Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Noční lovci 3 jiskří i zpoza hrobu, Jeaniene Frost: Nenávist až za hrob (Noční lovci 3)

Frost Jeaniene: Noční lovci 3 - Nenávist až za hrob

Poloviční upírka Cat Crawfieldová a upírský mistr Bones společně pracují pro tajnou vládní agenturu a konečně vedou na jejich poměry relativně poklidný život a plánují svatbu. Catina matka sice stále potenciálnímu zeťovi nemůže přijít na jméno a kolega Tate se užírá žárlivostí, ale jinak pohoda, klídek,… a pomstychtivý tatínek a jedna stará škatule.

Cat s Bonesem nahánějí krvežíznivé upíry po zábavním centru, čelí zradě upírky Belindy a pomáhají Tatovi překonat první hodiny přeměny v upíra, ale to je teprve začátek. Cat si totiž naivně myslela, že si její upírský papá Max dá po minulém nezdaru pokoj, pomsta a peníze jsou však bohužel silný hnací motiv i po smrti. Útok přijde nečekaně a Cat může děkovat náhodě, ztraceným kufrům Bonesovy ex-milenky Annette a instinktům svého milence, že neskončila rozemletá na kousíčky, navíc pod nedobrovolným dohledem své matky Justýny. Teď však ještě musí přijít na to, kdo ty prachy Maxovi nabídl a proč.

V dějově zatím nejnabitějším příběhu ze série Noční lovci se čtenář znovu setkává nejen s oběma hlavními protagonisty, ale s řadou vedlejších postav, které oproti minulým dílům dostaly mnohem větší prostor na hraní. Klasické napětí romantických linek – „kdy už budou spolu“ – už nehraje v příběhu prim, přesto autorka nabídne několik emočně hodně vypjatých scén a empatičtější jedinci zřejmě uroní i pár slz. Čtenář se také příjemně pobaví u Justýniných hádavých výstupů, objeví achillovu patu mocného upíra Mencherese a s Tatem pozná, že vstoupit do řad nemrtvých není žádná pohodička. Navíc, nejedna čtenářka spolu s Cat podlehne kouzlu rumunského knížete.

Jeaniene Frost v pěti bodech

  • Ve dvanácti letech začala psát poezie, krátce nato se jí však dostala do rukou její první romance a byla to láska na první přečtení
  • Žije v Severní Karolíně s manželem, který si již dávno zvykl, že Jeaniene příliš často nevaří a o víkendu si ráda přispí.
  • Kromě psaní ráda čte, sleduje filmy a prozkoumává hřbitovy.
  • Děsí ji letadla, děti a knihy o vaření.
  • Když se rozhodovala, o čem její romance budou, urban fantasy a upíři byli jasnou volbou. Již jako pětiletá koneckonců v nedělní škole na otázku: „Víš, co znamená ten velký kříž na zdi?“ odpověděla „Jistě, je tu proto, aby odpuzoval upíry.“

Američanka Jeaniene Frost svým dvěma protagonistům vdechla duši. Nejsou jen jmény na papíře, ale žijí a dýchají a občas připravují čtenáře o dech. Cat a Bones jsou hlavními tahouny, – bez nichž by ostatní sice měli co hrát, nikoho by aleaniž by však zřejmě někoho nezajímalo, jak příběh dopadne. To je nejjasněji patrné v momentu, kdy hlavní hrdinka stojí na útesu a přemýšlí, zda skočit. Při vyprávění v první osobě se čtenář sice uklidňuje tím, že autorka zřejmě nezačne vyprávět z pohledu jiné postavy, ale co kdyby. Občas spisovatelé zaříznou i sympaťáky, není to výsada jen G. R. R. Martina. Vedlejší postavy tak sice dostaly více prostoru, chybí jim však hloubka a občas dokonce splývají, proto se zřejmě málokomu se dostanou pod kůži. To si čtenáři mohli ověřit ve dvou románech ze Světa nočních lovců – Mencheres i Spade zkrátka postrádají Bonesovo charisma. Jedinou výjimkou se zdá být Vlad, a tak nezbývá než doufat, že se románu Once Burned, kde je hlavní postavou, i když překvapivě ne vypravěčem, dočkáme i v českém překladu.

Co asi překvapí oproti jiným detektivním zápletkám, je skutečnost, že hlavního padoucha odhalí autorka poměrně brzy, že to není nikdo dosud zmíněný a že napětí vygraduje k vrcholu dříve, než s ním hrdinové zúčtují. Závěrečný boj napětím zcela zaostává za dechberoucí a jakoby nekonečnou bitvou se zombiemi. Sympatické ovšem je, že Frostová knihu nauzavřela cliffhangerem jako na konci prvního dílu Na půl cesty do hrobu a zápletku ukončila.

Třetí díl Nočních lovců Nenávist až za hrob je romantický, akční, místy hororový, ale také humorem prošpikovaný příběh plný napětí, lásky a odvahy. Mezi stále rostoucí nabídkou moderních urban fantasy si najde své čtenáře, za což může nejen lákavá obálka, ale především rychlý spád vyprávění a sympatické postavy, mezi kterými to ohnivě jiskří.

  • Jeaniene Frost: Nenávist až za hrob (Noční lovci 3)
  • FANTOM PRINT, 2013
  • překlad: Zuzana Ľalíková
  • obálka: Larry Rostant
  • 240 stran; 239 Kč (v e-shopu Fantasye již za 215 Kč)
12. března 2013, Renata Heitelová

Diskuze k článku

????? ????? ????????? ??????? ? ???? ???????
Frankbab - 31. 01. 2017 21:22

Product Search Engine ausocf
Charlieabemn - 28. 02. 2017 01:37

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Noční lovci 3 - Nenávist až za hrob

Noční lovci 3 - Nenávist až za hrob
Vložit do pytle na zboží  Koupit 239 Kč 167 Kč