Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Noirová detektivka 100 nábojů rozehraje Posmrtné blues, Azzarello Brian a Risso Eduardo: Posmrtné blues (100 nábojů 8)

Azzarello Brian a Risso Eduardo: 100 nábojů 08 - Posmrtné blues

Po krátké odbočce v minulém díle to série 100 nábojů opět roztáčí na plné pecky a vrací se v ní hlavní motiv soukromé války agenta Gravese s všemocným Trustem. Kufřík se stovkou nevystopovatelných nábojů tentokrát nese důkazy proti agentu Shepardovi a s ním rozhodně nebude lehké pořízení.

Graves se rozhodl vést další ránu proti trustu a jako obvykle nechá ten úder provést někoho jiného – tentokrát padne černý Petr na Wylieho Timese, ze kterého se po smrti přítelkyně stal ožrala a životní zkrachovanec. Ale dříve to tak nebylo a důkazy hovoří jasně – za vše může Shepard.

Jak už to tak u intrikána Gravese chodí, nic není úplně jednoznačné a příběh předvede několik zvratů a všechny dokážou pořádně zamíchat kartami. Objeví se staré známé postavy a hlavně Brian Azzarelo představí několik perfektních osudů vedlejších postaviček – zejména zakrslý trumpetista s talentem Armstronga a vizáží Tyriona Lanistera, který nejenom propůjčil své charisma obálce, ale svým způsobem se propašoval i do názvu. A právě blues se vám bude nepřekonatelně prodírat do mozku během čtení tohoto kousku.

Dnes už ani noir není, co býval. 100 nábojů ale rozhodně dá možnost člověku zavzpomínat na staré dobré časy a zároveň předvede i způsob, jak se dá s tímto lehce zaprášeným žánrem pracovat. Navzdory tomu že v Česku je komiksový noir spjatý se Sin City Franka Millera a jeho černobílou kresbou, 100 nábojů bohatě využívá barevné kresby, a přestože stíny hrají významnou roli, Eduardo Risso se nebojí užít i poměrně výrazných barev a to tak bravurně, že ponurá atmosféra je kupodivu zachována.

100 nábojů v pěti bodech

  1. 100 nábojů obdrželo prestižní ceny Eisner a Harvey Award.
  2. Brian Azzarelo začínal v nakladatelství Vertigo, potom přešel k slavnějšímu DC Comics.
  3. Podílel se na řadě známých sérií jako Hellblazer, Superman a Batman.
  4. Eduard Risso začínal v časopise Heavy Metal a 100 nábojů ho vyneslo mezi autory DC Comics.
  5. Risso získal hned čtyři Eisnerovy ceny, všechny za sérii 100 nábojů.

Na atmosféře má samozřejmě velký podíl i scénář, který představuje typické zadumané hrdiny balancující se na hraně slušné společnosti a podsvětních živlů. Zaplivané pajzly, temná zákoutí i poloprázdné hotely plné pochybných existencí kontrastují s občasným nakouknutím do vil bohatých magnátů a tvoří perfektní kulisy pro příběh.

Po pomalejší odbočce v minulém dílu se příběh komiksové série dostává zpět na hlavní trať a zápas Graves vs. Trust se chýlí k velkému finále. I přesto autoři našli čas i na rozjímavější pasáže, kde má člověk více času podívat se do nitra a minulosti hrdinů. Navíc tím jen vybrušují perfektní atmosféru moderního noiru, jakým 100 nábojů bezpochyby je.

  • Azzarello Brian a Risso Eduardo: Posmrtné blues (100 nábojů 8)
  • BB art, 2013
  • překlad: Petr Zenkl
  • obálka: Dave Johnson
  • 224 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
16. listopadu 2013, Jan Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

100 nábojů 08 - Posmrtné blues

100 nábojů 08 - Posmrtné blues
499 Kč 449 Kč