Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

O Včelí královně, Laura Rubyová: Včelí královna

Rubyová Laura: Včelí královna

Ahoj, jmenuju se Finn a jsem jednou z hlavních postav počinu Laury Rubyové, který můžete znát pod názvem Včelí královna. Laura mi věnovala pouze půlku knihy, druhá část se totiž zaobírá příběhem Rózy. Róza byla milá polská dívka, kterou jsme s bratrem u sebe ubytovali. Nikdy nám neřekla, co se jí stalo a proč k nám přišla. Prostě tam byla. Můj život není nijak zajímavý, jsem jen obyčejný venkovský kluk. Alespoň jsem si to vždy myslel.

Náš život na vesnici je pro mnohé z vás asi zvláštní, kalendářní měsíce totiž kromě klasických názvů také přejmenováváme podle různých potravin. Na začátku knihy vám prozradím přezdívky měsíců od května do srpna, ale víc jich znát nepotřebujete. Příběh kromě mě vypráví také Petey, holka od včel, co vyrábí se svou mámou výtečný med! Trochu prostoru dostane i můj brácha Sean a nakonec je tu i výše zmíněná Róza. Střídáme se nepravidelně, jako kdybychom ti to vyprávěli večer u táboráku, se sušenkami a medem v ruce. Nejnapínavější jsou asi Róziny části, protože přece jen je to cizinka a dostala se do spárů Strašáka. Viděl jsem ho a vypadal hrozivě, takže se nelekni. V jeho moci jsi totiž celou dobu v nevědomí, a pokud na něco přijdeš, tak budeš stejně brzy vyveden z omylu.

Moje kapitoly by tě možná mohly trochu nudit, ale zkus pochopit, že já si své chyby nevybral dobrovolně. Můj život je obyčejnější, předvídatelnější a možná i nezajímavý, ale i já jsem byl svědkem tajemností. Když jsem viděl Strašáka na vlastní oči, hned jsem věděl, že to je ten, kdo unáší dívky v Kostispárách. Ovšem nikdo mi nikdy nevěřil.

Řekl bych, že náš život je celkem nepředvídatelný, tajemný a občas i nesmyslný. Vy, kteří náš příběh čtete, nemůžete tušit, co najede na dalších stranách, ale to jsme nevěděli ani my. Laura má svůj styl psaní a určitě ovlivnil náš příběh i on. Záleží jen na vás, jak náš svět pochopíte a zda vám bude vyhovovat.

Všechny obyvatele v Kostispárách spojují různá tajemství, záhady a ztráty. Možná právě tady se můžou čtenáři mého příběhu rozdělit na dvě skupiny. Může na vás padnout zklamání nebo naopak budete ohromeni. Každý můj život vidí jinak a já si myslím, že oba pohledy jsou přijatelné. Základní myšlenku příběhu byste měli pochopit, ať už patříte do jakékoliv skupiny.

Možná vám bude připadat zvláštní, že odmala slyším mluvit kukuřici. Věřte mi, já to také nechápu a nevím co s tím. Je to asi stejné, jako když jsem viděl únosce Rózy. Snažil jsem se ho popsat, ale nikdo mi nikdy nevěřil. A proč mi nikdo nevěřil? Protože neumím popsat jeho obličej. Jenže já opravdu nevím, jak vypadal. Jeho styl chůze byl velmi netypický, stejně jako jeho oblečení, ale řekli mi, že tohle k jeho chycení nepomůže. Co se mnou jenom je?

Můj život není snadný k pochopení. Laura Rubyová díky mně vyhrála dvě knižní ceny, jednu v roce 2015 a druhou napřesrok. Svůj příběh bych doporučil někomu, kdo má rád záhady, tajuplno, mystično a detektivní prvky. Jestli vám to nakonec nebude dávat smysl, nebojte se o tom mluvit!

  • Laura Rubyová: Včelí královna
  • Fragment, 2016
  • překlad: Kryštof Herold
  • obálka: Kamila Flonerová
  • 286 stran, 289 Kč (v e-shopu Fantasye již za 260 Kč)
20. února 2017, Kamila Margietová

Včelí královna

Včelí královna
289 Kč 260 Kč