Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

O městě, které dostalo zpět své ztracené jméno, Laini Taylorová: Múza nočních můr (Snílek Neznámý 2)

Taylorová Laini: Snílek Neznámý 02: Múza nočních můr

Neznámý býval léta stínem v životě jiných. Bezejmenný sirotek bez rodičů i historie. Jen jeho slepá víra a umění vidět všechno v lepším světle ho zavedli na velkolepou cestu do Pláče, tajemné obchodní metropole, která již staletí přežívá ve stínů bohů. Až na tomto magickém místě si Lazlo konečně na plnou uvědomuje svou existenci i tiché souznění, které ho poutá k mocnému božskému kovu. Odhalí v sobě nadpřirozené schopnosti, ale každá moc si žádá cenu, a ta jeho je opravdu vysoká.

Chlapec po dlouhé existenci bez lásky konečně potká dívku svých snů. Krasavici s modrou kůží. Jejich idylka ale nemá dlouhého trvání. Sny a skutečnost jsou od sebe mnohdy opravdu velmi daleko. Smrt přichází nepozorovaně, odnáší si duše blízkých na věčnost, do černé nicoty, odkud není cesty zpět. A přesto Sarai není tak docela ztracená, její esence, duch toho, čím bývala zůstal na zemi. Jenže tahle forma bytí není zadarmo. Dokáže v sobě hoch potlačit své svědomí a obětovat tisíce nevinných, jen aby zachránil svou milovanou? Anebo navždy zůstane s ranou v srdci? Tichý kluk s nosem v knize je pryč, teď je tady muž, který musí učinit rozhodnutí, jež navždy změní koloběh dějin.

Múza nočních můr je druhým a zároveň závěrečným dílem objemné duologie. Již prvotina této autorky vzbudila ve čtenářské komunitě nemalé diskuze, jedni dílo milovali a vychvalovali do nebes, druzí jejich názor nesdíleli. Za všechno může jazyk, kterým je specifická nejen její předchozí tvorba, ale i celé toto dílo. Nese v sobě totiž nádech poetičnosti a jakéhosi kouzelného neznáma. Atmosféra mýtických bytostí i tajemných světů na vás tak doslova dýchá z každé jednotlivé stránky. Obvyklá er-forma, která se zde zas a znovu objevuje coby hlavní vyprávěčský nástroj, výše zmíněný pocit pouze umocňuje.

Laini Taylorová v pěti bodech

  1. Dcera kostí a dýmu nebyla její prvotina, knihy jí vycházejí už od roku 2004.
  2. Je vdaná za ilustrátora Jima DiBartola, který doplnil obrázky k její knize Lips Touch: Three Times.
  3. Na všech skutečných místech, o kterých píše, byla, jako třeba v Paříži nebo Marakéši.
  4. Sklidila několik ocenění, např. New York Times Notable Choldren’s Book a práva na Dceru kostí a dýmu byla prodána do více než dvaceti zemí.
  5. Žije v Oregonu s manželem a dcerou Clementine Pie.

Zatímco pilotní postavy zůstávají beze změny a jsou přesně takové, jaké je čtenář očekává, tedy milé ale i otravné a někdy až přehnaně důvěřivé, tak vedlejší protagonisté si prochází velkými proměnnými. Kromě starých známých, s nimiž se máte možnost potkat ve dvou dějových liniích – v klasické „citadelské“ a „městské“ – přibývá i další příběhová odbočka, která má za cíl objasnit, jak to celé vlastně začalo.

Vyjma filozofických úvah a barvité práce se slovy však Lani Taylorová servíruje svým příznivcům taky vrchovatou porci napětí a nečekaných zvratů, které ovšem působí naprosto přirozeně a celistvý bájný kontext jen doplňují o zcela nový rozměr. Oproti předcházející knížce ubylo zdlouhavých popisných pasáží, jež nahradily mnohem populárnější živé dialogy, které pouze napomáhají k propojení čtenáře a dějové linie. A tak, ač by se mohlo zdát, že dětští hrdinové pozvolna dospěli ke svému šťastně až na věky, otevřený konec předurčuje vyhlídky na možné znovuzrození tohoto konceptu.

Jestliže vás unavují klasické fantaskní kádry a rádi byste zakusili něco nového, neostýchejte se, nerozmýšlejte příliš dlouhou dobu a dejte spisovatelce šanci. Dostanete skvělé čtení s milými hrdiny i výrazným exteriérem, který se vám na dlouho dobu otiskne v paměti. Tuto snovou knihu totiž jen tak z hlavy nevyženete!

  • Laini Taylorová: Múza nočních můr (Snílek Neznámý 2)
  • CooBoo, 2019
  • Překlad: Adéla Špínová
  • 464 stran, 369 Kč (v e-shopu Fantasye již za 332 Kč)
29. listopadu 2019, Anastasja Višťalová

Snílek Neznámý 02: Múza nočních můr

Snílek Neznámý 02: Múza nočních můr
369 Kč 332 Kč