Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nocař, Magdalena Kozaková

Kozak, Magdalena: Nocař

Nocař aneb Hra na policajty a upíry

S upíry se obrazně roztrhl pytel – máme tu další román, potažmo první díl série. Polská autorka, polské reálie, to zní zajímavě. Tak jaký styl si autorka zvolí? Krvavou akční řež? Romantiku? Psychologii? To všechno už tu bylo, ale vždy se dá najít nové pojetí.

Nuže, nacházíme se v Polsku, zhruba v současnosti. Jiří Arlecki – cesťák s farmaceutickými výrobky – se dal naverbovat k tajné službě. Jak poznamenává jedna z vedlejších postav: „Každý chce být James Bond.“

Jak byste se cítili vy, kdybyste jako čerstvý agent dostali svůj stůl, počítač a dali vám první den za úkol zpracovat práci o upírech? Jak se dá zabít upír? Mrkneme na Internet a něco se najde. Zkouška, nebo je tajná služba banda šílenců?

Kdo si přečetl záložku, tak ví, že zkouška. Po čase totiž našeho hrdinu zakousne upír a dotyčný se přidá „k těm dobrým“ upírům pracujícím pro vládu a popíjejícím umělou krev. Hrdina totiž není v běžné jednotce tajné služby, ale v jednotce upíří, která chrání lidi proti „těm zlým“ upírům. A také ho nezakousl upír, pouze ho nakazil „symbiontem“, jak je v knize lehce neuvěřitelně vysvětleno.

„Ti zlí“ upíři jsou závislí na lidské krvi, protože přírodní drogy typu adrenalin a dopamin, které se v krvi nacházejí, mají na upíry silné účinky. Stávají se na nich okamžitě závislými a velmi agresivními. To je slavný upíří „hlad“ – závislost na drogách obsažených v krvi.

Vrátím se na začátek k otázce stylu knihy. Odpověď je „mix“, neboli od každého trošku. Trošku akce, ždibec romantiky a něco psychologie a filozofie. A jak už to dopadá s dorty pečenými pejskem a kočičkou, ve kterých je od každého trošku, zachutnají jen málokomu. V tomto případě snad jen skalním příznivcům upírů, respektive knih o upírech.

Akce evidentně není autorčinou silnou stránkou, byť je milovnicí adrenalinové zábavy. Akční scény jsou chaotické a nepřehledné. V komorním počtu postav je až s podivem, že se autorce vůbec podařilo tak zmatené akční scény napsat. Co se spádu děje týče, také jaksi schází. Žádné napětí, žádná chuť do dalšího čtení.

Romantika bude na pořadu patrně v příštím díle. Tentokrát hrdina jen platonicky sní o ženě svých snů, kterou na okamžik zahlédne v akci. Jen úplný závěr to trošku napraví.

Psychologie a filozofie by patrně měla být úhelným kamenem tohoto díla. Autorka se ráda rozepisuje o svobodě, disciplíně a oddanosti. Líčí šedivé stupně mezi úplně „hodnými“ a zcela „zlými“ upíry. Bohužel hrdina se mezi tím vším potácí a je spíše vypravěčem než hlavní postavou. Kniha je psána ve třetí osobě a autorka si od hrdiny udržuje veliký odstup, takže zapomeňte na ztotožnění se s hrdinou. Hlavní postava je spíše v rovině loutky s těžko uvěřitelným chováním, jejíž psychologie šustí papírem. Naštěstí se okolo pohybují také jen papírově ploché charaktery spoluhráčů a protivníků, takže čtenář není rušen v kroucení hlavou nad takto slabými charaktery.

Jedinými uvěřitelnými postavami jsou pak jen vedlejší postavy, přímí nadřízení hlavního hrdiny Nidor a Alacer – bývalý a současný šéf jednotky. Jejich intrikování, ješitnost a závist jsou zcela lidské a bohužel je dobře známe ze světa okolo nás, který s upíry nemá nic společného.

