Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nový spin-off J. R. Ward zavádí čtenáře do upířího vězení, J.R. Ward: Šakal (Bratrstvo černé dýky - Vězeňský tábor 01)

big_sakal-EIn-474677

Nyx se vydává na záchrannou misi, která ji může stát její vlastní život. Vydává se do upířího vězení, jehož poloha byla skryta po celá staletí. Cesta tam není až tak složitá, ale najít svoji sestru a vyváznout živa, to je úkol, na který Nyx sama stačit nebude. Během cesty ale potkává vězně, který může být její spásou… nebo samotným osudem. Šakal totiž zjevně není tím, čím se zdá být, a přestože mu Nyx nemůže věřit, pudy předčí zdravý rozum.

Před padesáti lety byla její nejstarší sestra uvězněna a Nyx je přesvědčena, že se tak stalo neprávem. Když shodou okolností narazí na mladíka na útěku, naskytne se jí neopakovatelná šance. Mladík jí prozradí polohu přísně tajného vězeňského tábora. A Nyx se rozhodne, že zjistí, co se s její sestrou stalo, a to za každou cenu.

Šakal je v táboře už tak dlouho, že si vůbec nepamatuje nic ze svobody, jakou kdysi znal. Padl do vězení a jeho život skončil. Naučil se „žít“ ve vězení, nebo spíš přežívat. Apaticky procházel nekonečnými chodbami tábora a přestal se zajímat o čas a venkovní prostor. Alespoň do chvíle, než narazil na někoho, kdo ve vězení neměl co dělat. Žena. Upírka. Zbrklá, mladá, plná energie a rozhodnutá splnit misi, která pro ni bude znamenat sebevraždu. Neexistoval důvod, proč by ho měla zajímat a přesto… přesto jako by se znovu probudil.

J. R. Ward je autorkou série Bratrstvo černé dýky, která se v průběhu let rozrostla do ohromných rozměrů, a to včetně několika různých, ať už vydaných či připravovaných, spin-off sérií. A Šakal je úvodní knihou jedné z nich.

Spisovatelka je známá svojí schopností psát velmi čtivě a příjemně, umí čtenáře okamžitě vtáhnout do děje a dokáže „omáčku“ děje pojmout tak, že je zajímavá a i srdcervoucí. Její svět je dokonale propracovaný, soběstačný a promyšlený. Za ta léta vytvořila něco, co úspěšně dýchá na pozadí naší reality.

Příběh ústřední je ovšem opět… stejně jako v posledních dílech Bratrstva černé dýky… trochu nezapamatovatelný. On je zlomený vězeň, který to s životem vzdal, ona mladá a zbrklá. Stačí jim jediný pohled a bum, je z toho láska jako trám. Svoje kouzlo i vášeň vztah Šakala a Nyx samozřejmě má, ale stále se zdá, že autorka se nesnaží jít s postavami tolik do hloubky, jako tomu bylo před lety na začátku hlavní série.

Na rozdíl od stále se opakujících dílů Bratrstva černé dýky, ve Vězeňském táboře fanoušci doopravdy dostávají něco nového. Vězení je velmi zajímavé, jeho chodby, funkčnost, Úl, vedlejší postavy a všechno to tajemno, co se zatím skrývá, čtenáře navnadí. To je Ward, která promýšlí každý detail a servíruje atmosféru, která jednoznačně funguje. Možná je až na škodu, že do nové série musela zakombinovat další příběhovou linii jednoho z Bratrů – ačkoliv tentokrát se jedná jen o minulost – což trochu vylučuje ze čtení nové čtenáře.

Pokud však nový čtenář chce začít číst Šakala, nemusí se bát. Možná bude trochu ztracený ve světě, který existuje už tolik let, ale se může pustit směle do toho, ostatně příběhově nejsou Bratři tentokrát až tak důležití, podobně jako v jiných spin-off sériích od Ward. A pro fanoušky… nezbývá než provolat hurá, však je to zase trochu nového a autorka se sérií zjevně nekončí.

  • J.R. Ward: Šakal (Bratrstvo černé dýky – Vězeňský tábor 01)
  • Baronet, 2021
  • Překlad: Jana Pacnerová
  • Obálka: Emil Křížka
  • 352 stran, 379 Kč (v e-shopu Fantasye již za 341 Kč)
21. července 2022, Nela Libovická

Bratrstvo černé dýky - Vězeňský tábor 1: Šakal

Bratrstvo černé dýky - Vězeňský tábor 1: Šakal
Vložit do pytle na zboží  Koupit 379 Kč 341 Kč