Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Osud bohů visí na vlásku. A Antibohyně je jediná, kdo rozhodne, Kendare Blake: Antibohyně (Válka bohů 1)

Blake Kendare: Antibohyně 1

V mnohých kulturách jsou bohové středem všeho – mají neomezenou moc a lusknutím prstu mohou zničit cokoli, na co jen pomyslí. V dobách dávno zapomenutých byli nesmrtelní a uctívaní. To dnes ale už neplatí. Nikdo si na ně již nevzpomíná a jejich zlatý věk pominul. Může existovat svět bez bohů?

Athéna společně s Hermem cestují Amerikou a snaží se najít věštkyni, která jim pomůže odvrátit jejich smrt. Zatímco začínají uvnitř Athény rašit pírka, která ji pomalu, ale jistě zabijí, Hermes umírá krutým a ještě bolestivějším způsobem – požírá jej jeho vlastní tělo. Po návštěvě tety Démétér, která jim poradila, kde věštkyni z dob trojských najít, jejich cesty směřují do malého a bezvýznamného městečka, které ukrývá jejich záchranu. Nikdo ale nemohl tušit, že tento „soumrak bohů“ s sebou přinese něco horšího. Bohové se bojí, a proto jsou schopni udělat cokoli. Dokonce i rozpoutat válku, kdy proti sobě budou čelit sourozenci či samotní rodiče…

Kassandra si žije naprosto normální život – studuje na střední škole, má kluka Aidana a kromě vidin, které ji trápí již od dětství, je se svým osudem spokojena. Své schopnosti se nebojí, ba spíše naopak. Ve škole je známá díky tomu, že dokáže odhadnout, jaké bude počasí, či padne-li na minci panna, nebo orel. Je smířená s tím, že v den jejích osmnáctých narozenin přijde o svou moc.

Vše se ale změní v okamžiku, kdy se v jejích vizích začnou objevovat opravdové záblesky budoucnosti, ve kterých figurují bohové. Tato vidina strhne lavinu událostí, která se nikdy neměla stát – Kassandra se dovídá, kým bohové jsou, jaké mají plány a zjišťuje své vlastní tajemství, které se váže k její duši. Je pouze otázkou času, než si pro ni jedna ze stran přijde. Nikdy by nevěřila, že právě ona bude ta, kdo započne válku bohů.

Osud jde svou vlastní cestou nehledě na to, jestli je něco spravedlivé, nebo ne. – str. 232

Řecká mytologie je doslova napěchovaná božstvy, hrdiny a slavnými bitvami. Je plná spravedlivých, ale i nespravedlivých potrestání, bratrovražd a krve. Není se tedy čemu divit, že někteří z autorů jsou odhodláni aspoň střípek z těchto pověstí převzít, zpracovat jej a vytvořit tak příběh protkaný špetkou tajemství. Nyní si tuto výzvu na svá bedra vzala Kendare Blake. Ta už ve svém předešlém díle – dvojici knih Anna krví oděná a Dívka z nočních můr – ukázala, že se nebojí ukázat čtenářům, že si svůj post mezi spisovateli zaslouží. V Antibohyni připojila k nebezpečným dobrodružstvím a antickým bohům dychtícím po krvi svůj oblíbený prvek, brutální scény a nádech nebezpečí snad na každé druhé stránce.

Kendare Blake v pěti bodech

  1. Kendare Blake žije a pracuje ve Washingtonu.
  2. Pochází se Severní Korey, ale byla vychována v USA.
  3. Vystudovala obor kreativní psaní na Middlesex University v Londýně.
  4. Zajímá se o řeckou mytologii.
  5. Je veganka a na silnici brzdí auto kvůli přebíhajícím zvířatům.

Antibohyně patří do záplavy young adult literatury, která nyní vládne knihkupectvím. Kassandra je sice studentkou střední školy, ale nemůže se řadit mezi mlaďoučké a naivní hrdinky. Během čtení si totiž mnozí rychle uvědomí, že právě ona je postavou, která by měla jít všem příkladem – nebojí se odporovat, nevěří v předem určený osud a dokáže se postavit dokonce i bohům. Její charakter se během příběhu dále profiluje, a je tudíž více než jasné, že ke konci má naběhnuto na titul drsné a odhodlané hrdinky.

Navzdory zaškatulkování do young adult ale také autorka porušila pár obvyklých pravidel. Hlavní hrdinka se v průběhu děje nezamiluje do dokonalého kluka, ale svého milého již má, a tak mnozí čtenáři zůstanou ušetřeni často bezduchých popisů pocitů. Každá z postav skrývá nějaká tajemství, i když o nich zrovna třeba neví, a mnohá z odhalení jsou opravdu nečekaná.

Kendare Blake spojila několik osvědčených prvků, které jsou v knihách velice oblíbené – romantiku, thrillerové prvky, mytologii a magii. A samozřejmě bohy, kteří umírají a vzpomínají na své slavné doby, stejně jako litují svých chyb. Tedy, aspoň někteří.

Antibohyně je jednou z dalších povedených a příjemných knih americké spisovatelky Kendare Blake. Nejen, že v jedné knize dokázala spojit hned několik prvků, ale taktéž použila svůj vytříbený vkus vyprávění, který dokáže v mnohých případech příběh výrazně oživit. Pokud hledáte knihu, u které se budete bát o hlavní hrdiny, obdivovat je, nebo s nimi prožívat jejich dobrodružství, bude pro vás první díl série Válka bohů pravou volbou. Na druhou stranu, pokud se vám nelíbila již Anna krví oděná, Antibohyně vám také neučaruje, protože styl Kendare Blake se už nezmění.

  • Kendare Blake: Antibohyně (Válka bohů 1)
  • Baronet, 2014
  • překlad: Andrea Vašíčková
  • obálka: Alejandro Colucci
  • 312 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
24. května 2014, Filip Faja

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Antibohyně 1

Antibohyně 1
299 Kč 269 Kč