Dalším bodem hodnocení knihy je logika, která bohužel také dostává na frak. Čtenář se nedozví, kdy, proč a jak vznikli „dobří“ upíři. Podle všeho již před desítkami nebo stovkami let – to ovšem jistě nepili umělou krev. A čím se tedy živili, když lidská krev udělá z upíra agresivní bestii? To pochopitelně není jediná chyba v logice, pouze ta nejhorší.

Výsledkem je dílo, které mohu doporučit jen skalním vyznavačům módní vlny upířích románů. Ostatním doporučuji v knihovničce zašmátrat po Kulhánkovi, Jenny Nowak nebo Suzy McKee Charnas, kde najdete upíří akci, romantiku i filozofii v mnohem propracovanější podobě.

  • Magdalena Kozaková: Nocař
  • vydal: Triton, Praha 2007
  • přeložil: Pavel Weigel
  • přebal: Marek Hlavatý
  • 322 stran / 259 Kč
18. července 2007, Piter

Diskuze k článku

Ad Nocař
WDRat - 05. 08. 2007 14:41

Nechápu, proč autor srovnává tento román s jakoukoliv Kulhánkovinou (ať už upíří). Nocař je neprovnatelně lepší. Naprosto nesouhlasím s touto recenzí, mě se naopak kniha velmi líbila a souboje se mi taky zdály chaoticke, ale ono to tak občas bývá. Přestřelka nejsou šachy (kdo hraje airsoft, tak ví).
názor na recenzi
Anuk - 06. 08. 2007 13:17

Tak negativní recenze na tak čtivou knížku....Já tedy nejsem zrovna skalní příznivce upírů, ale četla jsem lecos od Kulhánka a jeho poletující vnitřnost a přestřelky, kdy se "fašírují" desítky lidí naráz mi přišly rozhodně chaotičtější. A pokud autorka recenze něco nepochopila, nemusí to být nutně tím, že to z knihy pochopit nelze.... :-)
RE: názor na recenzi
Anuk - 06. 08. 2007 13:19

oprava : poletující vnitřnosti :-)
RE: RE: názor na recenzi
Petr - 08. 08. 2007 14:23

Po přečtení knihy bohužel spíše souhlasím s recenzí - autorka se snaží popisovat psychologii postav ve stylu Lukjaněnka a jeho Noční hlídky, ale moc se jí to nedaří. Chybí vysvětlení vzniku upířích klanů a jejich historie a cílů, hrdina jedná spíš jako loutka, když neví, proč má něco udělat, neptá se, prostě "... upíří Lord má své záměry...." nebo "... jde o věc Noci...", která ale není pořádně vysvětlená. A ani akční scény nejsou moc povedené. Kniha má velmi otevřený konec, ale nevím, jestli si koupím pokračování(budu doufat, že se tam objeví více odpovědí na fungování upírů).
RE: Ad Nocař
Piter - 18. 08. 2007 13:33

> Nechápu, proč autor srovnává tento román s jakoukoliv Kulhánkovinou ... Protože Kulhánek píše o upírech. Kromě toho v recenzi žádné srovnání není, je tam pouze doporučení: Kdo má v oblibě akční řež s upíry v hlavní roli, nechť sáhne po Kulhánkovi. > Nocař je neprovnatelně lepší. Naprosto nesouhlasím s > touto recenzí, mě se naopak kniha velmi líbila ... Je celkem pochopitelné, že názory se různí. Upířiny mám rád, ale tato se mi nelíbila a odůvodnil jsem proč - mizerná psychologie postav a obrovské logické díry jsou hlavní příčinou. > ... souboje se mi taky zdály chaoticke, ale ono to tak občas bývá. Přestřelka nejsou šachy > (kdo hraje airsoft, tak ví). Laser game je ještě chaotičtější, ale o to nejde: Autor má popsat dění. V tomto případě autorka nepopisuje chaotickou situaci, ale chaoticky popisuje situaci a to je nebetyčný rozdíl.
RE: názor na recenzi
Piter - 18. 08. 2007 13:40

> Tak negativní recenze na tak čtivou knížku.... V tom se asi neshodneme, ale nevidím v tom problém. Můj názor je záporný a popsal jsem proč, ale nikomu ho nevnucuji. > ...ale četla jsem lecos od Kulhánka a jeho > poletující vnitřnost a přestřelky, kdy se "fašírují" > desítky lidí naráz mi přišly rozhodně chaotičtější. Kulhánek je legrace. Morbidní, ale legrace. Nocař se tváří jako psychologická a filozofická studie a bere sám sebe velmi vážně, proto si nemůže dovolit takové excesy. > A pokud autorka recenze něco nepochopila, > nemusí to být nutně tím, že to z knihy pochopit nelze.... :-) Autorka recenze není vševědoucí a především to není autorka. To bych si vyprosil! :-)
RE: RE: RE: názor na recenzi
Piter - 18. 08. 2007 13:45

> Po přečtení knihy bohužel spíše souhlasím s recenzí ... Celkem jsem očekával, že se názory na knihu budou hodně lišit. Co jsem zaslechl v knihkupectví, tak je to asi 50 na 50 hodně líbí a hodně nelíbí. Škoda mohla to být mnohem lepší kniha. > Kniha má velmi otevřený konec, ale nevím, jestli si koupím pokračování(budu > doufat, že se tam objeví více odpovědí na fungování upírů). Pokud se zadaří, tak si další díl přečtu a opět sem napíši svůj názor. A nebudu se nijak šanovat - v dobrém ani ve zlém.
RE: RE: názor na recenzi
Anuk - 27. 08. 2007 13:04

Tak to se omlouvám - autore :-) Já to četla s tím, že je to první díl a tam přece všechno nemusí být vysvětlené - od toho bude (budou) pokračování, tedy doufám :-))
RE: RE: RE: názor na recenzi
Piter - 04. 09. 2007 16:07

Nevadí mi, když něco není vysvětlené, ale tady není vysvětlené skoro nic. Když hodně nadsadím, tak použiji srovnání s Dunou: Na začátku zcela cizí svět s neznámými slovy, na konci ucelený příběh. Také je to první díl a také není vše vysvětleno, ale je vysvětleno dost, aby kniha dávala smysl. U Nocaře mi kniha smysl nedává a pohnutky postav jsou nečitelné.
Pokračování Renegát
Gaggu - 01. 10. 2007 11:17

Dobrý den, před nedávnem jsem dočetla knihu nocař a vím že je i pokračování, chtěla bych se zeptat, kde můžu sehnat tohle pokračování renegát? Předpokládám, že jěště asi nebylo přeloženo do CZ. Děkuji za odpověď. A jen ta mimochodem, nesouhlasím s ostatními, sice jste napsali, že podobným tématem se zabývá i Jiří Kulhánek, ale je to naprosto nesrovnatelné, protože Kulhánek je nejlepší spisovatel sci-fi na českém trhu ;) nechci nijak shazovat nocaře, ale do něj má opravdu jěště daleko.
RE: Pokračování Renegát
Robert Pilch - 02. 10. 2007 11:00

Ano, Renegát ještě česky nevyšel, podle mých informací pan Weigel pracuje na překladu. Autorka momentálně dopisuje třetí díl.
RE: Pokračování Renegát
Piter - 08. 10. 2007 13:17

> A jen ta mimochodem, nesouhlasím s ostatními, sice jste napsali, že > podobným tématem se zabývá i Jiří Kulhánek, ale je to naprosto > nesrovnatelné, protože ... Srovnání je pouze v tom, že Kulhánek také píše o upírech, ale úplně jiným stylem.
official message board
Magnus - 18. 03. 2009 18:10

