábavnou a snadnou cestou se tak i obyčejní laici, co se týče vážné hudby, mohou obohatit a přiblížit svým oblíbeným postavám. Komu se nechce čekat na druhý svazek, může také zabrousit na Netflix a pustit si anime adaptaci, která je ukončená a má 22 dílů.

Tvá dubnová lež je ideálním čtivem pro milovníky citlivých příběhů o dospívání, vážné hudbě, ztrátě a radosti ze života.

  • Naoši Arakawa: Tvá dubnová lež 1 (Tvá dubnová lež 01)
  • Nakladatelství CREW, 2023
  • překlad: Anna Křivánková
  • 228 sran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
23. června 2023, Kateřina Kopišťová

Tvá dubnová lež 01

Tvá dubnová lež 01
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč