Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Osud Tearlingu – Poslední bitva přichází. Kdo přežije?, Erika Johansenová: Osud Tearlingu (Královna Teralingu 3)

Johansenová Erika: Královna Tearlingu 3 - Osud Tearlingu

Teprve osmnáctiletá Kelsea toho za svůj poměrně krátký život zažila už dostatek. Z prosté venkovské dívky, která snila o knihách, se z ní najednou stává sebevědomá mladá žena. Královna, která má v rukou životy svých poddaných. Z kdysi vzkvétající utopie Wiliama Teara zbyly jen zbídačelé trosky. Nyní je navíc mladá panovnice ve vězení své největší sokyně, Rudé královny. Přežít všemožné útrapy jí pomáhá bohulibá myšlenka, že svou obětí získala pár let svobody pro zemi, která ji je ze všech nejbližší. Už nehrozí žádné otroctví, které by od sebe odtrhávalo rodinné příslušníky.

Jenže se zdá, že dívce není dopřána ani chvíle klidu. V jejích vizích ji totiž pronásledují stále další a další noční můry, které jí vyjevují neblahou pravdu. Pravdu, jež dlouho dobu zůstávala v zapomnění. Vypadá to, že temné síly, které se kdysi zmocnily otce zakladatele celého společenství, se nyní opět probudily k životu, prahnou po krvi a pomstě. Bitva je na spadnutí a jak to tak vypadá, po jejím skončení už nic nebude jako dřív.

Po dlouhé době, která následovala po vydání druhého pokračování a byla protknutá nejedním odkladem závěrečného dílu, konečně nastalo vyvrcholení. Trilogie o mladé královně a ideálním světě se konečně uzavírá. Dokáže Kelsea čelit problému, který daleko přesahuje její vnímání? Odhalí svůj pravý úděl dřív, než bude pozdě? Apokalypsa přichází pomalu, ale jedno je jisté, zlo se blíží!

Bezpochyby lze konstatovat, že pilotní postava je hlavním tahounem celého příběhu. Na rozdíl od ufňukaných, zamilovaných a rozkošně sladkých hrdinek, které tvoří typický stereotypní model young adult žánru, oplývá tahle mladičká královna charakterem, vytrvalostí, srdcem na pravém místě, ale především mozkem a schopností logicky uvažovat, což z celého dílu dělá více než klasický příběh pro mladé čtenáře.

Erika Johansenová v pěti bodech

  1. Erika Johansenová vyrostla v San Franciscu.
  2. Vystudovala univerzitu Swarthmore.
  3. Pracovala jako advokátka.
  4. Mezi její oblíbené spisovatele patří Stephen King, William Faulkner a Sara Paretsky.
  5. Královna Tearlingu je její literární prvotinou.

Další velkou zvláštností, jež není na první pohled patrná, je poselství, které autorka do svého díla vštepuje. Obraz moderní společnosti, touhy po lepším světě a lidské chamtivosti, která má tu nepěknou schopnost zadupat i tu nejlepší myšlenku. Vzkvétající svět zkrátka nemůže vzniknout uprostřed hamižnosti, touhy po moci a ideologických teorií, které jsou pro lidstvo jako takové značně typické. Jedná se sice o fantasy příběh, vězte ale, že je více nadčasový a pravdivý, než by se na první pohled mohlo zdát.

Erika Johansenová je navíc skvělou vyprávěčkou. Bravurně popisuje jak prostředí bojové vřavy, tak i klidnější scenerie. Celá kniha je navíc rozdělena do několika částí a opět se tu střídá minulost a přítomnost. To, co by se na první pohled mohlo zdát jako lehký zmatek, tak ve svém konci do sebe skvělé zapadne jako díl skládačky a vy se nestačíte divit. Konec je totiž mírně řečeno šokující a opravdu nečekaný.

Závěrem lze jen konstatovat, že pokud si libujete v nevšedních příbězích a hledáte něco netypického, co se vymyká v rámci mainstreamu, nelze než vám celou sérii doporučit. Jistě budete více než spokojení.

  • Erika Johansenová: Osud Tearlingu (Královna Teralingu 3)
  • Euromedia Group, 2018
  • Překlad: Veronika Volhejnová
  • Obálka: Kateřina Starková
  • 485 stran, 359 Kč (v e-shopu Fantasye již za 323 Kč)
30. března 2018, Anastasja Vištalová

Královna Tearlingu 3 - Osud Tearlingu

Královna Tearlingu 3 - Osud Tearlingu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 359 Kč 323 Kč