Greeting, vampires. I invite you to the official message board of Magdalena Kozakova, where you can discuss about her book, vampires, you can meet interesting people from Poland sharing the same interest and you can meet Magdalena Kozakova. www.nocarz.pl/forum , scroll down and there is the section in Chech language. Feel free to write, ask. If you know also English or Polish, we have no boundaries :) May the right side of the Night be with you and remember - Renegades rule :) Magnus, www.nocarz.pl/forum
RE: official message board
Silmeth - 18. 03. 2009 20:57

> May the right side of the Night be with you and remember - Renegades > rule :) > > Magnus, www.nocarz.pl/forum Nepravda. Renegáti jsou jen narkomani... :) Upíři! Vcházejte na fórum, registrujte se a pište! Silmeth, Nocař K slávě Noci!
RE: názor na recenzi
jindra strelec - 18. 03. 2009 21:08

> Tak negativní recenze na tak čtivou knížku....Já tedy nejsem zrovna > skalní příznivce upírů, ale četla jsem lecos od Kulhánka a jeho > poletující vnitřnost a přestřelky, kdy se "fašírují" desítky > lidí naráz mi přišly rozhodně chaotičtější. Tak to si přečti Asfalt od Kopřivy. Tak se nějakými desítkami vůbec neobtěžuje ;-))
RE: RE: official message board
Magnus - 18. 03. 2009 21:26

We are not narkomani, we are the true children of the Night, Silmeth. We live according to our TRUE nature. Magnus, www.nocarz.pl/forum
RE: RE: RE: official message board
Magnus - 19. 03. 2009 20:27

See also the short movie we made with Magdalena Kozakova - http://www.youtube.com/watch?v=OJG8GiVabJU These are the poeple from her official message board, so come join us and have fun :) Magnus, www.nocarz.pl/forum
cialis online canadian pharmacy
refsiterb - 26. 08. 2021 22:13

viagra with mastercard
tadalafil directions
beidome - 28. 08. 2021 07:23

http://buytadalafshop.com/ - buy cialis online in usa
aion ed viagra cialis
Viagra - 29. 08. 2021 14:27

Buy Zithromax 500mg
cialis injury lawyer ohio
inserve - 30. 08. 2021 05:05

https://buypropeciaon.com/ - Propecia
drug interactions of cialis
Gronync - 31. 08. 2021 08:29

cialis generic
cialis capsules vs soft tabs
propecia online - 31. 08. 2021 17:17

most potent cialis
cialis 5 mg testimonials
Trifiadia - 04. 09. 2021 21:57

Propecia
cialis order 5 mg
Liaidly - 05. 09. 2021 12:15

https://buystromectolon.com/ - Stromectol
best cialis generic
buying cialis online forum - 11. 09. 2021 22:18

Shipped Ups Bentyl 20mg Medication
buy cialis professional
ivermectin for humans for sale - 12. 09. 2021 15:18

Levitra 10 Mg Efectos Secundarios
cialis and ramipril
derioge - 13. 09. 2021 12:32

how to buy stromectol
g postmessage cialis smiley forum
ecohigree - 14. 09. 2021 18:10

Lasix
canadian legal cialis
shoupssew - 15. 09. 2021 10:08

http://buyplaquenilcv.com/ - plaquenil buy
what does generic cialis look like
Layemeash - 17. 09. 2021 01:54

http://buyzithromaxinf.com/ - Zithromax
cialis eye problems
speannacy - 18. 09. 2021 00:53

plaquenil drug class
cheap generic cialis
Lasix - 18. 09. 2021 13:16

cialis online pharmacy canadian
generic cialis cipla
annorwany - 20. 09. 2021 08:51

http://buypriligyhop.com/ - priligy 30 mg
cialis k ytt ohje
generic for plaquenil - 25. 09. 2021 08:23

Cheap Priligy Dapoxetine
pamphlet for cialis
argupsDar - 26. 09. 2021 06:04

Priligy
protocol for cialis
unlonsits - 30. 09. 2021 18:52

neurontine for depression
cialis bathtubs
Beequekic - 02. 10. 2021 21:06

http://prednisonebuyon.com/ - what are the side effects of prednisone
ace inhibitor cialis
purchase prednisone - 04. 10. 2021 05:08

