Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Občas je i romantika strašidelná, Lauren Blackwood: Za prokletými zdmi

Blackwood: Za prokletými zdmi

Andromeda je mladá dívka, která pracuje jako debtera. Jejím denním chlebem je zbavovat místa zla. A ač schopná, nemůže si zatím stěžovat na přepych a bohatství. To se ale může alespoň částečně změnit. Stačí, když zbaví dům Magnuse Rochestera prokletí. Zvládne dokončit práci, na kterou nestačilo hned několik mnohem zkušenějších debter? A co na to její srdce?

Andromeda si bohužel nemůže příliš vybírat. S jednou kapsou prázdnou a druhou děravou, nezbývá jí než pokusit se o nemožné. A zakázka od pana Rochestera se zdá být vysněnou prací, díky níž získá nejen nezanedbatelnou finanční odměnu, ale i tolik potřebné doporučení, které by jí otevřelo dveře k dalším bohatým (a pravděpodobně alespoň trochu prokletým) domům. Jenomže každý vysoký zisk s sebou nese i náležitá rizika.

Debtera se při vymýtání Oka zla může velmi snadno stát jen další obětí. A obrovské sídlo Rochesterů je doslova zamořeno zlem. Kromě mladého pána zde přebývá jen hrstka vyděšených sloužících, přičemž dům se pečlivě stará o postupné snižování jejich stavů. A pak je tady samotný majitel nemovitosti, jehož místy excentrické chování Andromedu neodolatelně přitahuje. Motivace uspět tak nabývá dalších rozměrů, které nemají pranic společného s touhou po finančních jistotách. Ty jsou jaksi příjemným bonusem. Pokud tedy Magnus přežije. Oko zla nezmizí jen proto, že si to nějaká dívka z celého srdce přeje. Ani pro vzájemně opětované city emočně rozervaných protagonistů. Postupem času se ukazuje, že tato zakázka by mohla být nejen osudovou, ale i osudnou.

Lauren Blackwood ve třech bodech

  1. Jde o americkou spisovatelku s jamajskými kořeny.
  2. Kromě psaní ráda hraje na housle.
  3. V současné době žije ve Virginii.

Co se stane, dáte-li dohromady strašidelný dům v poušti, prokletého (a atraktivního) mladého boháče a dívku zoufale potřebující práci? V takové kombinaci není otázkou, jestli v sobě dva naleznou zalíbení, ale kdy si to uvědomí, případně jestli se jim podaří překonat všechny (nad)přirozené nástrahy. Lauren Blackwood zpočátku věnuje pozornost hlavně samotnému domu. Stejno jako hlavní hrdinka, která sem ostatně právě z tohoto důvodu přišla. Na ohlížení se po zaměstnavateli není čas. Alespoň dokud nad ním visí Oko zla. Dá se předpokládat, a samotná knižní anotace to slibuje, že dojde i na zamilované pohledy, nicméně práce má přednost před vším ostatním.

Autorce se v prvních pár kapitolách daří demonstrovat, jak velkým nebezpečím je toto konkrétní prokletí pro všechny, kdo v domě přebývají. Postupem času se nicméně do všudypřítomných hrozeb stále víc vkrádají pochyby. Je správné vidět v pánovi domu pohledného muže? Co mohou znamenat jeho narážky a občasné koketování? Je doopravdy zasnoubený s tou povrchní sestrou jeho nejlepšího přítele? Ano, stále zde figuruje prokletý dům a hrozba tragické smrti, ale místy jako by na tom již vůbec nezáleželo.

Nevýhodu romanticky laděných knih představuje jejich předvídatelnost. A je opravdu škoda, že autorka nechtěla podniknout něco, čím by tento stereotyp rozbila. Protože jakmile se dva hlavní hrdinové zamilují, ukáže se, že nejde o jedinou dvojicí spojenou věčnou nákloností. Najednou je více než jasné, co všechno se ještě musí stát, než se dolistujete na konec. Ten je samozřejmě náležitě hořkosladký, a kdyby nebyl vidět téměř od poloviny příběhu, měl by snad i náležitou hloubku.

Román Za prokletými zdmi vám pomůže strávit několik hodin čtením, aniž by se na vás jeho obsah jakkoli podepsal. Což není špatně, jen kdyby nebylo (zejména v prvních kapitolách) patrné, že autorka by s tímto námětem dokázala mnohem víc.

  • Lauren Blackwood: Za prokletými zdmi
  • Host, 2022
  • Překlad: Alžběta Kalinová
  • 317 stran, 379 Kč
26. dubna 2023, Tomáš R. Tokoš