Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Odhalí Sparrow tajemství ohnivých pegasů?, Rebecca Lisle: Tajemství ohnivých pegasů (Tajemství ohnivých pegasů 1)

Lisle Rebecca: Tajemství ohnivých pegasů

Sparrow v den jedenáctých narozenin propustí ze sirotčince. V doprovodu svého věrného kocoura Rošťáka překoná bažinu, která se nachází mezi ní a městem Stollenback. Právě tam chce zjistit něco o svém původu a začít nový život. A právě ve chvíli, kdy si myslí, že vše špatné už má za sebou, se střetává s krutou realitou. Ve městě na sirotky nikdo nečeká. A navíc se tu ztrácejí ohniví pegasové, jejichž slzy mají mít léčivou moc.

Nečekaně ji podá pomocnou ruku dívka Gloriana, která tu žije už několik let a zná každou městskou uličku. Dříve taky žila na ulici, Sparrow si hned oblíbí a poskytne jí přístřeší nad hlavou v zapadlé budově školy, kde bydlí ještě další dívky bez domova. Vypadá to, že se všechny poctivě živí výrobou sirek, ale Sparrow brzy odkrývá jejich tajemství. To, co prodávají navíc, je jasotřpyt pegasů. Ukrývá se v něm magie těchto ušlechtilých tvorů, a když o všechen přijdou, umírají. Dokáže je Sparrow zachránit?

Hlavní hrdinka je sice mladá, ale velmi chytrá a všímavá. Vždy si ví rady, a když náhodou ne, je tu pro ni Rošťák, který ani chvilku nepůsobí jako obyčejná kočka a u něhož by čtenáře ani v nejmenším nepřekvapilo, kdyby promluvil. Sparrow má kromě šikovných rukou i dobré srdce, takže myslí nejdřív na ostatní a až potom na sebe. A vždy si dokáže udržet dobrou náladu, kterou pak přenáší na své okolí.

Rebecca Lisle v pěti bodech:

  1. Narodila se ve Velké Británii v městě Leeds a pochází z umělecké rodiny.
  2. Vystudovala botaniku, a pak pracovala na zkrácený úvazek, aby měla čas na psaní.
  3. Zlomovým okamžikem pro ni byla publikace povídky v časopise.
  4. Zaměřuje se hlavně na knihy pro děti, kterých napsala již více než 20.
  5. S tématem ohnivých pegasů se setkáváme už v její knize Závod o stříbrný meč, která vyšla v češtině v roce 2014.

Kniha ze začátku působí velmi pohádkovým dojmem, už jen díky rozdělení postav na dobré a zlé. Ty se však v průběhu začnou vyvíjet a měnit. U některých se i mezi řádky objeví vysvětlení, proč se chovají daným způsobem – mezi ty patří například paní Knipová z Útulku u Knipové a Pynche, kde Sparrow vyrůstala, byla v dětství týraná a nyní týrala své svěřenkyně v sirotčinci. A lze zde nalézt i řadu dalších zajímavých charakterů, které mnohdy v knize dostaly jen malý prostor.

Bude to dáno i tím, že se nejedná o sérii, ale ucelenou knihu. Příběh je proto plynulý a dynamický, čemuž pomáhají i krátké kapitoly, které jsou psané v ich-formě a vyprávěné většinou z pohledu hlavní hrdinky. Autorka také často používá různá přirovnání a podrobné vnější i vnitřní charakteristiky postav. Děj se odehrává v magickém světě, který není nijak podrobně popsán, a některé věci zůstanou čtenáři nezodpovězené úplně – navzdory uzavřenému konci tu tedy zůstává prostor pro případné pokračování.

  • Rebecca Lisle: Tajemství ohnivých pegasů (Tajemství ohnivých pegasů1)
  • Albatros, 2016
  • překlad: Petra Nagyová
  • 304 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
27. února 2017, Ivana Scholzová

Tajemství ohnivých pegasů

Tajemství ohnivých pegasů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 269 Kč 242 Kč