Cialis 20mg 12st Preis
cialis coupon
Neurontine - 04. 10. 2021 07:49

Quien Vende Cialis
cialis beter dan viagra
Impaile - 05. 10. 2021 07:40

Prednisone
cialis 10mg daily
Mizanibra - 09. 10. 2021 01:16

http://buyneurontine.com/ - gabapentin for dogs for sale
cialis with dapoxetine
Traphon - 29. 10. 2021 16:08

viagra and refractory period
viagra levitra cialis for free
Seissepar - 30. 10. 2021 07:00

safe place to buy cialis online
cialis 10mg buy
Cialis - 31. 10. 2021 17:52

Sildenafil Sale
does cialis work better than viagra
genuine lasix online - 31. 10. 2021 18:42

catalogo de kamagra
cialis online best place to buy
amonges - 01. 11. 2021 14:28

Cialis
mixing cialis with viagra
AgohamN - 02. 11. 2021 01:14

Viagra
cialis maker
Viagra - 02. 11. 2021 21:45

Discount Drugs Of Canada
maximum dosage cialis
GoloSoalo - 03. 11. 2021 01:34

Propecia
cialis patent
Broonee - 06. 11. 2021 13:48

Lasix
cialis to last longer
buy viagra prescription - 06. 11. 2021 14:38

Progesterone In Internet Cheap
brand cialis professional
how much does cialis cost - 08. 11. 2021 22:11

Flomax
cialis earache
Hoxobre - 09. 11. 2021 17:25

where can i buy priligy in usa
cialis 5 mg wiki
Skevaneks - 10. 11. 2021 06:17

purchase prednisone online
what is cialis and generic cialis
Priligy - 11. 11. 2021 18:02

Albuterol Inhaler Mexico
quadruple bypass cialis
Stromectol - 12. 11. 2021 22:04

Opiniones Kamagra Gel
cialis generic 10mg
shoudge - 14. 11. 2021 07:39

Stromectol
pharmaceutical viagra cialis levitra pens
Prednisone - 14. 11. 2021 07:40

levitra soft tabs
cialis not doing well
Traphon - 20. 11. 2021 18:30

Cheap Zithromax Online viagra personal experience
how to get cialis without prescriotion
amonges - 20. 11. 2021 20:58

cialis order online
about levitra viagra cialis
HALLSLIDO - 03. 12. 2021 21:42

plaquenil reviews
does caffen effect cialis
brOowly - 06. 12. 2021 00:03

how long does gabapentin last
difference between cialis and tadalafil
Affilla - 06. 12. 2021 14:37

buy cialis online in usa
buy cialis 20 mg
zithromax side effects - 06. 12. 2021 15:19

Amoxicillin For A Cat
generic cialis next day delivery
muflalt - 06. 12. 2021 20:49

icd 10 plaquenil
generic cialis 20 mg
cialis with dapoxetine - 08. 12. 2021 21:28

Propecia Side Effects Short Term
cialis one aday
Inerway - 09. 12. 2021 13:10

neurontin 300 mg for nerve pain
order cialis professional
morgezoop - 18. 12. 2021 18:23

azithromycin interactions
cialis problems
azithromycin 250mg canada - 19. 12. 2021 21:58

Cheapest Kamagra In Uk
Hfxzvu Qcnldn
exhinue - 26. 01. 2022 13:56

Jiyhnb plaquenil toxicity Amoxicillin Acid Vfqkem
Ozlhkz Zzmdav
sityReree - 31. 01. 2022 06:27

Zlhghz Prednisone This has to do with your family responsibilities and your sleep environment. Cajkwj
Ibrwsz Hywmqz
exhinue - 08. 02. 2022 12:44

plaquenil diarrhea Divxqi Phrenology came to the fore in the early th century with the work of German physician Franz Joseph Gall.
Best Instagram Service Tips
FrankJScott - 06. 01. 2023 20:55

