Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ocelové srdce: Jak z tuctového příběhu o superhrdinech udělat majstrštyk, Brandon Sanderson: Ocelové srdce (Zúčtovatelé 1)

Sanderson Brandon: Ocelové srdce

Brandon Sanderson je spisovatel mnoha talentů, což jsme si už dokázali i v českém překladu. Ocelové srdce je autorův odskok k nenáročné literatuře o superhrdinech, která značně připomíná komiksy od DC a Marvelu a cílí především na dospívající chlapce. Jenomže to dělá s kouzlem sobě vlastním.

Nenechte se mýlit, Ocelové srdce není zázračným výkvětem světové literatury. Ani tak talentovaný autor jako Brandon Sanderson nedokáže udělat z pár obyčejných cihel pohádkový hrad. Dokáže ale místo toho postavit pevný a útulný domek, který vám nespadne na hlavu. Pokud proto jeho nejnovější český překlad budete vnímat jako oddechový superhrdinský příběh, který musí nutně pracovat se stereotypy, budete překvapeni, jak zajímavě si s nimi autor pohrává.

Celý příběh začíná vyhraněnou scénou, v níž malý chlapec sleduje na vlastní oči vraždu svého otce a přísahá si pomstu. Smrt přišla z rukou titulního Ocelového srdce, tedy člověka, který podobně jako řada dalších v nedávné době získal, nikdo neví jak a proč, vlastnosti kdysi náležící jen komiksovým superhrdinům. Jenomže absolutní moc korumpuje absolutně, a tak se z Výjimečných, jak se jim říká, stala monstra, která obyčejným lidem vládnou jako otrokáři.

Ocelové srdce poté ovládl celé Chicago a stal se nejmocnějším Výjimečným na kontinentě. Malý a inteligentní David mezitím vyrostl a celá léta shromažďoval informace, jak vraha zastavit. A teď se mu konečně naskytla příležitost, když do města dorazila skupina Zúčtovatelů, lidských rebelů, kteří se mocným jedincům se superschopnostmi nebojí postavit.

Čím víc archetypů, tím víc Adidas

Zní vám shrnutí výchozí situace jako jedno velké klišé? Však jste byli varováni. Ocelové srdce skutečně je příběh, který jako kdyby vypadl z komiksu. Začíná vypjatou scénou a pokračuje jako přímočará akční jízda od začátku do konce, v níž má David jen trojjedinou motivaci: pomstít se, zastavit ústředního záporáka a zadupat jeho kosti do prachu. Děj se příliš neloudá, maximálně natolik, aby hrdinové nabrali síly a vyměnili si pár klíčových informací. Nechybí popisy supermoderních zbraní a superschopností Výjimečných.

Jak opět diktuje klišé, hlavní postavou je charismatický outsider, který má sice IQ až na půdu, ale v jistých věcech je až neskutečně naivní, takže se s ním čtenáři bezpečně ztotožní. Výčet postav obsahuje odtažitou sexy kočku, do níž se hrdina zabouchne, hloubavou otcovskou figuru nebo hláškujícího svalnatce, který je chytrý takovým tím způsobem hloupoučkých omezenců, jací si zaslouží náš respekt. A zapomenout se nesmí na tvrdého a vychytralého záporáka, který vraždí na potkání. Prostě banda stereotypů a archetypálních hrdinů.

Klíšé versus Sanderson

Nejkouzelnější na tom ovšem je, jak si s tím vším Brandon Sanderson hraje. Jeho postavy mají hloubku a pevně danou roli v příběhu, kterou dotváří jejich přesně popsaná motivace. Jeho příběh okořeněný několika dějovými zvraty je výjimečně čtivý, a to nejen v akčních momentech a v dialozích, ale i ve chvílích klidu, kdy hrdinové nakousnou filozofické a etické otázky, před nimiž ve svém fiktivním světě stojí. To zase hraje na city dospívajících čtenářů, protože i hlavní hrdina musí na stránkách románu fakticky dospět.

Brandon Sanderson v pěti bodech

  1. Brandon Sanderson se narodil 19. prosince 1975 v Lincolnu ve státě Nebraska.
  2. V roce 1994 začal studovat biochemii, posléze však dal přednost studiu angličtiny a tvůrčího psaní na Brigham Young University, kde do dnešní doby pravidelně vyučuje.
  3. Sandersonovým prvním literárním počinem byl román Elantris (2005), zanedlouho poté následoval první díl ze série Mistborn – Finální říše (2006).
  4. V roce 2007 vyšel druhý díl Mistbornu (Pramen povýšení) a ve 2008 třetí Hrdina věků. Souběžně s Mistbornem psal Sanderson také fantasy pro mládež o chlapci Alcatrazovi, který má talent vše rozbíjet.
  5. V roce 2010 rozepsal autor novou sérii – Archiv Bouřné záře. Prozatím v češtině vyšel pouze první díl (Cesta králů). Sanderson byl také vybrán vdovou po Robertu Jordanovi k dokončení jeho série Kolo času.

A i autorův svět je typicky sandersonovsky propracovaný – třebaže se nikdy nedozvíme, proč vlastně Výjimeční schopnosti dostali a co s tím má co společného pozemská fyzika (ne že by to oddechový příběh o superhrdinech potřeboval), autor toho odhalí hodně na to, aby celý systém dával smysl. Navíc je velmi příjemné, že máme přesně tolik informací kolik David, a tak můžeme jeho ich-formou vyprávěným příběhem kráčet spolu s ním, bok po boku. Ke všem ostatním složkám tak má Ocelové srdce ještě detektivní rovinu, protože hlavní hrdina vlastně do poslední chvíle neví, co je příslovečnou Achillovou patou jeho nemesis.

Svěží a neskutečně čtivé

Brandon Sanderson tak českým čtenářům ukazuje další ze svých mnoha spisovatelských tváří. A navzdory tomu, že se rozhodně nejedná o jeho nejlepší dílo, jde o velmi svěží a neskutečně čtivé zpracování klasického superhrdinského příběhu, jaké dnes ve věku marvelovských Avengers a Agents of S.H.I.E.L.D. prostě táhnou. Jen kdyby se dalo něco udělat s tou generickou obálkou a korektorskými kiksy českého vydání.

  • Brandon Sanderson: Ocelové srdce (Zúčtovatelé 1)
  • Talpress, 2015
  • překlad: Petr Miklica
  • obálka: Trilabit 2015
  • 382 stran, 269 Kč (v e-shopu Fantasya již za 242 Kč)
27. května 2015, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Ocelové srdce

Ocelové srdce
Vložit do pytle na zboží  Koupit 269 Kč 242 Kč