Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nosí pláště, meče u pasu a ničeho se nebojí. Myší Hlídka z Opevněné Hůrky, David Petersen: Myší Hlídka – Podzim 1152

Petersen David: Myší hlídka

Jsou odvážné a nebojácné. Věrné a čestné. Umí bojovat, ohánět se mečem a brání bezbranné. Taková je Myší hlídka, která ve svých řadách ukrývá statečná srdce a chuť bojovat za lepší svět. A když se v jejich řadě objeví zrada a spiknutí, vynaloží všechnu sílu a odhodlání, aby ji odhalili. Nezáleží totiž na tom, s čím bojují, ale za co bojují.

Myší hlídka – Podzim 1152 je příběh tří kamarádů a nejlepších členů Hlídky. Po válce s lasičkami je období klidu a míru. Hlídka ale nemá jen za úkol bránit své druhy. Jsou to také průvodci, průzkumníci stopaři nebo počasníci. Trojice hrdinů Boris, Straš a Justýn dostanou za úkol najít ztraceného prodejce zrní. Jejich cesta a pátrání je ale zavede mnohem, mnohem dál.

Vznik Myší hlídky by se dal klidně přirovnat ke vzniku Hobita. David Petersen si stejně jako J. R. R. Tolkien prostě na kus papíru napsal: „Myši mají svou vlastní kulturu. Jsou ale příliš malé, aby se dokázaly začlenit mezi ostatní zvířata.“ A tím tento příběh začal. Petersen se ke své škrábanici časem vrátil a začal ji více rozvíjet. Nakonec z toho vznikl úplně nový svět, který má dnes už tři svazky a čtvrtý je v procesu přípravy. Příběhy udatných mladých hlodavců navíc dokázaly zaujmout natolik, že dostaly několikrát cenu Willa Eisnera a byly hodnoceny jako nejlepší nezávislá dobrodružná kniha roku 2006.

V celé řadě komiksů, které v dnešní době vychází a představují jednoho superhrdinu za druhým, bude Myší hlídka vyčnívat. Příběh se odehrává v době podobné středověku a sledujeme osudy tří členů Hlídky. Tito bojovníci ale nemají žádné nadpřirozené schopnosti. Ohánějí se meči nebo holemi. To nejdůležitější pro ně je totiž přežití, protože jako hlodavci jsou v neustálém nebezpečí. Autor, který příběh nejen napsal, ale i sám ilustroval, si dal opravdu velkou práci s vykreslením jednotlivých charakterů a také se svým vymyšleným světem.

Ne nadarmo se o Myší hlídce často mluví ve spojitosti s Pánem prstenů nebo Hrou o trůny. I prostý příběh o myších bojovnících totiž může být podaný takovým způsobem, že vás doslova uhrane. Už od prvních stran na čtenáře dýchne taková ta typická atmosféra pro fantastické příběhy. Kromě hlavního příběhu nám autor postupně ukazuje a představuje svůj svět, který by se dal připodobnit ke světu lidí. I myši mají svá skrytá útočiště, pracují, starají se o sebe, vyrábí věci. Mají ale i svou historii, své zvyky, životní hesla i legendy a bohy. Dokáží s velkou odhodlaností nejen bojovat, ale i mstít se a intrikovat.

David Petersen v pěti bodech

  1. Petersen se narodil v Michiganu a nejvíce se proslavil svou sérií Myší Hlídka.
  2. Získal titul v oboru výtvarného umění.
  3. Byl ilustrátorem animovaného seriálu Transformers.
  4. Komiksy o Myší Hlídce dostaly v zahraničí řadu ocenění.
  5. Většinu své tvorby Petersen věnuje své ženě Julii.

Samotná kresba pak vypadá trochu zastarale, ale dokonale vystihuje celý příběh. Jelikož se zápletka odehrává na podzim, převládají teplé barvy a jednoduchá, přitom detailní zobrazení. Autor se nevyhýbá i drsným scénám nebo bojům na život a na smrt. Nikde ale nenajdete přemíru násilí nebo potoky krve. Samotný příběh je pak obohacen mapami, historickými výjevy, obrazy a doplňujícími informacemi o myším teritoriu. Nechybí ani popis běžných myších řemesel nebo i galerie ilustrací.

Myší hlídka – Podzim 1152 je plnohodnotný příběh jak pro mladší čtenáře, tak i pro ty starší. Připomíná staré rytířské legendy nebo klasické fantasy příběhy. Kresba je fascinující a ruku v ruce s dobrým textem má i svou hloubku. Jednoduchá zápletka je umně zpracována a svým čtenářům dokáže dát i něco víc než jen zábavu. Bonusem navíc je pak luxusní zpracování v neobvyklém čtvercovém formátu.

  • David Petersen: Myší Hlídka – Podzim 1152
  • Comics Centrum, 2016
  • překlad: Jan Kantůrek
  • obálka: David Petersen
  • 204 stran, 699 Kč (v e-shopu Fantasye již za 629 Kč)
10. srpna 2016, Tereza Vršková

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Myší hlídka

Myší hlídka
Vložit do pytle na zboží  Koupit 699 Kč 629 Kč