In reply to the guy inquiring about free story views on instagram online, online instagram stories viewer, instagram fixed stories viewer, history viewer instagram, anonymous ig profile viewer, ig viewer followers, I highly recommend this excellent custom instagram comments url or order of instagram story viewers, anonymous story viewer instagram, insta stories highlights viewer, view instagram anonymously app, instagram story anonymous app, buy igtv custom comments, not to mention this awesome custom instagram comments forum alongside all instagram story viewer order changed 2020, anonymous views on instagram, instagram hidden posts viewer, instagram story views for free, story view ig, secret instagram story viewer, alongside all this top rated increase instagram followers advice which is also great. Also, have a look at this updated increase instagram followers link as well as check instagram story views, secret instagram story viewer app, instagram video viewer anonymous, online instagram viewer story, online story viewer instagram, instagram top story viewer, not to mention this high rated buy instagram story views url alongside all anonymous instagram story viewer chrome, instagram anonymous story viewers, instagram story views free online, gram story viewer, instagram stories online viewer, story viewer private, alongside all top rated buy instagram likes link which is also worth a look. I also suggest this recommended increase instagram followers advice alongside all instagram anonymous view story, watch instagram highlight stories anonymously, viewers instagram story tidak muncul, third party instagram story viewer, instagram highlight cover viewer, ingramer instagram stalker, as well as this new increase instagram followers blog as well as view instagram stories and highlights anonymously, instagram featured stories viewer, get 1000 likes on instagram, instagram viewer tagged posts, ghost viewer instagram, get views story instagram, on top of high rated custom instagram comments url alongside all instagram story and post viewer, watch instagram story anonymously app iphone, instagram view story order, instagram story highlights anonymous, top views on instagram story, view instagram stories private account, which is also great. Finally, have a look at this top increase instagram followers advice with top 10 viewers on instagram story, instagram web viewer highlights, story viewer highlights, search story viewers instagram, anonymous stories viewer pro for instagram, show instagram stories anonymously, for good measure. Check more @ High Rated Instagram Service Blog 4d42_31
edhacare
edhacare - 05. 12. 2023 08:54

BAE'de Uzuv Uzatma Ameliyatı Maliyeti, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Ancak, bu bölgedeki sağlık hizmetlerinin genellikle yüksek standartlarda olduğunu ve uzuv uzatma ameliyatını düşünen bireyler için önemli bir seçenek olabileceğini göz önünde bulundurmak önemlidir. BAE'de Uzuv Uzatma Ameliyatı Maliyeti
edhacare
edhacare - 05. 12. 2023 09:42

BAE'de Uzuv Uzatma Ameliyatı Maliyeti, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Ancak, bu bölgedeki sağlık hizmetlerinin genellikle yüksek standartlarda olduğunu ve uzuv uzatma ameliyatını düşünen bireyler için önemli bir seçenek olabileceğini göz önünde bulundurmak önemlidir. BAE'de Uzuv Uzatma Ameliyatı Maliyeti https://www.edhacare.com/tr/blogs/limb-lengthening-surgery-cost-in-uae/
edhacare
edhacare - 05. 12. 2023 09:42

BAE'de Uzuv Uzatma Ameliyatı Maliyeti, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Ancak, bu bölgedeki sağlık hizmetlerinin genellikle yüksek standartlarda olduğunu ve uzuv uzatma ameliyatını düşünen bireyler için önemli bir seçenek olabileceğini göz önünde bulundurmak önemlidir. [url=https://www.edhacare.com/tr/blogs/limb-lengthening-surgery-cost-in-uae/]BAE'de Uzuv Uzatma Ameliyatı Maliyeti[/url]

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Nocař

Nocař
Vložit do pytle na zboží  Koupit 259 Kč 233 Kč