Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nevhodné k pronájmu, protože v tomto domě straší, John Boyne: V tomto domě straší

Boyne John: V tomto domě straší

John Boyne, který se celosvětově proslavil úspěšným románem Chlapec v pruhovaném pyžamu, se rozhodl přispět svou troškou do jednoho z nejtěžších knižních žánrů – hororu. Svůj příběh netradičně zasadil do let dávno minulých – odehrává se v roce 1687. V souvislosti s románem V tomto domě straší je často psáno, že kniha je poctou duchařským příběhům z devatenáctého století. Po přečtení nezbývá nic jiného, než souhlasně pokývat – Boynovi se podařilo sepsat mrazivý příběh z gotického prostředí, který zaleze pod kůži a dokonale navodí podzimní, melancholickou náladu.

V životě nastanou okamžiky, které dokážou převrátit vše naruby. Veškeré jistoty, které Eliza Cainová měla, se rozplynuly ve chvíli, kdy zemřel její milovaný otec. Neutuchající bolest a žal popožene Elizu k bláznivému rozhodnutí – odejde z vysněné práce, opustí město, které tak dobře zná, a vykročí vstříc neznámému. Inzerát, který hledá pečovatelku na usedlosti v Gaudlin Hall, má v sobě jakousi naléhavost, která Elizu upoutá. Bez jediného zaváhání přijme nabídku práce, i přes mininum informací a podivnost inzerátu. Říká se, že by člověk neměl litovat žádného svého rozhodnutí, avšak výjimka potvrzuje pravidlo..

John Boyne v pěti bodech

  1. Žije v Dublinu.
  2. Jeho knihy byly přeloženy do padesáti jazyků.
  3. V roce 2017 vyjde jeho desátý román The Heart‘s Invisible Furies.
  4. Tři jeho dětské knihy byly oceněny Irskou národní cenou.
  5. V roce 2012 byl uveden do Síně slávy v rámci literární ceny Hennessy.

Příběh vyniká spíše svou ponurou, temnou atmosférou než strašidelnými prvky. Pointa je značně průhledná, což zachraňuje již výše zmíněná, brilantně vykreslená atmosféra devatenáctého století a prostředí. Milovníky skrytých a přiznaných odkazů jistě potěší vystoupení živého Dickense a mnoho referencí na jeho díla. Příjemným zpestřením je na svou dobu neobyčejně statečná hlavní hrdinka, která místo fňukání bere věci do svých rukou a hodlá udělat vše, co je v jejích silách, aby zachránila děti a ukončila hrůzu, která se na Gaudlin Hall odehrává. Rozhodně to však nebude lehký úkol, všichni obyvatelé vesnice se totiž odvrací a prchají, kdykoli se objeví. Žádná informace není zadarmo a nejdražší veličinou je čas – zatímco se Eliza snaží vypátrat, co se vlastně děje, zlo, které se v Gaudlin Hall skrývá, nabývá na moci a síle.

„Najednou jsem se zarazila, protože se mi zdálo, jako bych nahoře za záclonou zahlédla postavu, která se nakláněla k oknu a dívala se na mě.“

Příběh je psán v podobě ich-formy, Eliza vypráví svůj příběh a čtenář má až provinilý pocit, že čte cizí deník, i přesto, že je sepsán proto, aby o událostech vyprávěl cizím lidem. Díky pohledu z první osoby není obsah omezen pouze na popis prostředí a situace, ale je protkán myšlenkami a úvahami hlavní hrdinky, která ukazuje, že nejistota a bolest se pod tlakem a stresem může přeměnit na hnací sílu a cílevědomost.

V hororovém žánru (především v duchařském) se autor nevyhne jistému opakování. Historky mají často stejný průběh, pointu i konec, obměnou je pouze prostředí, časové období a počet účastníků. Boyne se s tímto nelehkým úkolem popral na jedničku – sice i on opakuje již sepsané, ale neobvyklým prostředím a skvělým popisem míst a postav se V tomto domě straší řadí mezi zdařilá díla, která se neztratí v poličce všech milovníků mrazivých příběhů.

Knihu lze doporučit čtenářům, kteří se nepotřebují nutně bát, ale mají rádi chladné mrazení a husí kůži, která přetrvá i po dočtení knihy. Do ponurých a studených podzimních dnů je V tomto domě straší ideálním společníkem.

  • John Boyne: V tomto domě straší
  • Plus, 2016
  • Překlad: Mirka Kopicová
  • 304 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
1. listopadu 2016, Lýdie Hochmanová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

V tomto domě straší

V tomto domě straší
299 Kč 269 Kč