Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nevyhnutelná opotřebovanost citů ukazuje, že láska kvete v každém věku, Zidrou, Aimée de Jongh: Nevyhnutelná opotřebovanost citů

Nevyhnutelná opotřebovanost citů

Komiks s poetickým názvem Nevyhnutelná opotřebovanost citů se sice na první pohled tváří lehce nenápadně a nevinně, uvnitř však ukrývá neskutečně silný příběh, který tuto neotřelou novinku katapultuje mezi největší a zároveň nejpříjemnější překvapení tohoto roku. Nakladatelství Argo tak znovu dokazuje, že komiksy už zdaleka nejsou jen superhrdinové a příběhy pro děti. Ostatně, už samotná zadní strana této knihy varuje: Tenhle komiks není pro mladý…

Za aktuální komiksovou novinkou z nakladatelství Argo stojí jeden z nejplodnějších evropských autorů současnosti – Zidrou. Tento belgický autor s vlastním jménem Benoit Drousie se na komiksové scéně pohybuje již od počátku devadesátých let. Přesto se českým čtenářům představuje vůbec poprvé až právě touto knihou, na jejímž vzniku spolupracoval s talentovanou nizozemskou výtvarnicí Aimée de Jongh. To ona vdechla pomocí své příjemné a do teplých tónů oděné malby této knize neopakovatelné kouzlo, které jde ruku v ruce se silným tématem, které si Zidrou pro svůj příběh vybral.

Už se stalo vcelku dobrým zvykem, že se v dnešní době snaží autoři za každou cenu něčím šokovat, či alespoň přicházet s neotřelými a originálními nápady, kterými se pokouší zaujmout dnešní „zmlsané“ čtenáře. Zidrou se na to však rozhodl jít trochu jinou cestou. Ano, je možná trochu kontroverzní, když vezmeme v potaz jeho hrdiny, avšak největší síla jeho knihy není v neotřelých scénách ani šokujícím tématu, ale především v opravdovosti a obyčejnosti celého příběhu, který tím dostává na neskutečné síle a zajímavosti.

Ostatně, už samotní hrdinové tohoto příběhu leccos naznačují. Ona: 62 let, osamocená bývalá modelka, na jejíž tělo už není zdaleka tak pěkný pohled jako kdysi a jejímiž nejlepšími přáteli jsou dnes kulaté sýry v její prodejně. On: 59 let, vdovec a celoživotní stěhovák, který byl donucen odejít do předčasného důchodu a teď vysedává před televizí a neví, co dál.

Dvaašedesátiletou Méditerranée a devětapadesáti­letého Odysseuse svede dohromady náhoda, avšak právě v tomto okamžiku začíná zcela nová kapitola jejich života, která ukazuje, že ani v pokročilém věku se nemusí člověk bát žít naplno. Hlavními jmenovateli tohoto opravdového a dojemného příběhu je tak kromě stárnutí a samoty i láska, která může vykvést opravdu v jakémkoli věku.

Jasným důkazem je právě tento komiks, který se o toto téma otírá výrazným, avšak velmi cudným způsobem. Zidrou s Aimée de Jongh se nebojí ani choulostivějších scén, které tak nějak k životu patří, avšak i v dnešní společnosti je láska a nahota mezi staršími lidmi lehce tabuizované téma, o kterém se zkrátka nemluví. Autoři tohoto komiksu se toho rozhodně nebojí, o čemž svědčí i samotná obálka – zády sedící starší nahý muž a nahá žena.

Na nahotu a sex tak nakonec i v tomto příběhu dojde, a byť se autoři nesnaží o nějaké puritánské ztvárnění a ukazují vše takřka bez obalu a příkras tak, jak to je, vše působí stále velice decentním dojmem. Díky tomu na nás z těchto „choulostivějších“ scén za žádných okolností nekouká snaha šokovat. Autor se snaží pouze ukázat život ve všech jeho myslitelných polohách.

Jediná menší výtka, kterou bychom mohli u tohoto komiksu nalézt, bude směřovat pravděpodobně k samotnému závěru, ve kterém si pro nás autor přichystal jedno překvapení. To, s čím zde autor pracuje, sice není úplně nereálné, osobně si však myslím, že by se tento příběh zcela obešel i bez této berličky, která může na někoho působit možná maličko rušivým dojmem.

Komiks už ani u nás nepatří mezi okrajová média a stále více se prosazuje do všeobecného podvědomí. A i když zde stále do určité míry panuje přesvědčení, že komiks je především o superhrdinech, Nevyhnutelná opotřebovanost citů je krásným důkazem toho, že toto jedinečné médium nabízí mnohem víc. Zdánlivě banální téma v sobě ukrývá vskutku jedinečný a komplexní celek, který si vás zcela získá svou opravdovostí.

  • Zidrou, Aimée de Jongh: Nevyhnutelná opotřebovanos­t citů
  • Argo, 2019
  • Překlad: Ondřej Hrách
  • 144 stran, 398 Kč
13. srpna 2019, Petr Čapek